NORSK INDUSTRIDØD: Wafer-fabrikken til REC på Herøya i Porsgrunn er en av mange norske industribedrifter som sliter i konkurransen med asiatiske lavkostland. De siste fem årene er 25.000 industriarbeidsplasser forsvunnet ut av landet. Utviklingen er vanskelig å stoppe, mener E24-redaktør Per Valebrokk

Industrien kan ikke reddes

Den tradisjonelle norske industriarbeideren representerer en døende rase - uansett hva sentralbanksjef Øystein Olsen gjør med renten.

 • Per Valebrokk
  Per Valebrokk
  Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I utkanten av et Europa som sjangler medtatt ut av sin største krise på 70 år, ligger underlige Norge. Ikke noen gang tidligere, selv ikke i korte glimt, har det gått bedre med norsk økonomi enn akkurat nå.

Den nesten absurde forskjellen mellom Norge og resten av Europa, gjør sentralbanksjef Øystein Olsens jobb krevende. Særlig er kronekursen en bekymring. Det siste året har kronen steget med cirka 10 prosent i verdi mot euroen.

- Bedrifter forvitrer

NHOs største landsforening, Norsk Industri, ba derfor før onsdagens rentemøte Norges Bank om å senke renten i håp om at det kan bidra til å stagge kronen.

«Hvis kronekursen blir liggende på dette nivået i flere måneder, vil mange arbeidsplasser ryke. Vi kommer til å merke det på at en del bedrifter forvitrer,» sa direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til E24 nylig.

Les også: Kronekurs kan føre til massoppsigelser

Sunde fikk viljen sin, og kronekursen reagerte umiddelbart med å stupe i verdi mot euroen da Norges Banks rentebeslutning ble kjent klokken 14 onsdag. Rentekuttet til 1,5 prosent tok et nesten samlet ekspertkorps på sengen. «Sjokkert,» twitret Storebrand-økonom Olav Chen.

«Vedvarende lavkonjunktur ute og den sterke kronen bidrar til å holde inflasjonen lav og dempe den økonomiske veksten her hjemme. Derfor settes styringsrenten ned,» var sentralbanksjef Øystein Olsens begrunnelse for rentekuttet.

(kommentaren fortsetter under bildet)

FRYKTER STERK KRONE: Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk industri og administrerende direktør i NHO, John B. Bernander, frykter konsekvensene av en sterk kronekurs for eksportindustrien.

Argumenter for renteøkning

Olsen frykter trolig en repetisjon av den voldsomme industridøden hans forgjenger Svein Gjedrem fikk noe av skylden for i 2002 og 2003. En sterk krone gjorde den gang at tusenvis av industriarbeidsplasser forsvant i løpet av få måneder. I 2002 sto kronen i like under 8 kroner mot euroen. I dag ligger kursen på rundt 7,50 kroner.

Isolert sett taler mye for at Norges Bank faktisk burde øke renten. Arbeidsledigheten er fallende, boligprisene er rekordhøye og etter et par labre måneder steg forbrukernes kjøpelyst markant i januar. Næringslivet melder om bedre utsikter enn det var grunn til å tro for noen måneder siden, industriproduksjonen er i vekst og oljeprisen fortsetter å stige (i skrivende stund over 125 dollar fatet).

Det er nesten utelukkende kronekursen som taler for et rentekutt nå.

Industridød

De siste fem årene har Norge mistet 25.000 industriarbeidsplasser, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Industridøden er gjennomgående i alle bransjer, men tydeligst er det i tradisjonelle industrier som tekstil og trevirke (se grafikk).

Den tradisjonelle norske industriarbeideren representerer en døende rase i Norge. Bruken av oljepenger, bonanza i olje- og offshoresektoren og eldrebølgen vil fortsette å skvise industrien ut - enten gjennom en styrket krone eller gjennom lønnspress. «Det er en illusjon å tro at Norges Bank med rentepolitikken vil kunne forhindre en slik utvikling,» sa NTNU-professor Ragnar Torvik til Dagens Næringsliv tirsdag denne uken.

Kan dempe overgangen

Overgangen til en ny økonomi uten industri kan ta tid. Norske industribedrifter er blitt flinkere til å sikre seg mot valutasvingninger, og den mest arbeidskrevende delen av produksjonen er i stor grad allerede satt ut til virksomheter i lavkostland.

Men etterhvert som asiatiske lavkostland blir flinkere og får mer prosess- og teknologierfaring, vil også mange kompetansekrevende industriarbeidsplasser forsvinne ut av landet.

Norges Banks rentekutt kan bidra til å dempe overgangen. Men Øystein Olsen kan ikke forhindre en industridød som virker uunngåelig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Dette er Øystein Olsens rentedilemma

 2. - Sterkere krone kan presse Norges Bank til rentekutt

 3. Så svak krone spår Olsen

 4. Øystein Olsen tror kronekursen skal opp

 5. - Må være forberedt på sterk krone lenge