Rederiforbundets sjef om offshorekrisen: – Tror vi er ved bunnen
Etter at offshorerederienes omsetning ble halvert i krisen økte den i 2018, og Rederiforbundets medlemmer venter også vekst i år. Men det er fortsatt «veldig krevende tider», mener direktør Harald Solberg.
– 2018 ble kanskje et av de krevende årene når man ser på kontantstrømmen på kontraktene, sier Rederiforbundets sjef Harald Solberg til E24.
Han presenterte tirsdag bransjeorganisasjonens rapport for 2019. Den viser at medlemmene er forsiktige optimister etter krevende år, men offshorerederiene sliter fortsatt.
Sistnevnte var kanskje den delen av den maritime næringen som fikk det tyngst da oljeprisen falt etter 2014. Og høy gjeld, overkapasitet og lave priser preger fortsatt rederier som leier ut offshoreskip.
– Vi ser for så vidt at aktiviteten vokser noe og noen skip går ut av opplag. Men aktiviteten stiger saktere enn vi hadde forventet på samme tid i fjor. Prisene er fortsatt veldig lave i mange segmenter. Det er veldig krevende tider, oppsummerer Solberg.
E24 (+): Viking Cruise-milliardæren er shippingbransjens kontroversielle «comeback kid»
Vekst etter halvering
Krisen har satt dype spor hos offshorerederiene.
Kontraktsrush i Nordsjøen: – Markedet strammer seg til
- En omsetning på 100 milliarder kroner i 2014 var i 2017 krympet til 52 milliarder kroner. Deretter steg inntektene med syv prosent i fjor, og rederiene venter en vekst på seks prosent til 60 milliarder kroner i år.
- Samtidig venter riggselskapene, som også har sett omsetningen halveres, en vekst på to prosent til 39 milliarder kroner i 2019.
- Videre viser undersøkelsen at andelen riggselskaper som venter bedre lønnsomhet stiger fra 25 prosent i 2018 til 53 prosent i 2019. For offshorerederiene øker denne andelen fra 35 til 47 prosent.
Børskommentar (+): Aksjonærene bør ikke la seg lure av «rate-rallyet» i Havila og Solstad
– Vi er ved bunnen
– Vi tror at vi er ved bunnen. Så er bare spørsmålet hvor lang bunnen blir. Om dette er en u-dal som varer lenge eller om aktiviteten stiger, sier Solberg.
Han viser også til at aktivitet er vridd over mot vind og fornybar energy.
Avanserte konstruksjonsskip kan stå for løfte- og monteringskapasitet for vindturbiner, andre typer skip kan tjene boligformål under byggingen av vindparker og serviceskip kan frakte personell til fra vindparker, ifølge Solberg.
– Det har vært en viktig bidragsyter til den aktivitetsveksten vi har sett i 2018, og det forventer vi skal utvikle seg også i 2019, sier han.
Les også: Spetalen-selskap kjøpte seg opp i offshorekrisen: – Vi er forsiktige optimister
– Ikke vært bærekraftig
I spotmarkedet i Nordsjøen har det vært en oppgang i ratene så langt i år, spesielt for plattform forsyningsskip, ifølge en oversikt hos skipsmegleren Westshore. Denne skipstypen står for vareleveringen til oljeinstallasjonene til havs.
Dette er verdens mest verdifulle skipsflåter
– Akkurat nå har det vært et oppsving i markedet. Men over tid, bakover i 2018, så har det ikke vært bærekraftig, sier Solberg om ratenivået.
Han sier Rederiforbundet er bekymret for en situasjon der «oljeselskapene tjener mer penger enn de noen gang har gjort, mens leverandørene taper penger».
– En sånn verdikjede har ikke kapasitet til å investere i teknologi, kompetanse, folk og nye løsninger.
– Hva er løsningen på problemet?
– Markedet må rydde opp i dette. Vårt budskap er knyttet til at når vi nå tror aktiviteten vil stige så må oljeselskapene også forvente å betale mer for skipstjenestene. Man har i flere år hatt tydelig kommunikasjon om at kostnadene skal ned på norsk sokkel. Vår vurdering nå på skipstjenester er at kostnadene skal opp. Høyere aktivitet og bedre etterspørsel i markedet skal føre til høyere rater.