Julebordsgjester: Hurtigtest før fest

Årets julebordsgjester er ikke som før. For gjengen VG møtte på Gamle Raadhus blir det ikke fest uten test.

NYTESTET: Rita Nordvik (56) og Knut Inge Opheim (57) er vaksinerte, symptomfrie og nytestede gjester på Veidekkes julebord på Gamle Raadhus.
Publisert:

En bratt stigende smittekurve gjør at mange velger å avlyse årets julebord.

Til Gamle Raadhus i Oslo sentrum kommer noen av dem som velger å gjennomføre det tradisjonsrike festmåltidet.

I det ærverdige selskapslokalet er et hundretalls gjester samlet rundt bord i ulik størrelse for å skåle og spise julen inn. Klokken har bikket 20 og lukten av rotmos og pinnekjøtt vekker appetitten hos gjestene. Ingen bekymring er å skue i de oppmøttes øyne.

– Vi følger jo de nasjonale anbefalingene for smittevern. Vi bruker munnbind, er vaksinerte. Alle tok hurtigtest før vi kom hit, sier julebordsgjest Knut Inge Opheim (57), hovedtillitsvalgt i Veidekke Bygg, til VG.

TRADISJON: Det går mest i pinnekjøtt og lutefisk hos Gamle Raadhus i Oslo.

– Roligere enn ellers

Restaurantene har måttet tilpasse seg pandemien, men det har gjestene også, sier flere restauranteiere i Oslo som VG har snakket med.

– Folk er roligere i år enn ellers, og de er flinke å holde avstand og bruke munnbind når de kommer inn i lokalet. De oppfører seg veldig fint. Jeg tror både vi og gjestene våre har lært mye av det siste halvannet året, sier Kay Johnsen, som er restauratør ved Engebrets Café til VG.

På Gamle Raadhus sender Knut Inge Opheim potetene til kollega Rita Nordvik. Han føler seg ganske sikker på at inntak av rødvin og akevitt ikke gjør det vanskeligere å følge smittevernrådene utover kvelden.

– Vi skal jo på jobb alle sammen i morgen, sier Opheim til VG.

FORSTÅR: Restauratør Kay Johnsen ved Engebret Café sier han skjønner at folk blir bekymret for å samles.

Mindre grupper

I motsetning til i fjor, fraråder ikke myndighetene å gå på julebord i år.

Men restaurantene VG har snakket med i Oslo har fått inn en del avbestillinger de siste ukene. Gamle Raadhus merker at gruppene av gjester ofte er mindre.

– Det virker som det er store selskaper som ønsker å være litt mer forsiktige, slik at de heller sender ut mindre grupper av gangen. Og så er det selvfølgelig enkelte lag som blir færre enn planlagt, fordi noen kjenner symptomer på luftveisinfeksjon, og dermed følger anbefalingen om å holde seg hjemme, sier daglig leder og eier av Gamle Raadhus i Oslo, Jørn Lie til VG. 

TILPASSET: Daglig leder og eier av Gamle Raadhus, Jørn Lie, driver i henhold til smittevernanbefalingene og mener gjestene hans også følger rådene fra myndighetene.

Det at mange selskap nå bestemmer seg for å avstå fra fest og moro, har restaurantene forståelse for, sier Engebret Café-restauratør Kay Johnsen.

–Noen ringer og er veldig lei seg fordi de tror vi skal bli sinte hvis de kansellerer, men dette har vi forståelse for. Vi har jo levd i dette i nesten to år nå, sier Kay Johnsen hos Engebret Café i Oslo til VG.

Mer avstand og munnbind

I likhet med andre bransjer, har også restaurantbransjen måtte tilpasse seg den nye hverdagen etter corona.

Ved spisestedet Gamle Raadhus sørger de for at hele første bordsetning er ute før andre bordsetning kommer inn, slik at de unngår at det blir så mange mennesker samlet i lokalet på en gang.

Engebret Café tar inn færre folk i lokalet i år.

Et fullbooket spisested holdt tidligere 240 gjester, nå er det 50 mennesker mindre, og dermed regnes det som fullt med 190 gjester.

Også hotellkjeden Nordic Choice har tatt grep: De har gjeninnført munnbind for sine ansatte i restaurantene som et preventivt tiltak.

Oppfordrer til å følge råd

Jørn Lie hilser på dem han kjenner av julebordsgjestene med et dunk fra albuen. Det siste halvannet året beskriver den erfarne kokken og restauranteieren som «absurd». Han er glad for å legge fjorårets triste julesesong bak seg.

– Vi var veldig glade da Raymond Johansen sa at vi kan gå på julebord, så lenge vi er forsiktige.

18. JUL: Elise Hestø (55), Siri Kristiansen ( 53) og Grethe Dalgrav ( 56) har spist lutefisk sammen hvert år i 18 år på rad.

I hjørnet av restauranten kikker tre kvinner smilende opp fra rause tallerkener med lutefisk.

– Dette er 18 året vi tre har julebord sammen. I fjor var det stengt, så vi er glade for å være tilbake her, sier Elise Hestø (55)

– Jeg føler ikke at det ligger en trussel i å gå ut og spise. Vi tar jo våre forholdsregler, og da kjennes det trygt, sier Siri Kristiansen (53) til VG.

Den siste i trekløveret, Grethe Dalgrav ( 56), løfter blikket fra tallerkenen med fisk, ertestuing, poteter og bacon.

– Det er jo liksom en trygghet i dette med tradisjoner.

Viktig med aktivitet

Jørn Lie oppfordrer folk til å gå ut og hygge seg på julebord, og samtidig følge rådene fra myndighetene.

– Noen ringer og spør hva slags regler som gjelder for å gå ut og spise nå. Det er jo ingen spesifikke regler for oss, men hvis alle følger de anbefalingene som gjelder for all sosial omgang nå, og husker på at disse gjelder ikke bare ved ankomst, men hele kvelden, så kan vi fortsette å hygge oss sammen, og unngå nedstengning, sier restauranteieren.

Hos Nordic Choice stemmer de i budskapet.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at det skal bli trygt å gjennomføre julebord hos oss. Jeg forstår at folk er urolige, men det er viktig for mennesker å møtes, og viktig for bransjen at det er aktivitet, sier administrerende direktør Torgeir Silseth.

Publisert: