- Det finnes ikke noe mer meningsløst enn å pendle

JESSHEIM (E24): Ullensaker er den kommunen i Akershus som skal vokse kraftigst i årene som kommer. Ordføreren vil heller at innbyggerne skal jobbe i kommunen enn å pendle til Oslo.

STORE FORANDRINGER: Harald Espelund (Frp) har vært ordfører i Ullensaker kommune i over ti år og vært vitne til en enorm vekst. Her sitter han i telefon utenfor kontoret i Jessheim sentrum.

Andreas Wolden Fredriksen
  • Tuva Bønke Grønning
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Grafikk: Andreas Fosse og Sindre Gulseth
Publisert:,

- 200 millioner her. 500 millioner der. Her skal vi ha en skatepark og jeg vil bygge den nye skolen helt oppe i fotballtribunen.

Harald Espelund, ordfører i Ullensaker (Frp) har tatt oss med på en kjøretur i Jessheim og området rundt. Espelund har vært ordfører i over ti år og har vært vitne til en enorm vekst i kommunen.

Innen 2040 vil Ullensaker ha over 50.000 innbyggere, mot dagens 32.400, ifølge SSBs prognoser. Blant Romerikskommunene er det bare Skedsmo som er antatt å vokse mer.

Se vår grafikk med info om mange av pendlerkommunene i Oslo-regionen

Ordføreren har store planer for kommunen, og mener Jessheim, som fikk bystatus i 2012, vil bli en av Norges største byer innen 50 år.

- I dag har Jessheim rundt 17.000 innbyggere. Om 50 år tror jeg Jessheim vil være en av Norges største byer med rundt 60.000 innbyggere, sier han.

For de som pendler inn til hovedstaden tar det enten rundt 30 minutter med bil eller 36 minutter med tog. Skal du reise kollektivt vil det koste deg 1670 kroner i måneden.

Har du flyttet ut av byen eller har planer om det? Vet du om andre tiltak for å få folk til å flytte? Tips oss!

Rundt togstasjonen i sentrum bygges det nye leiligheter, treningssentre og butikker. Ordføreren forteller at mange ønsker å bo sentralt med lett tilgang til kollektivtransport.

Les også

550.000 i pluss - men hvor skal de alle bo?

Nok arbeidsplasser

Espelund forteller at det er 8.000-10.000 innbyggere som pendler ut av Ullensaker for å jobbe, men at det også er rundt 10.000 flere jobber i kommunen enn de har arbeidskraft til.

- Vi er også en innpendlerkommune. Mange pendler inn til Ullensaker hver dag for å jobbe, forteller ordføreren.

Les også

Får halvert reisetid til Oslo og 4.500 nye boliger

Mange av disse pendlerne jobber på kommunens desidert største arbeidsplass, nemlig Gardermoen.

- Gardermoen passerte 23 millioner passasjerer i fjor, og har 50.000 arbeidsplasser. Det kommer også et nytt LHL-sykehus nord for Jessheim med 1.600 nye arbeidsplasser, forteller Espelund.

Les også

NSB: - Vi må gjøre det attraktivt å bo på landet

Sykehuset skal stå ferdig i 2017. Ordføreren ønsker å kunne tilby jobber til innbyggerne i kommunen, og er klar på hva han mener om å pendle langt for å komme seg på jobb:

- Det finnes ikke noe mer meningsløst enn å pendle, å bruke lang tid til jobb.

(Saken fortsetter under bildet)

MYE NYTT: Ordfører Harald Espelund tok oss med på en biltur for å vise frem noen av de mange nye byggene på Jessheim. Her er et leilighetkompleks like ved jernbanestasjonen.

Andreas Wolden Fredriksen

Store lån

Ordfører Espelund er god til å skryte av kommunen sin. Fra bak rattet på bilen peker han på nye bygg, byggeplasser og nyoppussede hus.

Han forteller at det er nok barnehageplasser, mange flotte skoler, at alle som flytter får plass på dagen, og at de er den beste kommunen til å ta imot utskrevne pasienter.

Men kommunen har også lånt en del penger for å kunne bygge og utvikle området slik at det blir mer attraktivt for potensielle nye innbyggere.

- Vi har lånt 2,5 milliarder kroner. Det er 120 prosent av driftsinntektene våre, forteller Espelund.

Da det ble besluttet at hovedflyplassen skulle bygges på Gardermoen fikk Ullensaker et statlig lån på 238 millioner kroner for å kunne takle utfordringene som kom med økt tilflytting, økt trafikk og flere innpendlere.

Les også

Bruker én million kroner på å lokke til seg nye innbyggere

- Vi betaler tilbake 11 millioner i året på Gardermoen-lånet, sier Espelund.

Han mener imidlertid de er i stand til å kvitte seg med gjelden ganske raskt om det skulle bli nødvendig.

- Vi har verdier vi kan selge, og vi har jo ikke eiendomsskatt i kommunen, noe vi kunne tjent betydelig på. Men det er helt uaktuelt å innføre eiendomsskatt, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

LÅNT MYE: Harald Espelund, ordfører i Ullensaker kommune, forteller at de har lånt mye penger for å holde tritt med befolkningsveksten. Her er han ved et næringsområde rett utenfor Jessheim.

Andreas Wolden Fredriksen

- Bygges for lite

Espelund forteller ivrig om alt som er på gang. Utenfor for kontoret skinner sommersola og det er rolig i Jessheim like før storsenteret skal åpne.

Men til høsten kommer enda flere forandringer.

- Hvis jeg plasserer en passer på ordførerpulten min med en radius på én kilometer, så skal det bygges for milliarder innenfor sirkelen de neste årene. Det er helt formidabelt.

Les også

Vil lokke til seg folk med fjellheis og raskere tog

Likevel bygges det ikke nok boliger, mener ordføreren, noe som fører til unødvendig høye boligpriser.

Gjennomsnittsprisen per kvadratemeter på solgte boliger i Ullensaker var i juni 30.640 kroner.

Men prisene er betydelig høyere i Jessheim enn i resten av kommunen.

- Prisene er for høye her i Jessheim. Nye boliger i sentrum selges til Oslo-priser. Vi må under 40.000 kroner per kvadratmeter igjen, sier han.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Bruker én million kroner på å lokke til seg nye innbyggere

  2. Får halvert reisetid til Oslo og 4.500 nye boliger

  3. 550.000 i pluss - men hvor skal de alle bo?

  4. Annonsørinnhold

  5. Moss har fått ferten av befolkningsboomen

  6. Fra sagflis til byggeboom