Fiskeoppdretterne

Trudeau varsler oppdrettsgrep: Kan ramme norske selskaper

Canadas største parti vil ha all lakseoppdrett i British Columbia i lukkede merder. Blir det landets politikk, vil det kunne bety drastiske endringer for flere norske selskaper.

Canadas statsminister Justin Trudeau

BEN NELMS / X02818
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Canadas liberale parti lanserte valgprogrammet på tirsdag. Her varsler partiet, som ledes av statsminister Justin Trudeau, politikk som kan få store konsekvenser for flere norske selskaper.

Partiet setter seg blant annet som mål at all lakseoppdrett i British Columbia skal skje i lukkede merder i løpet av fem år, skriver iLaks.

Planen er en del av det partiet nå kaller Canadas første akvakulturlov noensinne.

Endringen kan ramme både Mowi, Cermaq og Grieg Seafood som har operasjoner i området.

Cermaq: – I dialog

– Politiske uttalelser om overgang til lukkede anlegg for lakseoppdrett i British Columbia er ikke nytt. Det som er nytt nå, er at den føderale regjeringen i Canada tar til orde for en egen akvakulturlov, noe vi mener vil være bra for næringen, sier kommunikasjonsrådgiver i Cermaq, Astrid Aam, til E24.

– Når det gjelder omtaler av oppdrett i British Columbia spesifikt, er fokus på å utarbeide en ansvarlig plan. Våre folk i Canada er i dialog med myndighetene både i British Columbia, Nova Scotia og på føderalt nivå, og vi ønsker selvsagt å forstå hva som ligger i dette, forteller hun videre.

Tirsdag falt lakseselskapene på Oslo Børs bredt. Fallet fortsatte gjennom onsdagen, da også de fleste øvrige selskapene på Børsen hadde en tung dag.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

DOYLE-ANLEGGET: Mowi har anlegg ved Vancouver Island, ved kysten av British Columbia i Canada.

Mowi

To partier med samme syn

I valgprogrammet står det blant annet at «for å holde Canadas hav sunt, vil vi komme med flere investeringer i havvitenskap og bekjempelse av invasive arter. Vi vil samarbeide med kystsamfunn, urbefolkningssamfunn og andre for å bedre beskytte fiskebestander og marine habitater mot følgene av klimaendringer».

I tillegg til det liberale partiet i Canada, har også Det grønne partiets politikk gått i samme retning.

De mener at Canada bør fjerne det kanadiske Havbruksdepartementets mandat til å fremme lakseoppdrett, og skyve regulering av havbruk til landets Jordbruksdepartement. Dette for å fjerne de motstridende rollene det kanadiske Havbruksdepartementet har for fremming av akvakultur og beskyttelse av villaks.

Ifølge British Columbias Handelskammer genererer eksport fra provinsen omtrent 800 millioner kanadiske dollar i året, tilsvarende 5,5 milliarder norske kroner.

Forslaget kritiseres

I en pressemelding fra BC Salmon Farmers Association kaller de planen «destruktiv» og «uforsiktig».

Videre skriver de at det liberale partiets oppdrettsplattform for forpliktelse til lukkede merder innen 2025 er ødeleggende, hensynsløs og går i helt motsatt retning enn å ta beslutninger basert på fakta og vitenskap.

I tillegg sier administrerende direktør i Canadian Aquaculture Alliance, Tomothy Kennedy, i en pressemelding at «dette er en hensynsløs politikk som ikke er begrunnet i vitenskap, og vil true gode middelklassejobber over hele Canada».

Lukkede merdsystem beskytter mot lakselus

I en ny studie i forbindelse med doktorgradsarbeidet sitt har Arve Nilsen ved Veterinærinstituttet kartlagt forekomst av lus på fisk i åpne og lukkede merder i en periode på tre år. Resultatene viser at det ikke kommer lakselus inn i de lukkede merdene når vannet hentes fra 25 meters dyp, selv uten noen form for filtrering eller desinfeksjon.

Dermed beskytter lukkede merdsystem mot lakselus, og studien viser også at det er mulig å drive lukkede anlegg med lav dødelighet og godt merdmiljø.

I tillegg ble moderate mengder lus tilført fisken i de lukkede merdene, men studien viste at det ikke skjedde noen reproduksjon av lus, og lusetallet ble gradvis redusert uten noen form for behandling.

Studien peker også på at det er utfordringer i forbindelse med lav vannutskiftning og høye verdier av karbondioksid. En av konklusjonene er også at for å få god velferd i slike anlegg er man avhengig av at anleggsteknologien og vannkvaliteten følges tett opp.

Les også

Laks: Prisene ser ut til å holde seg lave neste uke

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Vitenskap
 3. Lakselus
 4. Canada
 5. Mowi
 6. Fisk
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Canadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser

 2. KLP og Storebrand tar opp urfolkskonflikt med de norske oppdretterne

 3. Urfolk mot norske oppdrettere i Canada: – Det er et angrep mot vårt folk

 4. Tjener på canadisk laksestopp

 5. Inntekter i hundremillionersklassen kan gå tapt for Mowi Canada