Nytt Askeladden-selskap utfordrer tannlegebransjen: – Du skal vite hva du må betale

Nytt tannlegekonsept vil ha slutt på overraskende priser for behandling, men avviser at dreier seg om Cutters for tannhelse.

Askeladden-selskapet Blid åpnet i 2020 sin første filial på Grünerløkka. Her er en av selskapets første kunder, Andre Mundal, sammen med Blids tannpleier Emilie Vågen i etterkant av behandlingen.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Vi er helt fullbooket denne uken, og er spent på om det fortsetter slik videre, sier Ingrid Lange, daglig leder og medgründer i tannlegeselskapet Blid, som åpnet sin første filial på Grünerløkka i Oslo.

Oppskriften som har fungert for andre Askeladden-selskaper følges til punkt og prikke også for Blid. Faste tydelige priser, en digital bestillingsprosess og utvidet tilgjengelighet.

E24 møter Andre Mundal, en av de første kundene inn døren som hadde hørt om konseptet i sosiale medier.

– Jeg tenker at det ikke er sånn at alle tannlegekontor må se helt like ut, sier Mundal om hva som appellerte med Blid.

Les på E24+

Hockey-kongen investerer i Askeladden-eventyr

Ikke Cutters for tannlege

Askeladden står bak en rekke eller har hjulpet å bygge opp en rekke selskaper de siste årene, mest kjent er frisørkjeden Cutters.

– Men man er ikke redd for at folk tenker at dette er Cutters for tannhelse, altså en billig utgave av tannlegen?

– I frisørbransjen var problemet at prisen var unødvendig høy. I tannhelsebransjen er problemet at sluttprisen nesten er hemmelig. Vi skal være konkurransedyktige og lover å ligge under snittet av konkurrentene, men det er ikke på pris slaget står, sier Lange.

– Så det er ikke noe mål å være billigst?

– Nei, det handler mer om at det ikke skal være noen overraskelser. Du skal vite hva du må betale før du bestiller time, ikke etter du har fått behandlingen.

Dermed sier Lange at det blir slutt på det hun mener er nærmest hemmelige priser i bransjen.

I motsetning til andre tannlegesentre holder man også åpent syv dager i uken.

Blid-gründer Ingrid Lange i selskapets første filial på Grünerløkka i Oslo. Lange jobber tidligere som konsulent i Bain & Company.
Les også

Tannlege Odd Erik (64) fryktet kroken på døren: Nå snur kommunen

Tannlegeforeningen: – Det billigste er dyrere

Generalsekretær i Norsk Tannlegeforening, Morten Harry Rolstad, tror Blid vil være et tilbud som egner seg bra for dem som trenger et tannlegetilbud raskt og de som vil gå til tannlegen utenom tradisjonell åpningstid.

Han er ikke enig i at tradisjonelle tannlegers prisoversikt er uklar.

– Et hull er ikke bare et hull, kanskje trenger du ingen behandling, men bare litt fluor. Eller kanskje du trenger mer omfattende behandling. Det er en grunn til at tannleger ikke bruker slike priser, sier Rolstad med henvisning til Blids prisliste, og fortsetter:

– Jeg har så vidt sett på prislisten, og slik jeg vurderer det, vil den omfattende behandlingen kunne være billigere hos Blid, mens den enkle behandlingen ofte vil være dyrere.

Blid-gründer Lange tror Rolstad kan ha rett.

 – Det kan godt stemme. Kanskje har det også vært problemet. Du vil alltid finne kampanjer og lave inngangspriser, men så kommer alle tilleggene. For kunden er det krevende å forholde seg til. Vi oppfordrer folk til å sjekke selv. 

Rolstad sier tannhelsemarkedet preges av flere kjeder og større konstellasjoner enn tidligere. Han sier markedet er klart for mer konkurranse.

– Det er sikkert et passelig stort sjikte for et slikt tilbud i de store byene. Jeg ønsker dem lykke til.

Har penger til én klinikk til

Rolstad påpeker at en av de største utfordringene ved å åpne tannlegesentre er at det er svært dyrt, både utstyret og arbeidskraften koster mye.

Frem til nå har Askeladden og Lange skutt inn 3–4 millioner kroner, som holder til to tannlegesentre.

– Målet er å være i de største byene innen tre år, men vi må bare se på sikt hvordan vi løser det finansielt, enten gjennom Askeladden eller eksterne investorer, sier Lange, som blant annet har erfaring fra konsulentselskapet Bain & Company, men ikke fra tannhelsebransjen.

Lange eier 14 prosent av Blid, og Askeladden eier resten. Blid-sjefen sier målet er å bli lønnsomme «i løpet av kort tid».

Målet videre er å etablere klinikker i de fire største byene i Norge innen tre år.

Ble utsatt grunnet corona

Egentlig skulle Blid vært åpnet i mars, men ble utsatt på grunn av coronakrisen.

Blant Askeladden-selskapene ble totalt 500 ansatte permittert, hvorav de fleste jobbet i Cutters.

Samtidig sier Martin Schütt, som er medgründer og daglig leder i Askeladden, at de nystartede selskapene ikke står i fare for å gå over ende som følge av virussituasjonen.

– Vi har langsiktige investorer og nok kapital, slik at jeg er trygg på at Askeladden og selskapene våre er solide nok til å tåle dette, selv om det er alvorlig å ha uteværende inntekter i potensielt lang tid. Det er mest alvorlig for de ansatte, sier Schütt.

Les også

Setter fem nye gründerselskaper på vent på grunn av coronaviruset

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Cutters
 2. Dr. Dropin
 3. Tannhelse

Flere artikler

 1. – Jeg ville sjekke om det egentlig er så vanskelig å få med kvinnelige investorer

 2. Betalt innhold

  Askeladden som ville vinne de norske byene

 3. Askeladden går inn i veterinærmarkedet

 4. Dr. Dropin med tredobling av omsetningen – men dobler også underskuddet

 5. Var nære på å kjøre Cutters i grøften: – Følte oss litt dumme