Møter næringsministeren nå: Her er bedriftenes corona-krav til regjeringen

Oljeprisen har falt dramatisk, flyselskapene kanseller avganger og hoteller permitterer ansatte. Nå krever et samlet næringsliv umiddelbare tiltak for å dempe et sjokk på norsk økonomi.

Finansminister Jan Tore Sanner (t.v.), LO-leder Hans Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid avbildet under et møte tidligere i mars.
 • Marius Lorentzen
 • Nora Rydne
Publisert:

– Vi står overfor en mulig nasjonal økonomisk krise. Den vil være forbigående og ramme norsk næringsliv skjevt, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til E24 og fortsetter:

– Mange norske bedrifter er rammet av situasjonen rundt coronaviruset. Noen bransjer er ekstra hardt rammet, blant annet reiseliv og luftfart. Det er behov for raske, kraftfulle og konkrete tiltak. Tiltakene må være målrettet og gjerne midlertidige, men de må virke umiddelbart.

Nå klokken 10:00 skal Almlid, Finans Norge og representanter fra næringslivet møte næringsminister Iselin Nybø. På møte stiller også regjeringsapparatet med blant andre Oluf Ulseth fra Statsministerens kontor og Magnus Thue fra Finansdepartementet.

Finansminister Jan Tore Sanner har varslet at han og statsminister Erna Solberg vil annonsere en rekke tiltak for å bøte på corona-krisen klokken 13:30.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen slår også alarm og sier at det trengs «kraftfulle tiltak» som er målrettet mot dem som er i en kritisk situasjon nå:

– Enkelte bransjer, som luftbransjen, opplever nå helt spesielle utfordringer som krever spesifikke tiltak. Det må regjeringen levere på. Vi forventer at regjeringen tar med arbeidslivets parter på råd. Det er vi og våre tillitsvalgte ute på arbeidsplassene som vet hvor skoen trykker, sier Gabrielsen til E24.

NHO-sjefen får også støtte av Hovedorganisasjonen Virke, som mener regjeringen må handle umiddelbart for å sikre at norske bedrifter som rammes av spredningen av coronaviruset klarer seg:

– Dette rammer brutalt for enkelte bransjer, som arrangører og eventbyråer som må avlyse arrangementer på grunn av folkehelsehensyn. Det er dramatisk for en del bedrifter, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Les også

Børsoppgang fra start etter mandagens oljekollaps

Både SAS og Norwegian har allerede sendt ut resultatvarsler og har begynt å kansellere en rekke flyginger. Flere hoteller, inkludert Petter Stordalens Choice-kjede har sendt ut permitteringsvarsel til sine ansatte.

I tillegg sliter flere norske bedrifter med at de ikke får leveranser av nødvendige deler fra leverandørene sine rundt i verden.

– Det viktige er å sikre at bedriftene har likviditet, samt fleksibilitet til å håndtere utfordringene som kommer. Politikerne må også forstå at dette får langvarige effekter. Derfor må det fortløpende vurderes nye tiltak og vi forventer å ha god og løpende dialog med myndighetene i tiden fremover, sier NHO-sjefen videre.

Finans Norge mener at den norske finansnæringen er godt rustet til å møte problemene, men påpeker at mange bedrifter allerede merker konsekvensene og at fallet i oljeprisen også påvirker norsk økonomi:

– Det er først og fremst viktig at tiltak som iverksettes er rettet mot å begrense smittespredning og håndtere behov for helsehjelp. Men det er også nødvendig med tiltak for å begrense de økonomiske ringvirkningene av korona-viruset, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge, og legger til at Norge som en liten og åpen økonomi er «sårbar både for oljeprisfall og forstyrrelser i internasjonale verdikjeder».

Les også

Fellesforbundet om permitteringsvarslene: – Foreløpig er alt veldig usikkert

Her er kravlisten

Norsk næringsliv med NHO i spissen vil klokken 10:00 overlevere denne kravlisten til tiltak som de mener bør iverksettes og får støtte av LO om et viktig tiltak:

– I denne situasjonen bør regjeringen for eksempel se på om permitteringsreglene kan mykes opp midlertidig, slik at virksomheter med problemer får større fleksibilitet til å takle krisen, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen, som mener man for eksempel kan senke perioden arbeidsgiver dekker lønn under permisjon fra 14 til 2 dager.

E24 har sammenstilt NHOs krav med dem som Virke og SMB Norge (Bedriftsforbundet) også har sendt inn:

 • Arbeidsgivers lønnsplikt under permittering må fjernes mener NHO. Bedriftene betaler i dag de første 15 dagen av permisjonen, og Virke mener varslingsplikten bør ned i to dager
 • Fjerne arbeidsgiverperioden ved sykmelding ved isolasjon og karantene grunnet smittefare. Egenmelding kan ikke benyttes og medisinskfaglig vurdering må fortsatt være et vilkår
 • Arbeids- og overtidsbestemmelsene må være mer fleksible, eksempelvis med mulighet til økt overtid og forkortet hviletid. Bedrifters mulighet til å holde produksjonen oppe må vektlegges i HMS-arbeidet
 • Smitteverntiltak må være nasjonalt koordinerte og ikke-vilkårlige. Helsevesenet må ha nok ressurser til smittevern. Det må være en god balanse mellom smittevern og de økonomiske konsekvensene av tiltakene
 • Renten bør kuttes for å understøtte etterspørselen og holde lånekostnader og kronekurs nede
 • Utsatte skatte- eller avgiftsbetalinger, eksempelvis for flypassasjeravgift, CO₂-avgift, formuesskatt, selskapsskatt, MVA (moms) og arbeidsgiveravgift
 • Sikre at bankene kan yte den kreditten bedriftene etterspør
 • Nye lovreguleringer eller vedtak som øker bedriftenes kostnader må settes på hold
 • «Hotline» til besluttende myndigheter for å avklare praktisk håndtering av smittetiltak, eksempelvis for mat- og drikkeprodusenters dialog med mattilsynet
 • Næringslivet må tas med på råd før tiltak lanseres for å sikre at tiltakene som iverksettes er målrettede.

Virke vil i tillegg ha en kompensasjonsordning for bedrifter som nå rammes av stengte og avlyste arrangement som følge av folkehelsehensyn. Et eksempel er skirennene i Holmenkollen forrige helg.

Virke mener også at bedrifter som rammes av avlyste pakkereiser bør kompenseres, når det avlyses kortere enn to uker før planlagt reise, ettersom disse da må ut med kompensasjon til passasjerene etter EUs regelverk.

Om Norges Bank vil kutte renten eller ikke er foreløpig uklart. Den amerikanske sentralbanken varslet i forrige uke et ekstraordinært kutt og torsdag neste uke, den 19. mars, skal det avholdes rentemøte i Norges Bank.

Mandag kveld gikk sentralbanksjef Øystein Olsen ut og sa at Norges Bank er i beredskap og at uroen i markedet overvåkes kontinuerlig.

Les også

Ringnes har sendt permitteringsvarsel til 900 ansatte

Likviditeten viktig

Virke-sjefen mener regjeringen nå må sikre norske bedrifters likviditet.

– Det kan man gjøre på flere måter, for eksempel ved å utsette innbetaling av skatter som arbeidsgiveravgift, sier Horneland Kristensen.

Han mener regjeringen også må vurdere å endre på permitteringsreglene, når flere bedrifter står i fare for å måtte innføre akutte permitteringer.

– Når ansatte permitteres, plikter arbeidsgiver å betale ut lønn i en periode. Endrer man på permitteringsreglene, tar staten over lønnsplikten. Det må man gjøre med en gang. Regjeringen i Danmark har allerede vært tydelige på at de skal se på denne muligheten, sier Horneland Kristensen.

– Vi synes at Finansministeren på nytt skal finne frem gullkortet, eller Corona-kortet om du vil, og garantere at myndighetene vil gjøre det de kan for at ingen jobber eller bedrifter skal forsvinne på grunn av Corona-viruset. Det ville vært et ekstremt viktig signal å sende ut til bedrifter over hele landet, sier kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg i SMB Norge.

– Utgangspunktet bør være en garanti om myndighetene står klare til å gjøre det som trengs for å hjelpe hverdagsnæringslivet gjennom denne potensielle krisen. Et sånt signal ville hatt en svært betryggende effekt, og den tryggheten mener at hverdagsnæringslivet i Norge fortjener, fortsetter han.

Les på E24+

Slik kan regjeringen få norske corona-bedrifter over kneiken

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Finans Norge
 3. Virke
 4. Ole Erik Almlid
 5. Idar Kreutzer
 6. Koronaviruset
 7. NHO

Flere artikler

 1. Virke: – En kjempestor seier

 2. TV: Regjeringen legger frem tiltakspakke

 3. Virke-topp: Puslete tiltak fra regjeringen

 4. Næringsministeren etter innstrammingene: Skal vurdere nye tiltak

 5. Regjeringen vil ikke love nye krisepakker med det første