Konkursrytter dømt til fengsel for grovt utroskap

En bedriftsleder som har styrt seks selskaper til konkurs i Oslo er dømt til to år og ti måneder i fengsel for titalls millioner i grovt utroskap og skattesvik.

FLERE OSLO-KONKURSER: Bedriftslederen er dømt til fengsel og millioninndragninger, men forsvareren åpner for en anke.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Han fradømmes også retten til å drive næringsvirksomhet i fem år, og dømmes til inndragning av åtte millioner kroner til statskassen, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Mannen har vært daglig leder for i alt seks virksomheter innen skjønnhetspleie. Én etter én har alle gått konkurs.

– Saken ble opprinnelig meldt inn som en skattesviksak, men da vi startet etterforskningen ble det etter hvert klart at det var flere selskaper som var tappet for store summer over tid, sier politiadvokat Ragnvald Brekke til E24.

– Det førte til en omfattende tiltale og etter hvert en omfattende og alvorlig dom, sier han.

Ifølge dommen har bedriftslederen tappet fem av selskapene sine for over 30 millioner kroner i alt.

Han har delvis erkjent straffskyld, men bestrider at beløpene er såpass høye, opplyser hans forsvarer Thomas Thorstensen. Han sier de nå vil vurdere en mulig anke.

Spill og alkohol

– Han overførte midler fra kontoene til alle selskapene til seg selv. Det ble brukt bankterminaler i salongene [ ...] som var registrert på ham; kundebetalingene på disse terminalene gikk dermed til ham privat, står det i dommen.

Les også

Mann siktet for grovt underslag etter banktabbe

– Han brukte en stor del av midlene som han hadde tatt ut på denne måten til private formål, hovedsakelig til spill og alkohol, heter det videre.

I 2013 ble mannen anmeldt for å ikke ha sendt inn selvangivelser, og i 2014 ble han anmeldt for grovt skattesvik, manglende bokføring og manglende momsbetalinger. Siktelse ble tatt ut året etter, men ble senere endret til å også omfatte grov utroskap og grovt skattesvik.

Saken var først oppe i retten i 2016. Da ble bedriftslederen dømt for utroskap, men frikjent for skattesvik, fordi tingretten mente at man ikke kunne dømmes for å unndra skatt på penger man ulovlig har tappet fra eget selskap.

– Statlig heleri

Saken ble anket til lagmannsretten, som opphevet dommen grunnet inhabilitet hos en meddommer. Dermed gikk saken tilbake for en ny runde i tingretten. Og nå dømmes altså mannen for både utroskap og skattesvik.

Les også

Riggmegler Stein Harald Schie dømt for grovt skattesvik i lagmannsretten

Det reagerer forsvareren på. Han mener det ikke henger på greip:

– Retten mener altså at han skulle ha oppgitt midlene i selvangivelsen som han tilegnet seg gjennom økonomisk utroskap, slik at staten kunne fått sin del av det straffbare utbyttet, resonnerer Thorstensen:

– Dette kan oppfattes som statlig heleri og kan ikke være i tråd med våre rettsprinsipper.

Advokaten avviser at det oppstår skatteplikt på midler som stammer fra utroskap, siden dette ikke er en legitim inntekt. Tingretten er uenig og viser til en avgjørelse fra lagmannsretten som de mener åpner for en slik rettspraksis.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mann dømt for grovt bedrageri etter å ha solgt gaffeltrucker for millioner – uten å eie dem

  2. Klart for ankesak mot tidligere Kongsberg-direktør

  3. Trondheims-utbyggere dømt for grov utroskap

  4. Tidligere Kongsberg-topp møtte veggen hos Høyesterett

  5. Skjerpet straff i ankesaken mot tidligere Kongsberg-direktør