Venter halvering i omsetningen av norsk næringseiendom

Transaksjonsvolumet i norsk næringseiendom var rekordhøyt i 2015. I år venter landets ledende analysemiljøer en halvering.

FORBI TOPPEN: Det rekordhøye transaksjonsvolumet på over 120 milliarder kroner kommer ikke tilbake med det første, mener Bård Bjølgerud, administrerende direktør og partner i Pangea Property Partners.
Publisert:

– Ingenting kan sammenlignes med transaksjonsvolumene i 2015.

Det sier Bård Bjølgerud, administrerende direktør og partner i Pangea Property Partners, til E24.

Totalt ble det omsatt norsk næringseiendom for hele 123 milliarder kroner i fjor – nær en dobling fra 2014.

Det går frem av Entras ferske konsensusrapport, der landets ledende analysemiljøer svarer på hva de tror om markedsutviklingen innen næringseiendom.

Blant de største transaksjonene i fjor var salget av Sektor Gruppen fra Petter Stordalen med flere til Citycon og av DNB-hovedkontoret i Bjørvika fra DNB Liv til Trond Mohn.

– Vil 2015 stå igjen som tidenes år for transaksjonsvolum for næringseiendom det neste tiåret?

– Ja, det året kommer nok aldri tilbake.

– Så tar vi også ofte feil, men det skal mye til for å slå fjoråret. I utgangspunktet var 2015 «once in a lifetime», sier Bjølgerud.

For nå snur det: I år det ventet nær en halvering av rekordvolumet fra 2015, ifølge rapporten.

Av alle de ti analysemiljøene som deltar i undersøkelsen, mener samtlige at transaksjonsvolumet innen næringseiendom nå skal ned.

Les også

Høyeste kontorledighet i Oslo og Bærum på ti år

Tilbake til normalen

Så langt i år har norsk næringseiendom blitt kjøpt og solgt for omtrent 14 milliarder kroner, ifølge Pangea Property Partners.

– Så tidlig som vi er i dette året, er det å tippe eller gjette på transaksjonsvolumet noe folk gjerne må gjøre, men det blir gjettverk, sier Bjølgerud – som mener at 2016 ligger an til å bli «et normalår».

(Saken fortsetter under bildet.)

OVER TOPPEN: Transaksjonsvolumet i norsk næringseiendom var rekordhøyt i 2015. Nå er det andre tider, mener landets analysemiljøer i den seneste konsensusrapporten til Entra.

Han får støtte av Hans Petter Skogstad, analysesjef i Entra Eiendom.

– Vi tror 2015 blir stående igjen som spesielt. Det viktigste er at mange benyttet anledningen til å selge. Det vil være færre nettoselgere i år, sier han.

ANALYSESJEF: – Vi tror 2015 blir stående igjen som spesielt. Det viktigste er at mange benyttet anledningen til å selge. Det vil være færre nettoselgere i år, sier Hans Petter Skogstad i Entra.

Men selv om konsensus tilsier et sterkt redusert transaksjonsvolum, er det ingen garanti for at ikke markedet blir like hett som det var i 2015.

– Så tidlig som vi er i dette året, er det å tippe eller gjette for transaksjonsvolumet noe folk gjerne må gjøre, men det blir gjettverk, sier Bjølgerud.

Ved samme tid i fjor trodde nemlig analysemiljøene at volumet skulle ende på 61,5 milliarder kroner.

Anslaget endte på det dobbelte.

– Så langt i år er det signert mindre enn i fjor. Likevel ser vi det at anslaget for i år er høyere enn man trodde om 2015 på samme tid i fjor. Det er med andre ord for tidlig å slå fast hvor stort fallet faktisk blir fra 2015 til 2016, sier Skogstad i Entra.

Fortsatt stor interesse fra utlandet

Utenlandske investorer har tatt et skikkelig jafs av verdiene i norsk næringseiendom de seneste årene.

Utenlandske investorer sto for litt over 35 prosent av det nordiske volumet i 2015, noe som er den høyeste andelen siden finanskrisen.

I seks av de ti største transaksjonene var kjøperen internasjonal.

– I fjor var det spesielle transaksjoner som førte til særlig stor interesse for Norge. Det er eiendommer som kommer sjeldent, men er såpass store at de er attraktive for internasjonale aktører, forteller Bjølgerud.

Skal vi tro den tidligere Kapital-journalisten har ikke utenlandske investorer mistet interessen for å putte pengene i norske kontoreiendommer.

– Interessen fra utlendinger er fortsatt stor. Vi kommer til å se utlendinger kjøpe i Oslo og andre steder i år også, sier han.

Les også

Mohn med ny milliongave

Les også

Kjøper Oslo City for fem milliarder

Les også

Trond Mohn selger eiendom for én milliard

Publisert: