Fagforening mener skoler og barnehager bør åpnes tidligere: – Vil koste 1,2 milliarder å vente til en uke etter påske

Administrerende direktør Nina Riibe i Econa stusser over at regjeringen vil vente til 20. og 27. april med å åpne barnehager og skoler, når Danmark vil åpne rett etter påske.

Administrerende direktør Nina Riibe i Econa mener barnehager og skoler bør åpne tidligere, når de økonomiske konsekvensene ved stenging er så store.
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– NHO har beregnet kostnaden av at folk må jobbe hjemme samtidig som barna er hjemme til 300 millioner kroner om dagen. Da vil det koste samfunnet 1,2 milliarder kroner å vente til en uke etter påske med å åpne barnehagene igjen.

Det sier administrerende direktør Nina Riibe i fagforeningen Econa, som organiserer masterutdannede økonomer.

Mener Norge bør følge Danmark

Regjeringen la tirsdag frem hvilke tiltak mot spredning av coronaviruset som blir endret etter påske. Blant annet vil barnehager åpne 20. april, og skolene vil åpne for 1.–4. klasse 27. april.

Les også

Barnehagene og småskolen åpner i slutten av april

Riibe mener det burde være mulig for Norge å gjøre som Danmark, og åpne barnehager og de laveste skoletrinnene så smått rett etter påske.

– Vi skulle helst ha sett at åpningen skjedde rett etter påske, når vi vet hvor store de økonomiske konsekvensene av å holde dem stengt er. Jeg kan ikke forstå hvorfor danskene skal klare å forberede seg mye raskere enn det vi klarer her, sier Riibe.

Les også

Håper smitten kan slås ned uten for høy kostnad

Hun påpeker at fagforeningen er glade for at regjeringen tross alt nå har tidfestet når barnehager og skoler gradvis vil åpne igjen. Econa-sjefen forteller at de får henvendelser fra medlemmer med ektefeller i kritiske samfunnsstillinger som blir sittende med ansvaret for flere barn hjemme, samtidig som de skal ta seg av jobber med mye ansvar selv. Riibe mener det hjelper å få vite mer om tidshorisonten for hvor lenge folk må stå i denne situasjonen.

– Det er fint for folk å få en form for deadline. Nå lever vi i et samfunn med nødbremsene på, og usikkerhet rundt hvor lenge dette vil vare er en stor årsak til det. For å komme raskere i gang, er det viktig å ha noen datoer å forholde seg til, det skaper trygghet, og trygghet skaper aktivitet, sier hun.

– Ingen grunn til å haste

Kunnskapsminister Guri Melby (V) mener det er viktig å gi barnehagene og skolene nok tid til å forberede seg på gradvis åpning, så ikke de restriktive tiltakene vi har hatt de siste tre ukene skal ha vært forgjeves.

– Det er ingen grunn til å haste inn i denne åpningen. Fra et økonomisk perspektiv risikerer vi å ikke ha oppnådd noen ting, hvis vi ikke greier å ta nødvendige smittevernshensyn i dette neste trinnet, sier Melby til E24.

Les også

Så mye kan coronakrisen koste

Ifølge kunnskapsministeren er det barnehagene og skolene selv som har bedt om tid til å forberede seg. Forberedelsene inkluderer blant annet opplæring i smittevern, omfordeling av læreressurser og planlegging av hvordan man skal få til å ha nok avstand mellom barna.

Melby påpeker at man ennå ikke vet hvordan Danmarks løsning vil fungere.

– Det kan godt hende Danmark får det til på en god måte, og det kan hende de hadde et bedre grunnlag i utgangspunktet. Jeg tror mange barnehager og skoler her opplever at de er klare, men mange har nok også hatt mer enn nok med å snu skolen til å bli helt digital på et halvt døgn, sier Melby.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Arbeidsliv
 3. Econa
 4. Guri Melby
 5. Skole
 6. Barnehage

Flere artikler

 1. Barnehagene og småskolen åpner i slutten av april

 2. Raymond Johansen: Ikke alle Oslo-barnehager åpner 20. april

 3. NHO-topp: Stort behov for at barnehager åpnes etter påske

 4. Skoler og barnehager stenges til over påske

 5. Så mye kan coronakrisen koste