Nybø: Krisen i reiselivet er den nye normalen

Næringsminister Iselin Nybø (V) ber reiselivet slutte å kalle sin situasjon for krise. – Vi må heller finne ut hvordan vi skal leve med dette, sier hun.

Næringsminister Iselin Nybø (V) ber reiselivet innstille seg på trange tider. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Statsråden var på besøk hos aktører innen reiseliv og restaurantbransjen i Bergen for å høre hvordan det har gått siden koronarestriksjonene ble innført 12. mars. Nybø var klar på at det ikke kommer nødhjelp med det første, melder NRK.

Nybø hadde ikke med seg midler til reiselivet på besøket i Bergen, men besøker bedrifter i hele landet for å få oversikt over situasjonen.

Mens aktører i bransjen ba næringsministeren om en kompensasjonsordning slik at de kan overleve fram til neste sommer, ber Nybø aktørene være kreative og finne nye løsninger.

– Dette er den nye normalen, og vi må finne ut hvordan vi skal leve med den, sier statsråden.

Hun mener permitteringsordningen var det viktigste tiltaket for reiselivsordningen, og forteller at regjeringen nå skal se på om det er behov for forlengelse av ordningen.

Nærings- og fiskeridepartementet presiserer i en epost til NTB fredag at statsråden er godt innforstått med at det er snakk om en krise, men at poenget hennes er at dette er en situasjon næringen vil måtte venne seg til.

Raser mot passiv linje

Geir Pollestad (Sp), som leder Stortingets næringskomité, kaller Nybøs linje overraskende passiv.

– Jeg vil i dag sende et spørsmål til næringsministeren og be henne komme med økonomiske tiltak. Jeg blir veldig overrasket om Frp, H, KrF og V i næringskomiteen er enig i statsrådens passive linje, skriver Pollestad til NTB.

Også Arbeiderpartiets reiselivspolitiske talsperson Åsunn Lyngedal reagerer kraftig på Nybøs uttalelser.

– Hun sier at en næring med 170.000 årsverk må klare seg selv i den verste krisen den har vært borti. Det er det motsatte av aktiv næringspolitikk, sier Lyngedal til NTB.

Hun mener Nybø har gitt blandede signaler til næringen, ettersom hun tidligere har sagt at de skulle komme tilbake til saken etter ferien.

Sammenligner med andre næringer

Lyngedal sammenligner uttalelsen til reiselivsnæringen med det som har skjedd i andre næringer de siste ukene.

– Abid Raja har ikke sagt «dette er den nye normalen» til kulturnæringen. Jeg skulle likt å se norske politikere si det til oljenæringen, sier hun.

NHO Reiseliv kaller uttalelsene til Nybø useriøse.

– Staten har stengt ned reiselivsnæringen med strenge restriksjoner som har fratatt bedriftene inntjening, samtidig som de forventer at næringen skal ta hele regningen selv. Sånn kan man ikke behandle næringslivet, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

Les på E24+

Hotelleier anslår avbestillinger for en kvart milliard i år

Les også

Coronapandemien kan sende 100 millioner ut i ekstrem fattigdom

Publisert:

Her kan du lese mer om