Finanstilsynet om pyramide-anklagede «Be»: – Må være forberedt på å tape alle pengene

Nå advarer også Finanstilsynet mot det pyramide-anklagede selskapet Be, som har samlet skarer av unge på arrangementer over hele landet.

BRØDRE: Det er brødrene Moyn, Monir og Ehsaan Islam som står bak Be.
Publisert:

Både Lotteritilsynet og Forbrukertilsynet har tidligere advart mot det Dubai-baserte selskapet Be. Nå advarer også Finanstilsynet mot å bruke Be’s tjenester.

I en uttalelse på Forbrukertilsynets nettsider, slår Finanstilsynet fast at Be ikke har nødvendig godkjenning etter norsk lov.

Overfor E24 advarer Finanstilsynet mot å bruke Be’s tjenester.

– Dersom man gjør det, må man være forberedt på å tape alle pengene man setter inn i systemet, skriver seksjonssjef Jo Gjedrem i seksjon for atferdstilsyn på bank- og forsikringsområdet i Finanstilsynet, i en e-post til E24.

Be har ikke svart på spørsmål fra E24 om hvor mange medlemmer de har i Norge. I en ett år gammel video hevder en av lederne at selskapet har 60.000 aktive kunder totalt.

Les også

Jubelstemning, luksusliv og dyre biler: Norske myndigheter advarer

– Høres for godt ut til å være sant

Finanstilsynet skriver at de er kjent med at privatpersoner i Norge som deltar i Be, aktivt forsøker å verve nye kunder til selskapet, med løfte om høy fortjeneste.

Tilsynet oppfordrer folk til å være kritiske.

– Ofte er det også historier om andre personer som har investert og tjent godt. Husk at om noe høres for godt ut til å være sant, så er det gjerne det, skriver Finanstilsynet i meldingen.

Be har foreløpig ikke svart på E24s henvendelse om uttalelsen fra Finanstilsynet, men har tidligere avvist anklagene om at de har likheter med ulovlig pyramidespill.

Frister med luksusliv og kjempebonus

Be promoteres i sosiale medier som TikTok og Instagram. Selskapet og medlemmene frister med eksotiske reiser, arrangementer med jubelstemning og muligheten til å tjene millioner av kroner.

Medlemmene kjøper tilgang til apper, som ifølge Be blant annet gir opplæring i valutatrading og krypto. Be-nettverket er bygget opp slik at medlemmer som rekrutterer nye kunder, stiger i gradene.

I en video hevder selskapet at dersom man verver tilstrekkelig mange kunder, som igjen verver andre, er det mulig å tjene rundt en halv million kroner i måneden i bonus.

– Finanstilsynet har merket seg at Lotteritilsynet har advart mot virksomheten fordi dette ligner et ulovlig pyramidespill. Finanstilsynet vil også advare mot å bruke selskapets tjenester, fordi selskapet ikke har innhentet noen form for tillatelse for virksomheten i Norge, skriver Gjedrem til E24.

Avlyst kjempearrangement

I februar var flere hundre ungdommer samlet på et Be-arrangement på Klingenberg kino i Oslo.

Se video fra arrangementet:

Det har også vært arrangementer i små og store byer over hele Norge.

Be planla et kjempearrangement på Oslofjorden Convention Center (OCC) i Sandefjord i slutten av mars.

Arrangementet ble avlyst da OCC kansellerte kontrakten med Be, på grunn av advarselen fra norske myndigheter mot selskapet.

Ikke nødvendig godkjenning

I dagens pressemelding fra Forbrukertilsynet står det:

«På bakgrunn av informasjon om virksomheten, ser vi at de verver deltagere gjennom sosiale medier og medlemsmøter i norske byer. Det selges produkter som har en usikker verdi, men hvor det blir lovet utsikter til høye inntekter.»

Ifølge Forbrukertilsynet er det flere som tar kontakt med dem og spør om Be er et pyramidespill som retter seg mot barn og ungdom.

Høyrisikabel valutatrading

Videre i pressemeldingen står det at Finanstilsynet har mottatt opplysninger om at Be har tilbudt investeringstjenester til nordmenn. Tilsynet skriver at selskapet ikke har godkjenning til å drive investeringstjenester i Norge.

– Virksomheten har derfor ikke nødvendig godkjenning etter norsk lov, står det i pressemeldingen.

En av appene til Be tilbyr opplæring og tips til en type kortsiktig, risikabel valutaspekulasjon, kjent som «binære opsjoner»«binære opsjoner»Binære opsjoner fungerer slik at investor må "vedde" på hvilken vei kursen på en aksje, vare, indeks etc. vil bevege seg . Binære opsjoner kan ha løpetider ned til sekunder. Dersom investor "treffer" får vedkommende igjen innsatsen pluss en gevinst på 70-90 %. I motsatt fall taper investoren hele innsatsen Kilde: Finanstilsynet.

Finanstilsynet understreker i pressemeldingen at det er forbudt å tilby binære opsjoner til ikke-profesjonelle i Norge.

Ifølge opplæringsmateriell E24 har sett, tilbyr Be også en kryptoplattform som kan kobles til innskudd på en kryptobørs, og utføre handler.

I et brev til Lotteritilsynet fra november 2022 skriver Be at alle eksemplene i kursene de tilbyr er «hypotetiske», og at de ikke gir investeringsrådgivning. De skriver også at ingen av kursene inneholder lenker til tradingplattformer.

– Vil jobbe med myndighetene

I en uttalelse til E24 skriver Be at de ikke på noen måte gir råd om valuta eller andre finansielle produkter.

«Vårt primære fokus er å tilby opplæringsmateriale som hjelper kundene våre å forstå ulike tekniske konsepter», skriver selskapet.

Selskapet skriver videre at kryptoplattformen deres ikke tilbyr automatisert handel, men er en «kilde til teknisk informasjon for å hjelpe kunder å gjøre informerte valg».

For å utføre en handel, må kunden gå via en tredjepart som ikke kontrolleres av Be, og Be’s plattform har aldri tilgang til kundens kryptovaluta, skriver selskapet.

Be skriver at de følger alle lover og reguleringer, og vil jobbe med myndighetene for å rydde opp i eventuelle bekymringer.

Selskapet understreker at de er «helt uenig i reguleringsmyndighetenes syn på våre produkter og tjenester», og at de snart vil dele en mer detaljert, juridisk gjennomgang med myndighetene for å klargjøre at de ikke driver med finansiell rådgivning.

Avviser pyramide-anklager

Både Lotteritilsynet og Forbrukertilsynet har tidligere advart mot å bli med i Be, fordi de mener Be har klare likhetstrekk med ulovlig pyramidespill. Be avviser dette.

Ifølge Økokrim kan de som de som rekrutterer og verver til et eventuelt pyramidespill risikere å bli holdt ansvarlige for medvirkning.

E24 har tidligere spurt om Be kan forklare hvilke produkter de selger, og hvordan medlemmene og selskapet tjener penger.

I en e-post til E24 skrev en representant for Be:

«BE-distributører betaler ikke noe for å bli distributør. BE-distributører får ingen inntekt fra ren rekruttering. Den eneste måten å få inntekt på er via salg som salgsprovisjon», skriver selskapet.

Ledere med bakgrunn fra kjempesvindel

Be ledes av de tre britiske brødrene Moyn, Monir og Eshaan Islam. Moyn og Monir var tidligere aktive i det gigantiske kryptobedrageriet Onecoin, som ifølge det amerikanske justisdepartementet var en av tidenes største svindeloperasjoner.

Mennesker over hele verden skal ha blitt lurt til å investere til sammen over 40 milliarder kroner i en falsk, verdiløs kryptovaluta.

Grunnleggeren av Onecoin, tysk-bulgarske Ruja Ignatova, er på FBIs liste over topp ti mest ettersøkte personer.

Ignatovas medgrunnlegger, Karl Sebastian Greenwood, har erkjent skyld i bedrageri og hvitvasking i forbindelse med Onecoin. Han risikerer opp til 60 år i fengsel i USA, ifølge en pressemelding fra amerikanske myndigheter.

I en tidligere uttalelse fra Be skriver selskapet til E24 at Islam-brødrene hverken var eiere, promotører eller ansatt i Onecoin, men ble med ved å «kjøpe en pakke i likhet med millioner av andre», og trodde det var et ærlig selskap.

«De var bare med i syv måneder eller mindre, tapte penger og forlot selskapet. De har siden oppfordret alle til å ikke bli involvert i det selskapet», skriver Be i e-posten.

Saken ble oppdatert 28. mars klokken 15.17 med en uttalelse fra Be, om selskapets kryptoplattform og syn på myndighetens advarsler.

Publisert: