Tingretten vil løslate spionsiktet nordmann - siktelsen utvidet
Tingretten vil løslate mannen som i august ble pågrepet og siktet for å ha delt statshemmeligheter. Påtalemyndigheten anker beslutningen. Nordmannen er nå også siktet for grov korrupsjon.
Retten mener at det ikke er overveiende sannsynlighet for bevisforspillelse dersom mannen løslates. Det kommer frem i tingrettens fengslingskjennelse.
Påtalemyndigheten har anket kjennelsen om løslatelse. Siktede ilegges brev- og besøksforbud i påvente av lagmannsretten behandling av anken. Siden forrige fengslingsmøte er siktelsen utvidet til også å omfatte grov korrupsjon.
– Jeg opplever ikke at det ligger noe dramatikk i det. Dette bygger på det samme bevismaterialet som det han allerede var siktet for, sier mannens forsvarer, Marianne Darre-Næss.
Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, ut over at hun anser kjennelsen som «riktig og grundig».
PST er ordknapp om kjennelsen og hva de mener om at tingretten vil løslate den spionsiktede mannen.
– Vi tar til etterretning at tingretten vil løslate ham, men har anket beslutningen, sier seniorrådgiver og pressekontakt Martin Bernsen i PST.
Han vil ikke si noe om hva som ligger bak utvidelsen av siktelsen.
Spionsiktet nordmann: Sier han fikk penger for informasjon
Pågrepet på restaurant
Mannen ble i august pågrepet av PST på en restaurant i Oslo, og siktet for å ha avslørt statshemmeligheter.
Da skal han ha vært i møte med det PST mener er en russisk etteretningsoffiser. Disse skal ifølge PST ha hatt flere møter med hverandre. I siktelsen går det frem at retten mener at det er sannsynlig at mannen forsto hvem han møtte.
Nordmannen jobbet i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas) og hadde gjennom jobben tilgang til hemmeligstemplet materiale.
I fengslingskjennelsen viser tingretten til at siktede samarbeidet godt med PST, og at elektroniske beslag fremstår som mer sentrale bevis enn vitneavhør.
50 kunder kan være berørt
Han ble i august varetektsfengslet i fire uker. Siktede erkjenner ikke straffskyld, men har i avhør innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.
Den siktede jobbet hovedsakelig med materialteknologi og 3D-printing innenfor olje- og gassfeltet, ifølge DNV GL. Selskapet har tidligere bekreftet at 50 av deres kunder kan være berørt av saken.
Blant disse er selskaper som Kongsberg Gruppen og Equinor.
DNV GL driver med kvalitetssikring og risikohåndtering internasjonal. Hovedkontoret ligger på Høvik i Bærum.
Etter pågripelsen av mannen besluttet Utenriksdepartementet å utvise den russiske diplomaten som mannen skal ha sittet i møte med da han ble pågrepet.
– Det er fordi han har utført handlinger som ikke er forenlige med hans rolle og status som diplomat, sa kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet den gang.
DNV GL: - Alvorlig tillitsbrudd
I en uttalelse skriver DNV GL at de er kjent med at PST har utvidet siktelsen mot deres tidligere ansatte.
– Kjernen i denne saken er for DNV GL at en av våre ansatte har begått et alvorlig tillitsbrudd, skriver selskapet tirsdag.
De opplyser videre at de har en aktiv dialog med deres kunder om saken, men at hva de kan gi svar på er begrenset. De understreker at de som arbeidsgiver ikke er i samme posisjon som PST til å avsløre det de omtaler som «en utro tjener».
– Vi har ikke innsyn i PSTs etterforskning, men hvis vi blir kjent med at informasjon fra våre kunder eventuelt kan ha kommet på avveie, vil vi i samråd med PST prioritere en dialog med disse kundene, skriver selskapet i uttalelsen.
De skriver blant annet også at alle deres ansatte må gjennom en omfattende bakgrunnsjekk når man begynner å jobbe for dem, og at man som ansatt er underlagt strenge krav til fortrolighet under hele ansettelsesperioden.