Næringsministeren stanset behandling av Krohn Traaseths stilling - styreleder trakk seg

Styret i Innovasjon Norge ville vurdere direktør Anita Krohn Traaseths stilling etter at deler av styret har mistet tilliten til henne. Da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stanset prosessen, trakk styrelederen seg, skriver Aftenposten. 

STILLING TIL VURDERING: Styret i Innovasjon Norge ville vurdere stillingen til direktør Anita Krohn Traaseth.
  • Eirik Amb Nysveen
  • NTB
Publisert:

Ifølge Aftenposten har deler av styret i Innovasjon Norge ikke lenger tillit til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Søndag skal valgkommiteen ha blitt informert om at styreleder Per Otto Dyb trekker seg med umiddelbar virkning som følge av at han føler at styret blir overkjørt av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Til avisen bekrefter Dyb at styret har blitt bedt av største eier (staten journ.anm.) om ikke å behandle forholdet til administrerende direktør i styremøte. Dette skal ha kommet svært overraskende på styret da de tidligere hadde næringsdepartementets velsignelse til å vurdere Traaseths stilling da Monica Mæland var næringsminister.

Isaksen skriver i en epost til Aftenposten at det er «departementet syn at ansettelsesforhold til daglig leder bør håndteres av den styrelederen som skal samarbeide med daglig leder i neste periode». Dyb skulle i utgangspunktet slutte som styreleder til sommeren.

Les også

Traaseth anbefaler radikal innovasjon i offentlig sektor

Overrasket

Flere styremedlemmer sier til Aftenposten at de er overrasket over at departementet griper inn, og at skiftet av styreleder ikke bør stanse vurderingen av hvem som skal lede Innovasjon Norge.

I en epost skriver Anita Krohn Traaseth at styret ikke har tatt opp med henne at de vurderer hennes stilling.

Den nye styrelederen, Jørand Ødegård Lunde, presiserer i en epost til Aftenposten at tillit eller mistillit til den daglige lederen ennå ikke har vært en formell sak i styret.

– Svært alvorlig

Opposisjonen på Stortinget kaster seg allerede søndag kveld inn i saken.

– Dersom dette stemmer, er det svært alvorlig. Det vil være brudd på gode prinsipper for eierstyring og et sterkt uttrykk for manglende dømmekraft fra næringsministerens side, sier Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland i en pressemelding.

Les også

Ap snur om profittforbud for private barnehager

– Jeg vil derfor allerede i morgen stille næringsminister Torbjørn Røe Isaksen flere spørsmål for å få klarhet i om det Aftenposten skriver, medfører riktighet. Hvis denne saken er riktig fremstilt, er dette svært alvorlig og må følges opp, sier han.

Innovasjon Norge har som oppgave å profilere norsk næringsliv og norske reisemål. Nærings- og fiskeridepartementet er hovedeier med 51 prosent, mens fylkeskommunene eier 49 prosent.

I 2018 er budsjettet på 7,2 milliarder kroner.

Les også

Konkurranseevnen kan være svekket

Les også

6,6 milliarder i økte avgifter med Frp i regjering

Les også

Ap snur om profittforbud for private barnehager

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Oppvask på Stortinget om Innovasjon Norge

  2. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt

  3. Isaksen sa styreleder skulle ut - valgkomiteen har ikke bestemt seg

  4. Gikk til valgkomiteen og fikk nei – så hoppet styrelederen plutselig av

  5. Næringsdepartementet hemmeligholder logg fra omstridt samtale