Plantevern kan stoppe gruveeventyr i Finnmark

Miljøverndepartementet skal nå avgjøre om det mineralrike området Ráitevárri i Karasjok skal vernes. Blir området vernet, kan det bety tapte milliardinntekter fra gull og kobber.

KAN STOPPE: Vegetasjonen i Karasjok kan føre til stans i gruvedriften i området.
Publisert: Publisert:

Fylkesmannen i Finnmark ønsker at området Ráitevárri i Karasjok kommune i Finnmark skal vernes på grunn av sjelden vegetasjon, skriver Nationen.

Fylkesmannens miljøavdeling begrunner forslaget om vern med «forekomsten av varierte myr-, hei- og skogtyper i det ikke-forgiftede normalområdet, samt den svært atypiske og spesielle artssammensetningen på de naturlig kobberforgiftede feltene.» Den kobberforgiftede vegetasjonen må betegnes som nasjonalt viktig, ifølge Fylkesmannens rapport.

Om miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) tar Fylkesmannens råd til følge, sier han samtidig nei til å utvinne gull- og kobberressurser som kan ha en verdi på mange milliarder kroner. Norges geologiske undersøkelse (NGU) betegner mineralene i Ráitevárri i som forekomster av potensielt «nasjonal betydning».

– Her ligger det et belte med mineralforekomster i Sverige og Finland, så sannsynligheten for store forekomster, er stor, sier Tom Heldal i NGU til Nationen.

Les også:

Publisert: