Aker Solutions flytter deler av produksjonen fra Tranby til utlandet: - De ansatte er skuffet

Under et allmøte for de ansatte ble det mandag kjent at oljeservicegiganten flytter produksjonen av ventiltrær til Brasil og Malaysia. Det er foreløpig uklart om det vil føre til nedbemanning.

Bildet er av Aker Solutions hovedkvarter på Lysaker.
Publisert: Publisert:

Klubbleder Arne Chr. Rødby forteller at de ansatte er skuffet, men ikke overrasket. 640 personer er ansatt ved fabrikken.

– De ansatte er selvfølgelig skuffet, men ikke veldig overrasket. Det har vært snakk om dette i nærmere to år.

De siste årene har det blitt meldt om nedbemanning flere ganger. Blant annet ble det for litt over to år siden kuttet 140 stillinger i produksjonsavdelingen.

– I 2017 gjorde man om strategien ved at man bestemte at vi ikke lenger skulle være et volumsenter, men fokusere på teknologi. Men det kom som en overraskelse at man skal avslutte produksjonen av ventiltrær her helt, sier han.

Ventiltrærne som produseres i lokalene utenfor Drammen brukes til montering på brønnhoder til olje- og gassproduksjonen under vann, og veier mellom 35 og 70 tonn.

Les også

Milliardkontrakt til Aker Solutions

Sterkt prispress

Drammens Tidende omtalte saken først.

Cathrine Gjertsen i Aker Solutions bekrefter overfor avisen at de nå flytter produksjonen.

– Overkapasitet i det globale markedet for produksjon av subsea ventiltrær gjør at alle aktørene er under sterkt prispress. Med dette som bakteppe, har Aker Solutions staket ut en ny strategisk retning for selskapets produksjonsenheter, skriver hun i en e-post til avisen.

Hun understreker videre at den overordnede planen for subsea-satsingen har vært kjent over lengre tid, og at volumproduksjonen av ventiltrær vil foregå i Brasil og Malaysia.

Gjertsen sier at det er for tidlig å si om flyttingen vil føre til nedbemanning.

– Det vil bli dyrket som et teknologisenter for subseateknologi, med utvidet ansvar for forskning og utviklingsaktiviteter, skriver hun i e-posten.

Hun legger til at endringen vil påvirke noen av arbeidsoppgavene ved fabrikken.

Les også

Aker Solutions satser på gigantisk havvindprosjekt i Korea

Fokuserer på andre produkter

Gjertsen sier til avisen at produksjonen av ventiltrær vil fortsette ut året.

– Tranby vil fortsette å være Aker Solutions produksjonssenter for subsea-pumper, workover-systemer, tools og tie-in utstyr som i dag, skriver hun.

Ifølge Rødby vil fagforeningen og ledelsen sette i gang med drøftingsmøter om de nærmeste ukene og månedene.

Nå fokuserer han og de ansatte på hvordan de kan løse situasjonen fremover, ved å komme i gang med produksjon av andre produkter.

– Det er der vi nå setter inn kreftene våre. Vi må se på andre produkter og annen type industri. For oss er det mest nærliggende å se på hva vi drev med før olje og gass, sier Rødby.

Han viser til 70-, 80- og 90-tallet da forsvarsprodukter var bærebjelken. 

– I og med at forsvarsbudsjettene er på vei oppover igjen, så er dette høyaktuelt. Blant annet sitter man i dag med 40 år gamle stridsvogner, som er overmodne for utskiftning, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om