Mynthandlere reagerer på Norges Banks seddeldestruksjon

– Norges Bank har ikke vært flinke nok til å informere om verdien av sedlene, mener administrerende direktør for Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa.

  • Sara Svanemyr
Publisert:

Tidligere denne uken destruerte Norges Bank over 60 millioner kroner i norske sedler.
Både sedler levert inn fra Ola og Kari Nordmann, samt fra utgåtte utgaver passerte i tusentall gjennom makuleringsmaskinen hos Norges sentralbank.

Sentralbankdepotene rundt i de største norske byene har ansvaret for å destruere gamle og slitte sedler hvert år.
Flere ledende mynthandlere reagerer nå på praksisen i regi av Norges Bank og oppfordrer folk til å tenke seg om før de veksler inn gamle sedler.

Vil du se flere bilder fra da 60,4 millioner kroner forduftet hos Norges Bank? E24 fikk være med på seddeldestruksjonen.

Ikke nok informasjon om verdien

Administrende direktør i Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa.

Samlerhuset

Ole Bjørn Fausa, Administrerende direktør hos mynthandleren Samlerhuset, mener Norges Bank må bli flinkere til å orientere arvinger og eldre om gamle sedlers verdi.

– Av bildene fra denne ukens seddeldestruksjon, så vi at det gikk med en god del eldre norske sedler i kvernen. Da ble vi litt forundret. Sedlene som har blitt vekslet inn har i mange tilfeller en mye høyere verdi enn den de får hos Norges Bank, forteller han.

Fausa forteller at når man veksler inn sedler hos Norges Bank får man kun tilbake pålydende, og potensielt store verdier går tapt for eieren.

– Vi er først og fremst opptatt av Norges Bank må bli flinkere til å opplyse om at det ikke nødvendigvis er lurt å veksle inn der.

Ettertraktede

Fausa forteller at flere av de tidligere norske sedlene er svært populære blant samlere.

– Er man heldig har noen sedler 30 ganger så høy verdi som den opprinnelige, sier han.

Som eksempel trekker han frem 100-kroners seddelen «Tømmerfløteren» som var i omløp i etterkrigstiden mellom 1949–1962.

– Leverer du inn denne seddelen til Norges Bank mottar du 100 kroner i retur. Samlermarkedet vil derimot betale mellom 500 og 2000 kroner for denne seddelen, avhengig av hvilken stand den er i, forteller han.

Saken fortsetter under bildet.

HØY SAMLERVERDI: I følge samlerhuset kan man få opp mot 2000 kroner for en tilsvarende seddel, dersom den er i god stand.

En godt ivaretatt 5-kronersseddel kan man få 150 kroner for om man oppsøker myntsamlere. Denne var i omløp i Norge mellom 1955 og 1963.

– Del av kulturarven

Samlerhuset tror at flere verdifulle sedler vil gå tapt i kvernen, om folk ikke gjøres oppmerksom på både den monetære og kulturelle verdien.

Fausa frykter at destruksjonen av sedler fra 50- og 60-tallet kan skade vår kulturarv.

– Dette er potensielle samlerobjekter som kunne kommet ut på markedet til glede for samlere som er opptatt av minner fra tidligere tider. Sedler er en viktig del av vår felles kulturarv.

Han oppfordrer folk som har spart på eller arvet eldre sedler til å kontakte mynthandlere for å få en vurdering av sedlenes verdi.

– Det er mange som ikke er klar over verdien på sedlene de har. Mynthandlere finner man i de fleste byene i landet, og da er det bare å ta en telefon og fortelle hva man sitter på.

Mener de har opplyst tilstrekkelig

Seniorrådgiver i Norges Bank, Andreas Andersen, sier til E24 at Norges Bank informerer om sedlenes verdi.

– Norges Bank orienterer alltid om at eldre sedler og mynter kan ha samleverdi når vi får henvendelser om ugyldige sedler og mynt, sier han og viser til at de også opplyser om temaet på sine nettsider.
I 2013 begynte Norges Bank arbeidet med en ny seddelserie. Bakgrunnen skal være at det vil være et behov for å øke sikkerheten slik at norske sedler også i fremtiden vil være vanskelige å forfalske. De første nye sedlene skal etter planen utrulles i 2017, og innen utgangen av 2019 skal alle være i sirkulasjon.

Les også

Her forsvinner 60,4 millioner kroner i Norges Bank

Les også

Hun har Norges minst fornøyde bankkunder

Les også

Økonomene frykter at vi slutter med dette

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Her forsvinner 60,4 millioner kroner i Norges Bank

  2. Samfunnsendringen som tvinger frem kutt i en av Norges eldste bedrifter

  3. Nordmenn har fortsatt gamle sedler for 6,5 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå må du veksle de gamle sedlene

  6. Om én måned blir sedler verdt 4,8 milliarder kroner ubrukelig i butikk