Vimpelcom-Lunder til Stortinget: Aldri vært involvert i korrupsjon

STORTINGET (VG) Jo Lunder, Vimpelcoms tidligere toppsjef, sier at han vil slåss med alt han har for å renvaske seg for korrupsjonsanklagene i selskapet han ledet.

MØTTE TIL HØRING: Tidligere toppsjef i Vimpelcom, Jo Lunder møtte i Stortingets kontrollhøring fredag sammen med sin advokat Cato Schiøtz.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Alf Bjarne Johnsen
  • Eirik Mosveen
Publisert: Publisert:

I en følelsesladet innledning i kontrollkomiteens Telenor-høring fredag formiddag, forklarte Lunder at han nå står uten jobb og uten tillitsverv i næringslivet, og at han nå – etter egen oppfatning – er urettmessig siktet for korrupsjon av Økokrim:

– Saken er en katastrofe for meg selv med enorme skadevirkninger, på grunn av de grunnløse og misforståtte anklagene fra Økokrim. Jeg vil bruke alle mine krefter på å renvaske navnet mitt, sa Lunder.

Bedt om å navngi varsleren

Noen minutter ut i utspørringen ba Per Olaf Lundteigen (Sp) om at Lunder fortalte komiteen navnet på den interne Telenor-varsleren. Lunder og hans advokat Cato Schiøtz ba da om en kort pause for å vurdere om de skulle avsløre navnet på personen som varslet Telenors ledelse.

– Vi har for så vidt ikke noe imot det, sa Schiøtz

– Hvis det er greit for Økokrim, så svarer vi, la han til.

Men etter at Michael Tetzschner (H) hadde protestert mot at navnet skulle ut i Stortingets åpne høring, bestemte Martin Kolberg (Ap), komiteens leder, at han ikke ønsket at Lunder avslørte navnet på varsleren.

Vil ikke tvinge varsleren fram

Kolberg sier til VG at komiteen ikke kan tvinge fram navnet så lenge varsleren selv ikke har ønsket å tre offentlig fram:

– Ønsker du at varsleren kommer og forklarer seg for komiteen?

– Svaret på det er nei. Etter hvert har vi et så godt bilde av saken, og da må han i tilfelle selv stå fram på eget initiativ. Jeg vil ikke gå videre på dette, fordi det er en del av varsler-beskyttelsen, sier Kolberg.

Lunder tok beslutningen

Lunder forklarte Stortingets kontrollkomité at han selv tok beslutningen om utbetalingen til selskapet i Usbekistan, transaksjonen som i februar 2016 førte til at Vimpelcom erkjente korrupsjon og vedtok en bot på 6,8 millliarder kroner fra amerikanske myndigheter.

På komiteens spørsmål om Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas kjente til bekymringsmeldingene eller Lunders arbeid med å oppklare mulige bekymringer for utbetalinger, svarte Lunder benektende:

Ingen Telenor-kontakt

– Beslutningen om investeringen i Usbekistan lå i min fullmakt. Jeg hadde ikke kontakt med noen ansatte i Telenor eller styremedlemmer i denne prosessen, sa Lunder.

Lunder forklarte komiteen hvordan han tok tak i bekymringsmeldinger fra en intern varsler allerede i august 2011, da en Telenor-ansatt som da jobbet i Vimpelcom, kom til han med en generell bekymring over transaksjonen i Usbekistan og selskapet til den usbekiske presidentdatteren.

Dette er den samme varsleren som senere kontaktet flere av Telenors toppledere om sin bekymring.

Hørte om president-datteren

Lunder forklarte at bekymringsmeldingen ikke var konkret, men basert på varslerens «magefølelse». Han fortalte at han personlig satte bremsene på og sørget for at Vimpelcoms amerikanske advokater ble satt til å undersøke kontakten nærmere.

De undersøkte også påstander om at presidentens datter., Gulnara Karimova, var inne på eiersiden i det usbekiske selskapet, men meldte tilbake at det ikke stemte, ifølge Lunder.

I september ga han grønt lys til pengetransaksjonen som senere skulle bringe ham og selskapet i enorme problemer.

Hva gjorde regjeringen?

Komiteen forsøker nå å finne ut hvordan disse bekymringsmeldingene og korrupsjons-alarmen ble håndtert internt i Telenor, og overfor selskapets største eier, næringsminister Monica Mæland.

– Jeg har aldri vært involvert i korrupsjon, sa Lunder til Stortingets kontrollkomité fredag formiddag.

Les mer her: Seks av åtte konserndirektører ute av Telenor under Sigve Brekke

– Det ble en vanskelig dobbeltrolle for Baksaas å sitte i konsernstyret i Vimpelcom, samtidig som han skulle ivareta Telenors interesser som konsernsjef, sa Deloitte-partner Ingebret G. Hisdal til kontrollkomiteen i Stortinget under fredagens høring.

Baksaas satt i Vimpelcoms styre fram til desember 2014. Ifølge granskerne fra revisjonsselskapet Deloitte var det imidlertid ingen som kjente til korrupsjon i Vimpelcom før selskapet kom med sin formelle erkjennelse i februar i år, da selskapet godtok kjempeboten.

Les også: Ekssjefer i Telenor nekter å møte til Stortingets høring

Utsatt høring

Etter å ha vært utsatt i nærmere et halvt år, startet kontrollkomiteen i Stortinget opp igjen høringene om Telenors håndtering av Vimpelcom-saken fredag morgen.

Etter planen skulle høringen vært avholdt før jul i 2015, men av hensyn til den pågående etterforskningen ble den utsatt til nå.

Formålet er å avdekke hva Telenors medlemmer i Vimpelcom-styret kan ha visst om korrupsjonsanklagene mot det russiske selskapet, og hva slags informasjon som gikk videre til Telenors største eier, næringsminister Monica Mæland (H).

– Det er veldig viktig for Stortinget å komme helt til bunns i denne saken med tanke på én eneste ting, nemlig å finne ut om departementet har gjort det de skulle og har fulgt med i tilstrekkelig grad, sa leder av kontrollkomiteen, Martin Kolberg (Ap) til NTB tidligere denne måneden.

Les også

Ekspertadvarsel mot Deloitte-granskingen av Vimpelcom

Les også

Seks av åtte konserndirektører i Telenor er borte etter at Brekke kom

Les også

Ny høring i Vimpelcom-saken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)
  2. Telenor
  3. Korrupsjon

Flere artikler