Britene ut av EU

Norsk gründer frykter hard brexit: – Aktuelt å legge ned London-virksomheten

Norske gründere i London har ulike oppfatninger av hva brexit betyr for virksomheten deres i landet. Mens Sensonomic-sjefen vurderer å legge ned London-kontoret, kaller Attensis daglige leder brexit for en velsignelse.

ODD ANDERSEN / AFP
 • Julia Kirsebom Thommessen
Publisert:,

London (E24): Den 31. oktober har den britiske statsministeren Boris Johnson lovet at Storbritannia skal forlate EU med eller uten avtale, noe som skaper bekymring for norske gründere med virksomhet i London.

Anders Gundersen er sjef i oppstartsselskapet Sensonomic, som i tillegg til Bergen og Oslo, er basert i London. Sensonomic er et såkalt agritech-selskap, altså et selskap som leverer teknologiløsninger til landbruket.

Anders Gundersen i Sensonomic.

Ellen Johanne Jarli

Gründeren er redd for at usikkerheten knyttet til brexit fører til at de mister talent som før var tiltrukket Storbritannias hovedstad.

– London pleide å ha en magnetisk kraft på talent og entreprenørskap, men usikkerheten gjør at de skarpeste hodene ser etter jobb andre steder. Vi hadde en sterk tro på at London var verdens hovedstad, men er usikre på om det er tilfellet nå, sier Gundersen til E24.

– Hardt slag for vekstplanene våre

For øyeblikket har teknologiselskapet kun én ansatt i London. Gundersen forteller at det ikke er aktuelt å ansette flere før de vet utfallet av Brexit.

– Akkurat nå står alt på stedet hvil, men det kan være aktuelt å legge ned virksomheten i London dersom det blir en hard brexit. Dersom det for eksempel blir merverdiavgift på tjenester mellom Storbritannia og Norge blir det vanskeligere å ha en britisk enhet, sier Gundersen.

– Det er helt tydelig at det å vente til situasjonen med Brexit er avklart er trenden blant selskapene i London. Investeringer og rekruttering står på stedet hvil, og jeg synes det ser ut som om gründermiljøet er i ferd med å bli mindre, legger han til.

Gundersen forteller at størstedelen av veksten til selskapet kommer gjennom Storbritannia. Selskapet gikk fra en omsetning på 1,6 millioner kroner i 2016, til 4 millioner kroner i 2018.

– Å legge ned i London er definitivt en alvorlig beslutning, og vil være et solid slag for vekstplanene våre. Men vi er jo gründere, vi finner en vei, sier Gundersen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond

– Brexit har vært en velsignelse

Krister Kristiansen er daglig leder ved det norske skaleringsselskapet Attensis London-kontor. I motsetning til Gundersen mener han brexit er positivt for selskapet, og kaller brexit en velsignelse.

– For oss har brexit-frykten vært positiv. Selv om vi ikke etablerte oss i London for to år siden på grunn av brexit, kunne timingen ikke vært bedre for Attensi, sier han til E24.

Kristiansen mener store sjokk som brexit representerer endring, og et behov for å tenke nytt og annerledes.

– Vi representerer morgendagens løsning, som blir enda mer aktuell fordi man forstår at noe må gjøres og endres, og det må gjøres nå, sier Kristiansen.

Krister Kristiansen i Attensi.

Attensi

Teknologiselskapet utvikler spillbaserte simuleringer for næringslivet som trener ansatte og utvikler deres kompetanse. Selskapet hadde en omsetning på 41,3 millioner kroner i 2018.

– Det vi gjør handler om å bistå store bedrifter gjennom transformasjoner og store endringer, slik som brexit representerer. Vår største konkurrent er «status quo», sier Kristiansen, som legger til at Attensi heller ikke har merket at det er mindre talent i London nå enn før.

– Akkurat nå er det færre som ønsker å bytte jobb, men i det store bildet tror jeg det er av marginal betydning. Britene, i likhet med nordmenn, elsker å være en del av en suksesshistorie, og Attensi er en suksesshistorie, legger han til.

Les også

Boris Johnson lover brexit 31. oktober – uansett

Hard brexit er det verste som kan skje

Finansdirektør Erik Fausa Olsen i det norske teknologiselskapet Cyviz sier det verste som kan skje for dem er en hard brexit, altså at Storbritannia forlater EU uten en avtale på plass.

– Cyviz har produksjon av noen kjerneprodukter i Edinburgh. Disse produktene selges globalt og en hard brexit vil potensielt skape kaos på grensene mot EU, og trolig også i øvrige land. Dette vil kunne forsinke leveranser av våre produkter til våre kunder både utenfor og i Storbritannia, skriver han i en e-post til E24.

I 2018 hadde Cyviz en konsoldiert omsetning på 298 millioner kroner. Fausa Olsen anser hard brexit som lite sannsynlig, og sier at det ikke er aktuelt å flytte teknologiselskapets kontor i London til et annet land uansett utfall.

– De største bekymringene er relatert til grensekaos og forsinkelser, men vi har vurdert denne risikoen over lengre tid og tatt det i betrakting i henhold til planlegging av leveranser, lager og produksjon, skriver Fausa Olsen.

Les også

Finansdepartementet sitter på hemmelig «no deal»-notat

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. London
 4. Entreprenørskap
 5. EU
 6. Storbritannia
 7. Boris Johnson

Flere artikler

 1. Norske gründere legger ned London-kontoret etter brexit-usikkerhet

 2. Nordiske banker i brexit-beredskap: Frykter irrasjonell valutahandel

 3. Brexit-kaos for norsk fisk kan true britenes «fish and chips»

 4. Annonsørinnhold

 5. Norwegian om Brexit-fredagen: – Vi flyr som normalt

 6. Milliarder i poliser må flyttes med brexit