Eiendomsaktørene

Norsk Wework-topp trekker seg etter at eiendomsgiganten girer ned ekspansjonen

Wework har gått gjennom et krevende år med eierbytte, masseoppsigelser og en rekke kontroverser. Nå trekker den norske direktøren for ekspansjon i Norden og Nederland, Henrik Taubøll, seg fra stillingen sin i selskapet.

Wework-topp i Norden, Henrik Botten Taubøll, trekker seg fra stillingen som ekspansjonsdirektør for Norden og Nederland. Taubøll har vært ansiktet utad for Wework i Norge.

Sindre Hopland/E24
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Det har vært et helt crazy år, sier Henrik Botten Taubøll, transaksjonsdirektør for Wework i Norden og Nederland til E24.

Han har åpnet 13 Wework-kontorer det siste året sammen med den andre norske Wework-direktøren Salman Saeed, men nå er det slutt for 35-åringen som har vært ansiktet utad for den internasjonale eiendomsgiganten i Norge.

Wework har lagt bak seg et mildt sagt turbulent år, hvor det som begynte med spørsmål om selskapets finansiering endte med at selskapet avlyste en planlagt børsnotering, gründeren og toppsjefens exit, stopp i ekspansjonsplaner, og tusenvis av oppsigelser – for å nevne noe.

Les også

Wework flytter inn hos Christian Ringnes

– Hva er årsaken til at du trekker deg?

– Jeg har trivdes veldig godt i jobben, men nå blir det en annen ekspansjonstakt enn man hadde sett for seg, og da er det naturlig at jeg som jobber med ekspansjon gjør noe annet, sier Taubøll som legger til at beslutningen om å slutte er relativt ny.

Han går nå over i en ny jobb i advokatselskapet Wiersholms eiendomsavdeling.

Han legger til at det ikke er turbulensen rundt selskapet som gjør at han nå trekker seg, men at strategiendringen, at man ikke lenger skal ekspandere hurtig, er en del av årsaken.

Les også

Ivar Tollefsens nye leietagere har kjempet i 15 år - nå frykter tsjekkerne sin norske eier

Mye fokus på kontroversiell gründer

I november åpnet Wework sitt første av tre planlagte lokaler i Oslo sentrum. Selskapet som er kjent for sine designkontorer har nå tilstedeværelse i 137 byer.

– Hvordan har det vært å jobbe i Wework midt i alt det som har skjedd det siste året?

– Man har fått ti års arbeidserfaring på ett år. Det var en overgang å gå fra jus i Bahr til hypervekst i Wework. Så kom utfordringene med børsnoteringen og deretter nye eiere. Men jeg har fremdeles tro på konseptet, gjentar Taubøll.

Forretningsmodellen er i grove trekk å inngå lange leiekontrakter, pusse opp lokalene og deretter leie videre på kortsiktig basis uten noen form for bindingstid.

Sentralt i Wework-turbulensen står gründer Adam Neumann som i løpet av 2019 måtte trekke seg som toppsjef etter flere amerikanske medier meldte om kritikkverdige forhold, deriblant at han hadde solgt rettighetene til selskapets navn til Wework for seks millioner dollar i aksjer (som han senere leverte tilbake), marihuanarøyking om bord på privatfly, nær rentefrie lån av kapital fra Wework og en ellers svært utsvevende livsstil.

– Hva gjorde fokuset på Adam Neumann for dere som jobbet der?

– For oss i Europa tok det fokus bort fra at det gikk bra med Wework i Europa. Pressedekningen var veldig fokusert på den delen av selskapet, sier Taubøll.

Adam Neumann er Weworks gründer og ledet selskapet helt til han ble tvunget ut av styret i fjor høst.

Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN

Var verdt 47 milliarder

Wework som var verdsatt til 47 milliarder dollar før den planlagte børsnoteringen i høst, har sett verdsettelsen kollapse til åtte milliarder i vinter i forbindelse med at selskapet var tvunget til å hente mer penger fra sin største eier, Softbank, som tok full kontroll over selskapet i fjor høst.

På et tidspunkt var Wework, ifølge Wall Street Journal, den største private leietageren i New York, en vekst gjort mulig etter å ha hentet 10 milliarder dollar i investorkapital fra Softbanks Vision Fund.

– Er du skuffet over at Wework ikke ble det selskapet som man opprinnelig hadde planer for?

– Nei, jeg er på ingen måte skuffet. Vi har alltid hatt en tidslinje på ekspansjonen, og nå har vi åpnet i 12–13 byer i Norden og Nederland, sier Taubøll.

– Men tror du den visjonen man hadde for Wework i starten, noen gang kan bli virkelig?

– Det har jeg ingen kommentar til. Det er vanskelig å svare på, og handler mye om makroforhold og hva som skjer i USA, noe som ikke har vært mitt fokus i Wework.

Han legger til at kontorene som er åpent i Norden går bra. I Stockholm er fyllingsgraden 100 prosent og i Oslo har man fylt 3000 av de 4000 kvadratmeterne som er tilgjengelig.

E24 har også vært i kontakt med Salman Saeed, som har vært selskapets andre ansikt utad i Norge. Han er eiendomsdirektør for Norden, Nederland og Baltikum og har sammen med Taubøll jobbet med storstilte ekspansjonen.

Han ønsker ikke å kommentere stillingen sin i selskapet, og sier fokuset fremover, ettersom det ikke lenger er fokus på ekspansjon, blir på byggene som allerede er åpnet.

Wework har kuttet tusenvis av stillinger siden børsnoteringen kollapset i fjor. Her fra selskapets hovedkvarter i New York.

MIKE SEGAR / X90033
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Eiendomsaktørene
 2. WeWork
 3. Eiendom
 4. Softbank

Flere artikler

 1. Nok en norsk Wework-direktør slutter

 2. Wework åpner nytt kontor etter vanskelig oppstartsår

 3. Ivar Tollefsens nye leietagere har kjempet i 15 år - nå frykter tsjekkerne sin norske eier

 4. Norwegian-veteran Lasse Sandaker-Nielsen slutter

 5. Betalt innhold

  Ivar Tollefsens metode: Slik bygde han et europeisk eiendomsimperium