Oda fortsatte veksten i fjor – sender stikk til Meny
Nordmenn handlet Oda-varer for 2,7 milliarder kroner i fjor. Samtidig bidro utfordrerens lavprissatsing til et underskudd på 350 millioner.
Norgestallene til nettmataktøren Oda viser over 8 prosent inntektsøkning i fjor, både i volum og kroneverdi.
Det forteller vikarierende norgessjef Tor Erik Aag til E24.
– Det er vi godt fornøyd med, gitt at det kommer på toppen av to år med covid hvor vi har hatt veldig sterk vekst.
– I tillegg er det godt å se at vi får betalt i form av kundevekst når vi investerer såpass mye i priser og er med å utfordre lavpriskjedene.
De snakket om verdensherredømme og ble kåret til årets bedrift. Nå kan alt rakne for Easee
Sender stikk til Meny
Oda er klart største aktør for hjemlevering av matvarer i Norge.
På annenplass er Meny. Denne uken offentliggjorde kjedens eier Norgesgruppen tall som viste et omsetningsfall på 22,5 prosent for netthandelen.
– Vi opplevde en stor vekst i nettbutikken under pandemien da samfunnet var nedstengt. Vi tilbyr hjemkjøring som en ekstraservice og omsetningen i 2022 er som forventet, noe som er tre ganger høyere enn i normalåret 2019, kommenterer Meny-sjef Vegard Kjuus.
Han legger til at bedriftsmarkedet er kraftig tilbake etter pandemien, noe Asko og Storcash erfarer, og at Meny i liten grad er til stede her.
– I motsetning til Meny så har ikke vi bare klart å beholde kundene vi fikk under pandemien, men faktisk også økt kundemassen etterpå, sier Aag i Oda.
– Det er interessant å se hvordan prisfokuset i markedet har påvirket Oda og Meny veldig forskjellig.
Forventet underskudd
På bunnlinjen ble det imidlertid et tap på 350 millioner kroner for Oda, forteller Aag i Oda.
– Det skyldes at vi har investert kraftig i vekst og pris, og at vi i Norge tar en stor andel av kostnadene ved den internasjonale satsingen.
Dagligvareutfordreren startet opp i Finland tidlig i 2022 og er i ferd med å lansere i Tyskland. Den internasjonale satsingen var opprinnelig enda mer aggressiv, men som følge av at det surnet til i kapitalmarkedene i fjor, ble veksttakten nedskalert. Over 100 Oda-ansatte mistet jobben.
I 2021 klarte Oda for første gang å levere lønnsomhet på driften i Norge, om enn marginalt. Konsernet gikk samtidig 288 millioner i minus.
– Hvordan er det å ha et ulønnsomt år igjen?
– Med så mye som vi har investert i lavere priser og vekst, samt nytt lager og internasjonal ekspansjon, så var det som forventet, sier Aag.
Oda-sjefen: – Hold on tightly, let go lightly
– Vi lever med dette
1. februar var det ventet at matvareprisene skulle øke betraktelig som følge av økte innkjøpspriser fra dagligvareleverandørene. Men Kiwi besluttet å holde prisene i ro, noe konkurrentene svarte på umiddelbart.
Coop har sagt at de taper penger hver dag. Norgesgruppen kaller det en investering som Kiwi håper å få igjen på gjennom kundevekst.
– Jeg antar at det lønnsomhetsmessig er tøffe tider for Oda akkurat nå også?
– Så lenge vi greier å opprettholde en veldig bra kundevekst, så lever vi med dette her. Og så stoler vi på at politikerne gjør jobben sin i løpet av våren, slik at vi etter hvert starter på samme startstrek som Kiwi når vi skal prise varene våre, sier Aag.
Den vikarierende norgessjefen refererer til regjeringens forslag om å forby såkalt usaklig prisdiskriminering.
Oda er blant dem som mener at det at Norgesgruppen får bedre innkjøpsbetingelser enn konkurrentene, er noe som skader dagligvaremarkedet.
Enorme inntektsforskjeller blant dagligvaretoppene
Påskepriskrigen er ikke avlyst
E24 har siden i fjor høst samlet inn daglige priser på et fast og identisk utvalg varer hos Oda og nettbutikken til Meny.
Den samlede prisen på handlekurven med 134 helårsvarer har svingt tydelig nedover den siste tiden, for både Oda og Meny.
– Hvor hard konkurranse er det på pris nå?
– Nå er vi midt i påskepriskrigen. Den er på ingen måte avlyst, til tross for at markedet har vært litt preget av det som skjedde 1. februar.
– Det blir trolig vanskelig med lønnsomhet for Oda i år også, gitt denne priskrigen?
– Siden spørsmålet om lønnsomhet er såpass tett knyttet til priser, blir det vanskelig for meg å snakke om det. For vi har fått veldig tydelig beskjed fra Konkurransetilsynet om ikke å snakke om fremtidige priser.