Partiene fikk 95 millioner i valgkampbidrag

Det er 41 prosent mer enn ved forrige stortingsvalg, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Jonas Gahr Støres Arbeiderpartiet og Erna Solbergs Høyre fikk mest penger fra donasjoner.
Publisert: Publisert:

De politiske partiene har meldt inn pengebidrag på 95 millioner kroner i år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det er 41 prosent mer enn ved stortingsvalget i 2017, ifølge byrået. Sammenlignet med kommunevalget for to år siden er økningen på 60 prosent, opplyser byrået.

Til sammen ble det gitt 560 bidrag til nesten 150 forskjellige partiledd, skriver byrået.

Det var Arbeiderpartiet og Høyre som fikk mest, med henholdsvis 31,2 millioner kroner og 20,7 millioner kroner, ifølge SSB.

Les også

Partiene bruker over 100 millioner kroner på valgkampen

Arbeidslivsorganisasjonene med 43 millioner

SSBs gjennomgang viser at alle bidragene fra arbeidslivsorganisasjonene gikk til Arbeiderpartiet, SV, Rødt eller Senterpartiet.

Arbeidslivsorganisasjonene er kun 10 prosent av giverne, men ga 43 millioner kroner, som tilsvarer 45 prosent av bidragene, ifølge byrået.

LO og Fagforbundet har alle bidratt med millionbeløp til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, viser Partifinansiering. Nettsiden viser alle ytelser som partiene har meldt inn, og i valgår er det «særlig plikt til å rapportere inn bidrag over 10.000 kroner».

Les også

Friske millioner fra Hagen og Sveaas til Frp: – Ikke bindinger

Mest fra kommersielle til de borgerlige

De borgerlige partiene Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet har fått 94 prosent av pengene fra kommersielle foredrag, ifølge SSB.

Stein Erik Hagen og Kristen Sveaas bidro helt til siste slutt med millioner til de borgerlige, ifølge Aftenposten. Sveaas Kistefos donerte 1,5 millioner til Kristelig Folkeparti 2. september, ifølge avisen.

Hagens Canica donerte en million kroner i august, skrev avisen. Da hadde de to allerede bidratt med til sammen 5,5 millioner kroner til Høyre, og fire millioner til Fremskrittspartiet.

Publisert: