HENLEGGES: Hydro «reddet» av klokka

Økokrim mener Libya-saken burde vært etterforsket. Men foreldelsesfristen får straffeforfølgelsen til å renne ut i sanden.

KAN LEGGE SAKEN BAK SEG: Tidligere Hydro-topp Tore Torvund ble stående igjen som en av syndebukkene etter granskingen av Hydros bruk av den libysike konsulenten Abdurrazag Khalifa Gammudi
Publisert:

- Hvis vi ikke hadde konstatert foreldelse, ville vi startet etterforskning, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim til E24.

Han mener funnene til korrupsjonsjegerne, som gransket tidligere Hydros engasjement i Libya, i utgangspunktet var så alvorlige at det var grunn til å etterforske saken.

- Det ville vært rimelig grunn til å etterforske saken, sier Stoltenberg.

Syndebukkene

Men slik blir det ikke. Fredag formiddag meldte Økokrim at det ikke vil bli iverksatt noen strafferettslig etterforskning i Libya-saken. Hovedargumentet var at de eventuelle straffbare forhold er foreldet, og det for lengst.

Les også: Økokrim henlegger Libya-saken

Dermed kan de selskapene og de tidligere Hydro-toppene Tore Torvund, Morten Ruud og Anders Kullerud trolig legge saken bak seg. De tre Hydro-lederne sto igjen som syndebukkene etter at StatoilHydro og Hydro i fjor høst la frem rapportene fra de to granskingene som ble gjennomført etter at saken ble kjent. Samme dag som rapportene ble lagt frem trakk de tre seg fra stillingene de på den tid hadde i StatoilHydro.

To års foreldelsesfrist

Kjernen i Libya-saken var en konsulentavtale med den libyske statsborgeren Abdurrazag Khalifa Gammudi. Ifølge granskingsrapportene betalte Hydro Gammudi og hans selskap Vexol i alt 7,4 millioner dollar i det som kan ha vært rene bestikkelser, i strid med norsk og amerikansk korrupsjonslovgivning.

Utbetalingene skal ha blitt gjennomført i perioden 1999 til 2001. Dermed blir de ikke rammet av de nye korrupsjonsbestemmelsene i straffeloven som først trådte i kraft juli 2003. Forholdene kunne blitt rammet av tidligere bestemmelser i staffeloven, men de gamle bestemmelsene hadde en foreldelsesfrist på kun to år. Dermed kunne ingen av utbetalingene straffeforfølgelses etter 2003.

- Ikke overrasket

E24 har ikke lyktes med å komme i kontakt med tidligere Hydro-direktør Tore Torvund fredag. Advokat Harald Arnkværn representerte Torvund under arbeidet med granskingen. Arnkværn sier til E24 at han ikke er overrasket over at Økokrim nå legger vekk saken.

Etter de nye korrupsjonsbestemmelsene er foreldelsesfristen 10 år for grov korrupsjon.

Les flere nyheter E24.no

Publisert:

Her kan du lese mer om