Bistandskroner lagt til skatteparadis

Bistandsfondet Nordfund har investert 700 millioner kroner i fond registrert i skatteparadiset Mauritius. Pengene kunne bygd opp finanssektoren i utviklingsland.

Publisert: Publisert:

Kritikken har haglet mot Norfund og administrerende direktør Per Emil Lindøe etter at en hemmelig rapport fra Ernst & Young ble offentlig kjent.

I rapporten kommer det frem at Nordfund har tapt 300 millioner kroner siden 1997 og at Lindøe har fjernet fagavdelingens kritiske vurderinger til investeringsprosjekter når han har sendt over papirer til styret.

Lagt til Mauritius

I fredagens utgave av Dagens Næringsliv kommer det frem at Nordfund har lagt hele 700 millioner av sin kapital i fond som er registrert i Mauritius.

I sommer gikk finansminister Kristin Halvorsen hardt ut mot privatpersoner som unndrar seg skatt i skatteparadiser. Hun vil imidlertid ikke kommentere hva hun mener om at det statlige bistandsfondet Norfund har gjort dette.

Hold dere unna

FAFO-forsker Bjørne Grimsrud er derimot klar på at Nordfund burde holde seg unna skatteparadis. Han har evaluert Nordfund på oppdrag fra Utenriksdepartementet og påpeker i rapporten at dersom fondene ble registrert i det enkelte utviklingsland , ville det kunne bidra til å utvikle en finanssektor i landet.

- Nordfund burde prinsipielt legge fondene til de landene de investerer i, sier Grimsrud til Dagens Næringsliv.

Publisert: