Kontorkrigen tilspisser seg: Wework etablerer seg i Norge

Selskapet har karet til seg eiendom i hele verden ved hjelp av milliarder fra Softbank. Nå etablerer selskapet seg i Norge.

I SOFAKROKEN: Kontorer slik man kjenner dem forandres, og alternative mer fleksible kontorløsninger slik Wework (avbildet) er kjent for blir mer vanlig. Her jobber enkeltmannsforetak, små og store bedrifter under samme tak.

Foto: Wework
  • Sindre Hopland
Publisert:,

I helgen skrev E24 om hvordan bransjen for næringseiendommer og kontorer er i stor endring, og at flere selskaper ønsker seg kortere og mer fleksible leiekontrakter.

Som et resultat har selskaper som Mesh, Epicenter og Spaces utvidet.

Selskapene leier ut såkalte coworking-kontorer og andre fleksible kontorløsninger, hvor ulike selskaper jobber under samme tak for å utveksle kunnskap og erfaring.

Wework er et av verdens mest kjente og høyest verdsatte private utleiere.

Selskapet har hentet milliardinvesteringer fra Softbanks Vision Fund og verdsettes til 20 milliarder dollar, ifølge Financial Times.

I slutten av juli registrerte selskapet seg i Norge, viser Brønnøysundregistrene.

Under formål skal selskapet «tilby sine medlemmer ulike tjenester, herunder kontorfasiliteter, andre forretningsrelaterte tjenester, treningsfasiliteter og alt som naturlig står i den forbindelse».

Les også

Ny kontortrend til Norge: Skal samle storselskaper og vekstbedrifter i ett bygg

KONTORGIGANT: Weworks forretningsmodell går ut på å sette opp lange leiekontakter med gårdeiere, for deretter å tilby kortsiktige leieforhold på mellom 3–12 måneder til sine sluttkunder. Man er dermed avhengig av fylle lokalene til enhver tid. Her fra et av Weworks kontorer i New York.

Foto: Wework

I kontakt med norsk næringsmegler

Wework har flere ganger uttalt at deres største konkurrent er «vanlige kontorer».

Det norske selskapets styreleder er Abraham Joseph Safdie, Weworks visepresident for internasjonal virksomhet. Selskapets ene styremedlem er Anthony Yazbeck, driftsdirektør for Wework i Europa.

På Weworks nettsider står det at selskapet bruker den internasjonale næringsmegleren Cushman & Wakefield for å finne nye kontorer.

Partner og leder for leietagerrådgivning for Cushman & Wakefield i Norge, Tor Svein Brattvåg, bekrefter at de er i samtaler med Wework.

– Som i Sverige, hvor Cushman & Wakefield var rådgiver for selskapet når de nylig etablerte seg der, har vi også kontakt med dem, men det er for tidlig å si noe særlig mer om det annet enn at det ikke er unaturlig at de også vil se på det norske markedet, sier han.

Wework selv svarer på mail til E24 at de ikke har informasjon å dele om en eventuell ekspansjon i Norge på nåværende tidspunkt.

Konkurrent utvider kraftig

Børsnoterte IWG Group, tidligere Regus som er en av Weworks argeste konkurrenter, driver en kraftig ekspansjon i Norge gjennom Spaces-konseptet.

– Vi er klar over at Wework sonderer terrenget i Norge, og synes det er svært positiv at markedet får en større dynamikk, sier sjef for IWG Group i Norge, Thomas Weeden.

KONKURRENT: Weworks hovedkonkurrent i Norge er IWG-Groups Spaces-konsept. Den norske IWG-sjefen Thomas Weeden, er glad for at Wework etablerer seg i landet, og sier de har visst om planene en stund.

Foto: IWG Group

På få år har IWG Group utvidet Spaces-konseptet fra ett til planer om totalt syv kontorer i Oslo og Bergen med en totalkapasitet på 1.500 arbeidsplasser.

– Jeg tror bedrifter vil slite med å tiltrekke nye ansatte til hovedkontorer. Man ansetter folk for det som sitter i hodet, ikke for kroppen, sier Weeden.

Han sier også at slike kontorløsninger er mer lønnsomme enn tradisjonelle kontorer, både fordi flere selskaper deler på fasiliteter som møterom og kantine, men også fordi man tilbyr en rekke tilleggstjenester.

IWG-sjefen sier tallene fra storbyer som London, viser at 30 prosent av all tilgjengelig eiendom tas av fleksible kontorløsninger som Spaces og Wework, og at denne trenden bare så vidt har begynt i Norge.

– Jeg tror det viktigste blir å ha et nettverk av kontorer som bedrifter kan spille på. Vårt mål er å ha kontorer i alle norske byer med mer enn 20.000 innbyggere.

Weeden tror de neste årene vil by på flere oppkjøp og sammenslåinger blant de ulike konkurrentene.

Les også

Kraftig lånevekst i norske bedrifter: – Dette er en gledelig utvikling

Støvsuger London og New York for eiendom

Nylig ble det klart at Wework er Londons største enkeltleietager etter den britiske regjeringen. Selskapet er også nest største leietager i New York med utrolige 1,6 millioner kvadratmeter i kontorlokaler, ifølge Recode.

Men selskapet, som jobber med å vokse seg enda større, er langt fra lønnsomme. I 2017 tapte det 723 millioner dollar i 2017, ifølge Recode, som skriver at inntektene endte på 764 millioner dollar.

Weeden i IWG sier det som frem til nå har vært et statisk og kjedelig marked, har fått helt nytt giv som følge av nye løsninger.

– Norge henger litt etter, men dette kommer for fult og har virkelig skutt fart i høst. Det er ikke vanskelig å fylle opp lokalene, det handler kun om å finne nok eiendom.

Les også

Foodora mer enn dobler omsetningen

Les også

– Markedet er i voldsom endring

Her kan du lese mer om

  1. Bygg og eiendom
  2. Næringsliv
  3. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Wework flytter inn hos Christian Ringnes

  2. – Markedet er i voldsom endring

  3. Børsdrømmen glapp for Wework: Investorene fryktet festkultur og ledelsestruktur

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk Wework-topp trekker seg etter at eiendomsgiganten girer ned ekspansjonen

  6. Kontorkrigen fortsetter: – Coworking-veksten i Oslo har nådd London-nivåer