Julehandelen

Sentrumsbutikkene slet i oktober

Bysentrene hadde 15 prosent færre handlekunder i oktober sammenlignet med i fjor, viser nye tall fra Virke. Handelsstanden frykter et ras av konkurser.

Ole Berg-Rusten / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

Kjøpesentrene i bykjernene landet rundt hadde 15,2 prosent færre kunder i oktober mot oktober i fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Omsetningen for bysentrene falt i samme periode med 3,4 prosent, viser en kartlegging fra Virke. Undersøkelsen omfatter alle norske byer.

– Sentrumsbutikkene er dobbelt rammet. Folk som jobber i sentrum har hjemmekontor. I tillegg er motebransjen sterkt representert i sentrum, og vi ser at det er klær, sko, ur, gull, og kosmetikk som har slitt mest gjennom korona, og fortsetter å gjøre det også nå i førjulstiden, sier Harald J. Andersen, direktør for Virke handel.

Han tror sentrumsbutikkene vil slite med å få tilbake kundene. Administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss, sier det er mange i Oslo sentrum som frykter at en dårlig førjulshandel kan ende med konkurs og peker på at mange av dem har en dårlig likviditet og er avhengig av en god julehandel.

Tallene fra Virke viser at det er går bedre for kjøpesentrene som ligger utenfor sentrum. De hadde et fall i antall besøkende på 3,6 prosent, men omsetningen for henholdsvis bydel-/lokalsentre og regionsentre økte med henholdsvis 8,6 og 6,3 prosent i oktober.

Les også

NHO-bedriftene er mer pessimistiske: – Det nye året starter på bakfot

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Julehandelen
  2. Handel
  3. Butikker
  4. Næringsliv
  5. Virke
  6. Julehandel

Flere artikler