Ber egen regjering snu om utestenging av crowdfunding-selskaper

Stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim mener regjeringen lager hull i gjeldsregisteret ved å utestenge crowdfunding-selskapene. Abelia mener avgjørelsen kan være kroken på døren for den ferske bransjen.

Stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim (H) mener Barne- og Familiedepartementet handler stikk i strid med Stortingets politikk når de stenger ute crowdfunding-selskapene fra gjeldsregisteret.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Tirsdag skrev E24 om crowdfunding-selskapene som etter å ha jobbet hundrevis av timer gjennom sommeren med å koble seg på gjeldsregisteret, i høst fikk beskjed av Barne- og Familiedepartementet om å koble seg av.

Årsaken er at selskapene ikke selv gir kreditt, men gir ut lån på vegne av eksterne investorer. I tillegg mener Barne- og Familiedepartementet at det er en risiko for at selskapene gir sensitiv personvernopplysninger videre.

Stortingsrepresentant Vetle Wang Soleim (H), som sitter i finanskomiteen, mener regjeringen må ta en u-sving i saken.

– Jeg vil be regjeringen om å ta en ny vurdering av dette spørsmålet, og så håper jeg den lander på at også folkefinansieringsplattformer skal melde inn til gjeldsregisteret, sier han til E24.

Målet med gjeldsregisteret som ble innført i 2019, er at folk med for mye usikret gjeld ikke skal pådra seg mer unødig forbrukslån, og at finansforetakene skal få god og enkelt oversikt over kunders gjeldsopplysninger.

Les også

Crowdfunding-selskapene utestenges fra gjeldsregisteret

Liten risiko

Selskapet Fundingpartner måtte koble seg av gjeldsregisteret i midten av september.

– Det er veldig demotiverende å bli fortalt at vi ikke lenger skal være påkoblet gjeldsregisteret. Det er utrolig at som oppstartsselskap skal det offentlige være vår største motstander, sier gründer og daglig leder i Fundingpartner, Geir Atle Bore som også leder Norges Crowdfunding Forbund.

Soleim forstår Fundingpartners frustrasjon:

– Å utelate folkefinansieringsplattformer fra gjeldsregisteret vil både føre til at plattformene ikke kan gjøre så gode kredittvurderinger av potensielle låntagere som ønsket, men enda verre, det gjør det ikke mulig å melde inn låntagernes gjeld til registeret, noe som igjen ikke gjør det mulig for banker og andre finansforetak å se en persons fulle gjeldsbilde, sier stortingsrepresentanten og legger til:

– Dette skaper et hull i gjeldsregisteret, helt motsatt av dets intensjon. 

Soleim mener Stortinget må gi disse selskapene rom til å vokse uten at tolkningsspørsmål får bransjen til å stoppe opp. Han deler ikke departementets uro rundt personvernopplysninger.

– Jeg ser ikke bekymringen departementet har rundt dette med at sensitiv informasjon skal tilfalle långivere som ikke er finansforetak, for allerede i dag er disse aktørene underlagt et regelverk om følges opp av Finanstilsynet.

Stortingsrepresentanten mener at hvis bekymringen er så sterk som departementet gir uttrykk for, burde det snarest gås i dialog med bransjen og aktørene, for å trekke opp en linje som er tydelig og enkel for alle parter å forholde seg til.

– Det har de så langt ikke gjort så vidt meg bekjent, sier han.

Les på E24+

Europas fond sverger til obligasjoner: – Resesjon kan bli normen

Abelia: Kan være kroken på døren for crowdfunding

Både gjeldsregisteret selv og Forbrukerrådet mener Barne- og Familiedepartementet er på ville veier med utestengingen.

Få aktører drar det så langt som Abelia, som mener departementets innsats setter hele bransjen i fare.

– Barne- og familiedepartementets vedtak om ikke å gi folkefinansieringsselskap adgang til gjeldsregisteret kan være kroken på døren for folkefinansiering i Norge, sier Eline Oftedal som er leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia.

Hun mener brevet fra Barne- og Familiedepartementet er stikk i strid med regjeringens egen plattform.

– Vi er bekymret for at departementet her lager et smutthull. Hvis de ikke kan bruke gjeldsregisteret så får de ikke gjort en god vurdering av lånesøker i tråd med føringer fra finansdepartementet og finanstilsynet. Konsekvensen er mindre beskyttelse for forbrukere, og dårligere transparens hos investorene og långiverne. Her er det åpenbart et avvik mellom regjeringens politikk og byråkratiet i Barne- og Familiedepartementet, sier Oftedal.

Også Soleim mener regjeringen er selvmotsigende i sin beslutning.

– Stortinget er helt tydelig på, i likhet med Granavolden-erklæringen, om at det skal legges til rette for folkefinansiering i Norge. Hvis denne vurderingen blir stående gir vi denne bransjen et hinder i å gjøre et så godt arbeid som mulig, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Folkefinansiering
 2. Crowdfunding
 3. Abelia
 4. Gjeld
 5. Gjeldsregister

Flere artikler

 1. Crowdfunding-selskapene utestenges fra gjeldsregisteret

 2. Crowdlending-forslag møter kraftig kritikk: – Måtte lagt ned i morgen om dette ble innført

 3. – Problematisk

 4. Høyre og KrF ber om full oversikt over nordmenns gjeld

 5. Betalt innhold

  Bendik Olsen ville kjøpe en bar. Her får han 800.000 kroner fra vilt fremmede i løpet av få sekunder.