Konkurransetilsynet-konklusjon om dagligvarebransjen kommer trolig før jul: Coop bekymret for politikerpress
Coop sier Konkurransetilsynet har gitt signaler om at det kommer et varsel om vedtak i saken der tilsynet mistenker prissamarbeid i dagligvarebransjen, og at dette kommer før jul, ifølge Norges nest største dagligvareselskap.
Coop, Rema og Norgesgruppen har siden 2018 vært under etterforskning av Konkurransetilsynet for avkrefte eller bekrefte mistanke om mulig overtredelse av konkurranseloven. Selv bestrider selskapene å ha gjort noe ulovlig.
Saken skal ifølge kjedene dreie seg om prisjegerne og en bransjenorm selskapene inngikk for ti år siden om å gi adgang til hverandres butikklokaler for prissammenligning. Normen ble etablert blant annet for å regulere hvor lenge prisjegere kunne oppholde seg i butikkene.
Denne avtalen kollapset i begynnelsen av november da Norgesgruppen valgte å tre ut av normen, og de tre kjedene har det siste året forsøkt å komme i kontakt med tilsynet om en ordning alle parter kan leve med.
Coop sier de har fått beskjed fra tilsynet om at det ikke er hensiktsmessig å diskutere avhjelpende tiltak fordi det kommer et varsel om vedtak i saken i god tid før jul.
Både Coop, Rema og Norgesgruppen sier til E24 at man i begynnelsen av forrige uke fikk pålegg fra Konkurransetilsynet om å oversende omsetningstall, noe som trengs for å måle opp et potensielt gebyr skulle et varsel foreligge.
Konkurransetilsynet utvider overvåkningen av dagligvarebransjen – undersøker problemstillinger i verdikjeden for frukt og grønt
Dagligvarebransjen vil ha finger med i spillet om ny tilsynsdirektør
Bekymret for press
Coop-sjef Geir Inge Stokke sier det har vært full åpenhet om bransjenormen som lar kjedene sjekke hverandres priser ved hjelp av prisjegere, og mener at Konkurransetilsynet har hatt fullt innsyn i avtalen de ti årene den har vært virksom.
– Tilsynet har jo heller ikke gitt veiledning om at dette kan være i strid med reglene, noe som er veldig rart. Vi mener at prisjegerne har ført til tøffere konkurranse og lavere priser til forbruker, sier Stokke.
– Så det er slik at dere tror det er en god mulighet for at det kommer en reaksjon fra Konkurransetilsynet på dette i løpet av kort tid?
– Ja, signaler tyder på det, og vi er jo litt bekymret for at tilsynet føler seg så hardt presset av politikere og interesseorganisasjoner at de må vise handlingskraft gjennom et varsel om vedtak, sier Stokke.
Han peker på fokuset bransjen har fått de siste årene, spesielt gjennom stortingsmeldingen om konkurransen i dagligvaremarkedet som mange mener er for svak, og flere politikere og bransjeaktører mener Konkurransetilsynet har gjort for lite.
Analytiker om Reitans børsplaner: – Det er absolutt tiden for slike aksjer
Konkurransetilsynet vil ikke kommentere
Avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet Magnus Gabrielsen sier han ikke kan svare på hverken om man nærmer seg en avgjørelse i saken eller på uttalelsene fra Coop-sjefen.
– Vi har en pågående etterforskningssak så vi kan ikke gi ytterligere kommentarer nå, sier avdelingsdirektøren.
E24 har også vært i kontakt med Norgesgruppen og Rema, som heller ikke vil kommentere saken før det eventuelt foreligger et varsel om vedtak, men begge kjedene opplyser at de har forsøkt å komme i kontakt med tilsynet om saken uten å lykkes.
Kolonial.no dobler kapasiteten med nytt lager – tror de kan nå Kristiansand innen 2022
Potensielt store summer
Brudd på konkurranseloven kan straffes med gebyr på opptil ti prosent av konsernets omsetning. Konkurransetilsynet har benyttet seg av muligheten til å gi maksimal størrelse på gebyret både til alarmselskaper og forlag det siste året.
Om tilsynet skulle varsle et gebyr på ti prosent av omsetningen for de tre dagligvarekjedene vil dette tilsvare milliarder av kroner.
Til sammen omsatte dagligvarebransjen for over 178 milliarder kroner i 2019, ifølge analysebyrået Nielsen, hvor de tre gigantene står for rundt 96 prosent av markedet.
Omsetningen i bransjen har økt betraktelig gjennom 2020 på grunn av nedstenging av landet under coronakrisen, samt stenging av grensene til Sverige og taxfreehandel på flyplasser og ferger.
– Et gebyr kan være på opptil ti prosent av omsetningen, det betyr et milliardbeløp for Coop?
– Det er et varsel vi tror de kommer med, og da har vi alle muligheter til å komme med et godt tilsvar. Så det er viktig for meg å påpeke at dette i så fall bare et varsel, og ikke noe endelig, sier Stokke og legger til:
– Vi har vært åpne hele veien, og mener tilsynet har hatt en veiledningsplikt om de mener noe er problematisk, slik de har gjort overfor for eksempel bankbransjen.