Svensk gründer: Norske millionlønninger fra oljen har bidratt til mindre risikovillighet

Jacob de Geer står bak et av Sveriges mest fremadstormende teknologiselskaper. Han er glad for at norske gründere i større grad har kommet på banen. 

BETALINGSGRÜNDER: Jacob de Geer startet iZettle i 2010 sammen med Magnus Nilsson. Nå, nesten åtte år senere, er han på Slush for å dele sine erfaringer med nordiske oppstartsbedrifter.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

HELSINKI (E24) – Oljen har vært en velsignelse og forbannelse for Norge. De fleste norske vennene jeg hadde på universitetet gikk rett ut i jobb i oljebransjen med millionlønn, dette gjør at man blir mindre risikovillig, sier iZettle-gründer Jacob de Geer til E24 under Slush-festivalen i Helsinki.

Betalingsselskapet han startet i 2010 har vokst til å bli en av de store suksesshistoriene fra Norden, og var sist verdsatt til 4,3 milliarder kroner.

For snart åtte år siden startet iZettle utvikling av digitale betalingstjenester med hovedfokus på små og mellomstore bedrifter, et marked glemt av banker og de store betalingsselskapene.

Med hundretusenvis av kunder samler også selskapet inn en rekke finansielle data og kan gjøre kredittvurderinger av kundene sine, for deretter å utføre utbetalinger på forskudd basert på fremtidige korttransaksjoner.

Kjøre Tesla

Selskapet har tusenvis av brukere i hele Europa og Sør Amerika, inkludert Norge. Gründeren sier han er imponert over hvordan det norske økosystemet for teknologi har vokst den siste tiden.

– Det er en annen holdning blant norske unge i dag, det har jeg sett når jeg har vært der. Det handler ikke lenger om penger, men om å være med å forandre noe, skape noe, sier de Geer.

Han skjønner at mange nordmenn valgte lukrative jobber i olje og gass, fremfor starte sine egne selskaper.

– Det sitter langt inne å bytte til en tilværelse der man må gå tre år uten lønn, og når man først får jobb har man 25.000 kroner i måneden. Da er det mer behagelig å kjøre Tesla og ha det litt mer trivelig hvis man har muligheten.

Saken fortsetter under bildet.

SLUSH: E24 møtte iZettle-gründer Jacob de Geer her på Slush hvor over 20.000 mennesker er samlet til Nordens største teknologikonferanse i Helsinki torsdag og fredag.

De Geer er svært aktiv i det svenske teknologimiljøet, og sammen med andre profilerte gründere ønsker han å gi tilbake, samt å sørge for at det kommer flere store teknologiselskaper ut av landet.

– I Sverige har vi hatt infrastrukturen til stede for å gjøre teknologiselskaper en suksess, og vi har også hatt en lang tradisjon med oppstartere. Noen lykkes, andre ikke, men de som gjorde det bra kom tilbake og hjalp økosystemet videre til der vi er i dag.

Under konferansen i Finland sier han at iZettle forbereder seg på en børsnotering i 2018 om markedet og forholdene er riktige.

Les også

Norske investorer klare for stor-konferanse: Vil lokke asiatiske venturefond til Norge

Hjulpet av bankene

Selskapet, som både selger betalingsprogramvare og kortterminaler langt under markedspris, satser også på kredittjenester til små og mellomstore selskaper som sliter med å få lån av bankene.

– Vårt fokus er på mindre bedrifter med opp til ti ansatte, som bankene bare har ledd av tidligere da de kom å spurte om kreditt, sier de Geer.

Den første ideen til selskapet kom etter at de Geers kone kom hjem fra varemesse oppgitt over den tungvinte bruken av kortterminaler gjorde at hun mistet kunder.

Han sier bankenes lite villighet til innovasjon har hjulpet dem godt i gang.

– Finanssektoren ledes ofte av eldre menn, en gruppe som ikke er veldig kjent for å være spesielt innovative, sier han og legger til at bankene også har vært nøkkelen til nye markeder for iZettle.

– Vår tjeneste ble muliggjort av banker som så langt frem og investerte i oss, men det er ikke alltid normen i banksektoren. For eksempel takket være Santander har vi store markedsandeler i Mexico og Brasil.

I 2016 hadde selskapet en omsetning på 640 millioner kroner, men nå i forkant av en potensiell børsnotering vil ikke de Geer snakke omsetningen for 2017.

Klare for kamp om Europa

Lite visste de Geer at markedet for betalingsløsninger ville ha så mange konkurrenter som i dag. Banker på den ene siden, og store kommersielle aktører som Facebook, Google på den andre.

DE STORE: Google og alle de andre store teknologiselskapene er til stede under Slush-konferansen i Helsinki for å vise seg frem.

– Det er lett å være etterpåklok, men jeg hadde nok ikke forutsett at betalingssegmentet kom til å være så kjempet om som det er i dag.

Han sier selv at de eneste to virkelige konkurrentene til iZettle er amerikanske Shopify og Square, som er grunnlagt av Twitter-sjef Jack Dorsey.

Selv om Alibaba og Alipay sikter mot Europa, ser ikke de Geer for seg noen Asia-satsing med det samme. Han fokuserer på Europa.

– Vi er markedsledende i Europa og er i det man kaller hypervekst, og har mange land vi kan vokse i her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi
  2. Teknologimesser
  3. Digitalisering

Flere artikler

  1. Samsungs venturefond er sultne på norsk teknologi

  2. Norske investorer klare for stor-konferanse: Vil lokke asiatiske venturefond til Norge

  3. Tencent-sjef: – Vi gjorde en feil verdt 25 milliarder

  4. Norske gründere jakter investormillioner og nye ansatte under Slush

  5. Nasdaq-direktøren gir bitcoin en kald skulder