Her er selskapene som klatrer

Det er stor spennvidde blant de norske selskapene som har hatt formidabel omsetningsvekst.

GODT OG BLANDET: Det er ikke bare oljenæringen som gjør det bra. Blant annet hadde elektronikkprodusenten Hadelandprodukter AS (til venstre) og fiskeprodusentselskapet Nergård AS kjempeomsetning i 2011.
  • Ida Hanstad
Publisert:

Det er fortsatt oljegigantene som er Norges største selskaper.

Riktignok er det også en rekke mindre selskaper i helt andre næringer som mildt sagt hadde et godt år i fjor.

Ett av selskapene som gjorde det langt bedre i 2011 enn i 2010 er Kronos Titan AS.

På E24 Bedrift kan du sjekke flere selskaper.

Fredrikstad-selskapet er kanskje ukjent for de fleste, men gjør det godt i sin nisje som produsent av fargestoffer og pigmenter til maling, plast og papir.

I 2011 omsatte de for 763 millioner kroner i 2011 mot 596 millioner kroner i 2010. Det er en økning på 28 prosent. Det ble også en solid vekst i årsresultatet, som økte fra 10,9 til 67,5 millioner kroner.

- Markedet tok seg godt opp i 2011, ikke minst fordi det var høy aktivitet på våre markeder i Europa, sier administrerende direktør Per Thon.

Her kan du: * Søke opp bedrifter, bransjer og roller i norsk næringsliv. Tjenesten inneholder blant annet 1 million selskaper, 370.000 daglige ledere og 870.000 styreledere. * Optimalisering og filtrering av søkeresulatet * Generell informasjon om bedriften * Regnskap og finansielle grafer og nøkkeltall for bedriften * Roller, kunngjøringer, aksjonærer og eierposter i bedriften * Mulighet for å kjøpe detaljerte rapporter om bedriften * Andre verktøy. Tjenestestedet vil etter hvert inneholde mer og bedre innhold/tjenester.

Store bestillinger

Selskapet, som eksporterer varer til hele verden, økt produksjonen betydelig.

- Vi fikk noen store bestillinger, som førte til at det ble god drift i butikken, forklarer Thon.

Også elektronikkprodusenten Hadelandprodukter AS fikk i 2011 store bestillinger, hvilket resulterte i et særdeles godt år i fjor.

- En av våre største kunder skulle fylle opp et lager i Tsjekkia og et i Texas med videokonferanseutstyr. I tillegg bidro flere kunder i oljeindustrien til veksten, sier administrerende direktør Erik Lundbekk.

Selskapet endte med en omsetning på godt over 1 milliard i 2011.

KNALLSTERKT ÅR: Elektronikkprodusenten Hadelandprodukter AS omsatte for over 1 milliard i 2011.

Forventer nedgang

Selv om 2011 var et meget godt år, tror han omsetningen vil ligge nærmere tallene for 2010, da selskapet omsatte for 818 millioner kroner.

- En av våre største kunder har bestemt seg for å flagge ut, og det vil nok gi et dropp på om lag 250 millioner kroner. Det får konsekvenser for blant annet bemanningen. Vi må kvitte oss med en god del ansatte, sier han.

E24 Bedrift kan du selv sjekke tallene.

Direktøren ser riktignok ikke mørkt på fremtiden av den grunn.

- Vi er en solid bedrift, som nesten uten unntak har hatt plussår. Vi lever godt og det vil vi gjøre i mange år fremover, sier Lundbekk.

Fersk klatrer

Plussår er det også for RiksTV AS, som i 2011 omsatte for godt og vel 1 milliard kroner.

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Norge AS

I 2010 omsatte de for 897 millioner, og har altså økt omsetningen med 12 prosent på ett år.

FORNØYD: Administrerende direktør Christian Birkeland i RiksTV gleder seg over gode resultater.

- Både i 2010 og 2011 leverte vi positive resultater. Med tanke på vår korte fartstid i det norske markedet er dette, slik vi ser det, oppsiktsvekkende. Mens driftsresultatet i 2010 ble på 39,1 millioner NOK, ble tilsvarende resultat på 70,6 millioner NOK i 2011, sier administrerende direktør Christian Birkeland.

Målet for 2012 er ifølge Birkeland å forbedre driftsresultatet ytterligere.

- Så langt i år ligger vi også på budsjett, så sjansene for at vi skal lykkes også i år ser jeg på som meget gode, sier han.

Kan skyldes andre ting

Det er riktignok ikke alle «klatrerne» som har hatt omsetningsøkning som følge av for eksempel økning i salget. Flere av selskapene E24 har vært i kontakt med sier at omsetningsøkningen gir et noe unøyaktig bilde av fjoråret, blant annet som følge av fusjoneringer.

Et eksempel på dette er Nergård AS, som produserer saltfisk, tørrfisk og klippfisk. Tromsø-selskapet hadde en omsetning på 1,2 milliarder i 2011, mot 44, millioner i 2010, hvilket er en økning på nesten 2.700 prosent.

- Forklaringen på omsetningsøkningen er ganske enkel. Tidligere var vi et Nergård AS og Nergård Sales. Nå er sistnevnte selskap fusjonert inn i Nergård AS, sier salgsdirektør Morten Hermansen.

Samlet eplehusene

Eplehuset Norge AS omsatte i 2011 for 640 millioner kroner, som er en økning på 763 prosent fra 2010, da selskapet omsatte for litt over 74 millioner. Årsresultatet har steget fra 1,9 til 20,5 millioner i samme periode.

- Økningen skyldes at deres 14 butikker nå er fusjonert inn i ett og samme selskap, mens de tidligere var delt inn i hvert sitt aksjeselskap, sier finansdirektør Bjørnar Reitan.

- Det man ser ut i fra disse tallene er altså ikke en omsetningsøkning, men rett og slett en samling av omsetningen. Riktignok går det bra. Butikkene våre har funnet en fin plass i markedet, og vi har også økt salget av Apple-produkter på bedriftsmarkedet, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. E24
  2. RiksTV

Flere artikler

  1. Eplehuset sluker Humac

  2. Videobutikkene spises opp av ny teknologi

  3. RiksTV tredoblet overskuddet

  4. Håver inn milliarder påå frakte oljearbeidere

  5. Google: - Det er nesten så vi ønsker oss en ny krise