Oslo vil gå foran i vaksinekøen: – En selvfølge at utbruddet påvirker prioriteringen

Byrådslederen mener at Oslo og nabokommunene bør gå foran i vaksinekøen: – At utbruddet også påvirker prioriteringen av vaksinen, bør være en selvfølge, sier Raymond Johansen (Ap).

INNGRIPENDE: Regjeringen stenger ned Oslo og nabokommunene i sørøst, for å slå ned den svært smittsomme, britiske virusvarianten. Bildet er fra Karl Johan.
Publisert:

– Jeg håper regjeringen i tillegg til å innføre disse tiltakene, tar ytterligere grep for å hjelpe vår region, sier byrådslederen etter at full lockdown ble innført i Oslo og omegn.

Han snakker om utbruddet av den britiske virusvarianten som kan ha spredd seg fra Nordre Follo og har ledet til svært inngripende smitteverntiltak i Oslo og nabokommuner.

Overfor helseministeren har Johansen reist spørsmålet om de ti kommunene bør få vaksiner på lager.

– Dramatisk utvikling

– For første gang har vi spredning av det muterte og svært smittsomme viruset i Norge, det som kalles villsmitte. Det er en dramatisk utvikling som endrer veldig mye, sier Raymond Johansen.

Under byrådets pressetreff i Oslo rådhus klokken 12.30 lørdag sa byrådslederen av den nedadgående smittetrenden i Oslo fortsetter og at byen er på god vei til å slå ned den siste smitteøkningen.

– Likevel innføres fra i dag de strengeste reglene siden 12. mars. Vi må gjøre alt vi kan for å stoppe det muterte viruset. Vi har sett hvor raskt det smitter i andre land og storbyer, sier Johansen.

Les også

Ny lockdown i Oslo-regionen – strengeste tiltak siden mars

Regjeringen har lagt frem de mest inngripende tiltakene siden mars i fjor, for Oslo og ni nabokommuner sørøst for hovedstaden. Nærmere en million innbyggere er omfattet.

Tiltakene som er iverksatt, gjelder foreløpig til 1. februar. De berørte kommunene er Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby, Enebakk, Våler i Viken – og Oslo.

Hensikten er å slå ned den uhyre smittsomme, britiske virusvarianten. To sykehjemsbeboere i Nordre Follo er døde og det muterte viruset kan ha spredd seg til barnehager, skoler og ut av kommunen.

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap).

Uten kjent smittevei

Oslo har hatt sosial nedstengning siden november, som 20. januar ble forlenget til 4. februar. Men nå kommer nye tiltak, forbud og restriksjoner som byrådslederen kaller kraftige innstramminger.

– Til forskjell fra tilfellene som er oppdaget i Oslo hvor vi kan spore hvor smitten kommer fra, har man i Nordre Follo ikke funnet smitteveien for utbruddet, påpeker Johansen.

Ifølge Folkehelseinstituttet er 20 tilfeller av den britiske virusvarianten påvist i Oslo. Alle har kjent smittevei.

– Full lockdown skyldes at vi for første gang ikke klarer å spore smitteveien for det nye viruset. Jeg har stor forståelse for alle som er forbannet, lei seg og kjenner på håpløsheten, sier Johansen.

– Må stoppe importsmitten

Oslo støtter tiltakene som regjeringen har innført i regionen.

Byrådslederen mener også at tilfeller av mutert virus må analyseres så raskt som mulig.

– Vi må være forberedt på at det muterte viruset uten kjent smittevei befinner seg i Oslo.

Han påpeker at det britiske viruset ikke er oppstått i Nordre Follo.

– Det er importert. Vi må gjøre alt vi kan for å stoppe importsmitten. Unntak og særordninger er det å umulig å forsvare, sier byrådslederen i Oslo.

Raymond Johansen mener regjeringen bør vurdere å stenge grensene.

BEKYMRET: Helsebyråd Robert Steen og byrådsleder i Oslo Raymond Johansen lørdag.

Varsler stengte barnehager og skoler

Oslo varsler noen dager med stengte barnehager og skoler, frem til rødt nivå er etablert.

– Dette kommer vi tilbake til, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Han understreker at alle avgrensninger og detaljspørsmål ikke er avklart, når det gjelder hvordan tiltakene slår ut i praksis.

Barneskolene er i dag på gult nivå, mens ungdomsskole og videregående er på rødt. På grunnskolens ti trinn har Oslo 65.000 elever. På barnetrinnet alene er det 50.000 elever.

Utdanningsetaten i Oslo satt lørdag i krisemøter for å vurdere hvilke konsekvenser de nye tiltakene har for de 93.000 elevene og 182 skolene i Oslo.

– Alle skolene har planer for å gå fra ulike nivåer, men det er en stor reorganisering av ressurser å sette ut i praksis, sier utdanningsdirektør Marte Gerhardsen til VG.

Se helseminister Bent Høie presentere de nye tiltakene:

Les også

Vinmonopolet ber kunder fra tiltakssonene om å holde seg unna – lange køer

Publisert: