Bergen strammer inn for barn og unge: - Sitter langt inne

Lettelsene barn i Bergen fikk for idrett- og fritidsaktiviteter varte bare i fire dager. Men det blir ikke ny skjenkestopp.

INGEN GLADMELDING: Byrådsleder Roger Valhammer i Bergen var klar på at han ikke hadde noe muntert budskap til bergenserne mandag. Han understreket at de måtte gjøre noe med smitten i private husstander.
Publisert: Publisert:

På grunn av lettelsen i de nasjonale tiltakene ble det igjen åpnet for alkoholservering i Bergen på fredag. Barn og unge under 20 kunne igjen trene og delta på fritidsaktiviteter, som normalt.

For Bergen har lenge fulgt de nasjonale tiltakene, uten å ha noen egne og strengere tiltak i tillegg.

Men nå kommer det.

– Det er vanskelig å skjerme barn og unge når det er nettopp blant barn og unge smittespredningen skjer. Det sitter langt inne for byrådet å gjøre dette. Men alternativet er verre. Vi gjør dette for å unngå en bred nedstengning av mer, lenger frem i tid, sier helsebyråd Beate Husa.

Dette er de nye tiltakene

Dette er de nye tiltakene som innføres ved midnatt i kveld (natt til tirsdag) og varer til og med 3. mai:

  • Barn og unge: Som varslet på fredag, skal det være rødt nivå på skoler med smitteutbrudd. Men de strammer inn mer: Det blir likevel ikke lov å tillatt å arrangere idrett- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år innendørs. Utendørs er det lov. Forbudet gjelder også korps og kor.

– De innendørsaktivitetene det blir stengt for nå, kan arrangeres på en god og trygg måte utendørs, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap)

– Derfor håper vi at dette blir mer en flytting enn en stengning, at vi kan flytte mye av aktivitetene utendørs.

  • Private samlinger: Det blir ikke tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster med flere enn to personer - utover egne husstand. Totalt skal det uansett ikke være mer enn ti personer samlet. Altså kan en familie på åtte personer ha besøk av to personer. Husstander som besår av to eller færre personer kan ta imot personer fra én annen husholdning.

– Alle må begrense sosial kontakt i størst mulig grad, sier helsebyråd Husa.

  • Dette må stenge: Fornøyelsesparker, lekeland, svømmehaller, hotellbasseng, badeland, bowlinghaller, fysak, spillehaller og lignende steder med aktiviteter rettet mot barn og unge.
  • Munnbind blir påbudt når det ikke er mulig å holde én meter avstand, på blant annet butikker, serveringssteder, lokaler for kultur- og livsynshus og stasjonsområder for kollektivtransport.
  • Korttidssykehjem: Det strammes også inn på besøksrestriksjonene på disse sykehjemmene. To faste besøkende kan besøke beboer inntil to ganger per uke og besøk må avtales på forhånd. Besøkende må bruke munnbind og holde en meters avstand.

Men det blir altså ikke full skjenkestopp igjen.

Bergen har en stigende smittetrend, ifølge VGs beregninger.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17308

Bergen kommunes egne tall viser et glidende snitt på 35 tilfeller den siste uken, med en andel positive prøver på to prosent.

– Så har vi mye smitte blant unge, 13-19 år, men også blant yngre barn, sier Valhammer.

Særlig smitten blant barn og unge har bekymret både kommune og FHI. Derfor anbefalte FHI i forrige uke å innføre målrettede tiltak mot denne gruppen.

Publisert:

Her kan du lese mer om