Største Yara-investering på Herøya siden 1991

Fabrikksjef Per Knudsen ved Yara Porsgrunn er strålende fornøyd med investeringsbeslutningen på 2,25 milliarder kroner.

OPPGRADERER: Fabrikksjef Per Knudsen foran en gammel saltpetersyrefabrikk, som vil bli erstattet som følge av investeringen.

Yara
Publisert:,

- Vi kunne ikke bestille kake før nyheten ble børsmeldt, men det er klart vi vil feire dette. Det er en stor dag for Yara Porsgrunn, sier fabrikksjef Per Knudsen.

Etter noen måneder med mye støy rundt Yara-ledelsen kom det en gladmelding fra selskapet onsdag morgen. På et styremøtet tirsdag kveld ble en investering på 2,25 milliarder kroner ved fabrikken i Telemark godkjent. Investeringen vil øke den årlige kapasiteten med 50.000 tonn fullgjødsel og 200.000 tonn kalksalpeter ved fabrikken.

Fullgjødsel inneholder nitrogen, fosfor og kalium, mens kalksalpeter inneholder kun nitrogen, og er spesielt godt egnet til dyrking av frukt og grønnsaker.

- Dette betyr mye for oss. At vi kan øke produksjonen og drive mer effektivt, er alfa og omega for å overleve, sier Knudsen.

Meldingen kom noen minutter før Yara offentliggjorde tallene for tredje kvartal, som viste et brutto driftsresultat på 3,96 milliarder kroner.

10-20 nye arbeidsplasser

Prosjektet inkluderer nybygging av en salpetersyrefabrikk. Rent fysisk vil ikke det nåværende anlegget utvides med mange kvadratmeter, investeringen er først og fremst en skikkelig oppgradering.

Les også

Derfor kan Yara drive verdens største gjødselfabrikk i verdens dyreste land

- Fabrikken vil få best tilgjengelig teknologi, og reduserte utslipp. Viktige deler av teknologien er utviklet ved vår utviklingsavdeling på Herøya. Anlegget vil bli blant de mest moderne fabrikkene av sitt slag i verden.

Investeringen vil også gjøre det mulig å optimalisere produksjonen ved anleggene i Glomfjord og Uusikaupunki i Finland.

Over 95 prosent av produksjonen i Porsgrunn eksporteres ut av landet. De tre største mottakerne av kunstgjødselen er Kina, Thailand og Brasil.

Forrige gang det ble gjort en tilsvarende investering ved fabrikken, var da Yara bygget ut salpetersyrefabrikk nummer tre i 1991, forteller Knudsen.

Byggingen vil foregå over en toårsperiode, og mellom 100-150 kontraktører vil bli hyret inn i perioden. Når oppgraderingen står ferdig i 2017, blir det mellom 10-20 nye arbeidsplasser på Herøya. Per dags dato sysselsetter fabrikken 450 personer.

Les også

Yaras dilemma - endte opp med svarteper

God kjemi

Fabrikksjefen sier at de vil sette ut flere kontrakter til det lokale næringslivet i Porsgrunn.

- Det kommer til å bli gode muligheter for lokale bedrifter i området, sier Knudsen.

Investeringsbeslutningen ble kunngjort for de ansatte i morgentimene onsdag, og fabrikksjefen sier at reaksjonen er udelt positive.

- Det er et godt samarbeid mellom ansatte og ledelse på Herøya, og vi har en god driftsorganisasjon. Det gjør oss attraktive, og muliggjør investeringer av denne størrelsen.

Hovedtillitsvalgt ved fabrikken Geir Olav Sundbø, heiste i forrige uke flagget da det ble kjent at fusjonssamtalene med amerikanske CF Industries gikk i vasken. Han har nå fått flere ting å glede seg over.

- Dette er veldig gledelig. Det er gode nyheter at det investeres tungt i norsk fastlandsindustri. Denne investeringen trygger arbeidsplassene som er der, og bdrar til at Yara Porsgrunn blir enda mer konkurransedyktig.

Lavere investeringskostnad

Under kvartalstallpresentasjonen utdypet konstituert Yara-sjef Torgeir Kvidal investeringsbeslutningen.

- På produksjonssiden har vi en stor fabrikk i Porsgrunn. Ved å fjerne flaskehalser der får vi ytterligere skalafordeler. Vi vil bruke delvis eksisterende utstyr i Porsgrunn og infrastrukturen som er der, så investeringskostnadene per tonn er lavere i Porsgrunn enn på noen annen plass i produksjonssystemet vårt.

- Vi vil få overskudd på salpetersyre i Porsgrunn, og det er planlagt, som vi så vil skipe opp til fabrikken i Glomfjord for å løfte fullgjødselproduksjonen der, og også til fabrikken vår i Uusikaupunki i Finland. Det er en totaloptimalisering av vårt nordiske NPK-system (fullgjødsel, red.anm.).

Les også:

Derfor kan Yara drive verdens største gjødselfabrikk i verdens dyreste land- Mitt inntrykk var at Haslestad hadde en agendaAmerikanere dropper Yara-sammenslåingJørgen Ole Haslestad til E24: - Jeg er på ingen måte en slagen mannYara-sjefen må gå på dagen

Her kan du lese mer om