Har investert millioner i havet: – Dette er den beste forretningsmuligheten i verden i dag

Katapult Ocean har gjort millioninvesteringer i 11 tidligfasebedrifter som alle jobber for et sunnere hav. Investor regner med å ha funnet selskaper som vil tjene gode penger samtidig som de løser verdensproblemer. 

ROJALT BESØK: Kronprins Haakon besøkte Katapult Ocean denne uken. Her hilser han på Maren Hjort Bauer, Haakon Brunell og Tharald Nustad (til venstre). Alle har vært med å starte selskapet.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Vi mener at å jobbe for å løse noen av de største utfordringene vi har i dag er den beste forretningsmuligheten som er. Selskapene som gjør det vil tiltrekke seg talenter, kunder og partnere av høy kvalitet. Det vil bidra til at de får enda bedre avkastning, sier Maren Hjorth Bauer.

Hun er daglig leder og med-grunnlegger av Katapult Ocean, et ferskt selskap som investerer i og utvikler tidligfase havteknologiselskaper fra hele verden.

Det første akseleratorprogrammet nærmer seg nå slutten. Her har 11 bedrifter blitt plukket ut til å delta, både norske og internasjonale. Katapult Ocean har investert mellom 150.000 og 250.000 dollar i hvert av dem og har de siste ti ukene hjulpet selskapene med å ta det neste steget.

Onsdag denne uken fikk de besøk av Kronprins Haakon. Han lot seg imponere da de 11 presenterte sine konsepter.

– Ofte snakker man om problemene, men dere nevnte ordet nesten ikke. Dere snakket om løsningene i stedet. Det tror jeg hjelper på motivasjonen, kommenterte han i etterkant.

4 av 11 er norske

Hjorth Bauer og startupene som hun og teamet veileder jobber alle for havets ve og vel. Det betyr ikke at de driver med veldedighet på noen måte. Hun illustrerer det økonomiske potensialet ved å henvise til det søsterakseleratoren Katapult Accelerator, som investerer i teknologi og bærekraft generelt, har erfart:

– På bare 18 måneder har investeringene deres hatt en sterk vekst og det forventer vi også. Vi ser allerede nå at selskapene vi investerte i for snart tre måneder siden er i ferd med å hente kapital på vesentlig høyere verdsettelse enn da vi gikk inn – fordi de har akselerert og fått til ting på ti uker som ellers ville tatt mye lengre tid, sier Hjorth Bauer.

De 11 selskapene ble plukket ut etter at Katapult Ocean hadde vurdert over 500 søkere. Blant disse er det fire norskregistrerte.

– Favoriserer dere hjemlandet?

– Av de 500 vi vurderte var i underkant av 100 norske. At fire av disse er norskregistrerte, det er sånn det ble denne gangen. Men vi er jo gode på hav og teknologi og det er også en grunn til at selskap ønsker å komme hit.

TROR PÅ HAVET: Katapult Ocean-sjef og medgrunnlegger Maren Hjorth Bauer.

Foto: Hans Jordheim

Tjene penger og løse verdensproblemer

Katapult Ocean ble for et år siden startet av Hjorth Bauer, Katapult Accelerator-sjef Haakon Brunell, Nordic Impact-sjef Anders Lier samt investor og Selvaag-arving Tharald Nustad.

Sistnevnte er i dag blant de største eierne i selskapet.

– Jeg ble med å starte dette på grunn av problemene og mulighetene havet byr på og kompetansen som Norge har innen shipping, havenergi, olje, og så videre. Ikke at vi investerer i olje, vi jobber bare med ting som bidrar positivt til å løse problemer for verden, sier han.

Potensialet for det rette selskapet er enormt, mener Nustad. De 11 utvalgte tidligfasebedriftene er valgt ut med et håp om at de kan eskalere og bli store, globale firmaer.

– Jeg regner med at en del av dem skal klare å utvikle seg til internasjonale selskaper som både tjener masse penger og samtidig løser verdensproblemer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Gründere

Flere artikler