Fredag hadde Bolleland 637 kunder. Samme dag i fjor var antallet 3.200
For Bolleland står påsken normalt for cirka 30 prosent av resultatet første halvår. Slik blir det neppe i år.
– Store utfartsdager er det vi lever av. Så når folk skal være hjemme, da blir det sånn, sier en permittert daglig leder, Roger Danielsberg, ved Bolleland på Espa i Stange kommune.
Fredag før påske er tradisjonelt en stor utfartsdag på norske veier. Tidligere år har Shell-stasjonen, best kjent som Bolleland, servert cirka 3.200 kunder denne dagen.
I år kom antallet kunder på 637.
Hyttekommuner i akutt krise – hver femte ansatt har søkt om dagpenger
Venter rolig påske
Shell-stasjonen har satset på boller siden nittitallet, og selger millioner hvert år.
Og påsken er viktig. Omsetningen denne uken stor for omtrent 30 prosent av resultatet første halvår, ifølge Danielsberg.
De største utfartsdagene i påsken ligger ennå foran oss. Rekorden i antall boller solgt på en dag ble satt en onsdag i påskeuken for to-tre år siden: 17.376 solgte boller på én dag.
Men Danielsberg har liten tro på at antall besøkende skal ta seg opp utover uken. Hytteforbudet hindrer nordmenn i overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Og lokalbefolkning er det lite av blant kundene.
– Nei, vi har ikke tro på at det blir noe stor påskeutfart i år. Men det kan bli dagsutfart, sier Danielsberg.
Er din bedrift rammet av coronakrisen? Hjelp E24 med å kartlegge konsekvensene i næringslivet her!
Har stoppet utbytter og bonuser
Danielsberg sier bedriften har rigget seg for den reduserte trafikken, og tatt ned bemanningen.
I tillegg til at han selv er permittert, er resten av de faste ansatte, med unntak av tre nattevakter, permittert 50 prosent, mens ekstravakter er helt permittert.
– Vi går vel omtrent i null. Alle synes det er en kjedelig situasjon, men vi må gjøre det vi kan for å komme oss gjennom. Vi har stoppet all betaling av utbytter og bonuser, sier han.
Debatten har rast rundt corona-tiltaket hytteforbud, som ble innført fordi helsetjenesten i hyttekommunene ikke har kapasitet til å ta hånd om hyttebeboere i tillegg til egne innbyggere. Overtredelser av forbudet straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.
For mange hyttekommuner er hyttefolket svært viktig for næringslivet. E24 skrev forrige helg om Hol, Hemsedal og Trysil, som topper Navs statistikk over søknader om dagpenger. Ifølge Hol-ordfører Petter Rukke befant over 130.000 personer seg i Hallingdal i påsken i fjor. I år anslår han at tallet blir 20.000.