Vestre varsler lovforslag innen dagligvare: – Jeg er alvorlig bekymret

Regjeringen er villig til å vurdere «alle tiltak» i spørsmålet om prisdiskriminering. I tillegg vil Vestre utrede om dagligvarekjedenes egne merkevarer bør begrenses.

Publisert:

– Jeg har sagt flere ganger at jeg er alvorlig bekymret. Vi ønsker mer konkurranse, vi ønsker bedre mangfold og ikke minst ønsker vi lavere matvarepriser, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på et dagligvareseminar tirsdag.

Spørsmålet om ulike innkjøpsforskjeller, eller prisdiskriminering, er ett av områdene der regjeringen nå vurderer endring.

– Jeg er villig til å vurdere alle tiltak og virkemidler, sier Vestre.

Konkurransetilsynet avdekket i 2019 at enkelte leverandører gir 15 prosent lavere priser til Norgesgruppen, landets største dagligvaregruppering.

Konkurrentene deres mener at dette er svært skadelig for markedet og at Konkurransetilsynet ikke gjør nok for å beskytte konkurransen.

Næringsminister Jan Christian Vestre.

Vestre tok opp denne tematikken tirsdag.

– Det er enkelte aktører som med gode begrunnelser har tatt til orde for å regulere aktørenes priser. Det har jeg sagt at vi er villig til å vurdere og jeg har sagt at vi er villig til å gå ganske langt der.

– Men vi må være trygge på det vi gjør. Fordi et sånt forslag kan også ha utilsiktede konsekvenser ved at incentivene til å fremforhandle bedre vilkår svekkes og at leverandørene i mindre grad vil ønske å gi rabatter, fordi dette da må gis også til de andre innkjøperne. Så dette må vi vurdere bredt.

Vurderer å begrense egne merkevarer

På dagligvarekonferansen tok Vestre også opp spørsmålet om egne merkevarer.

Siden 90-tallet har andelen av kjedenes egne varer gått fra fire prosent til over 20 prosent.

Bekymringen til Vestre går ut på at utstrakt bruk av egne merkevarer kan fortrenge andre leverandører på markedet.

– Det kan gå ut over vareutvalget og prisene over tid.

Derfor varsler næringsministeren et utredningsforslag i løpet av noen måneder.

– Jeg er utålmodig, og er forberedt på å ta de første grepene før sommeren.

Les også

Rett fra Stortinget til Rema-lobbyist – vil påvirke tidligere kolleger

– En skikkelig uting

Før sommeren vil næringsministeren også fremme et forslag som skal ta for seg bruken av såkalte negative servitutter på eiendommer.

Ifølge Konkurransetilsynet kan dagligvarekjedene på denne måten ha utestengt konkurrenter på 200–300 eiendommer.

– Nye aktører må ha tilgang til arealer. Det har utviklet seg en praksis der det benyttes klausuler eller servitutter på fast eiendom som hindrer at konkurrenter kan etablere seg, også når arealet blir solgt videre, sier Vestre.

– Det er en skikkelig uting som jeg vil til livs, og forslag til regulering kommer allerede før sommeren. At en aktør skal nekte andre aktører å etablere seg hører ikke hjemme noe sted.

Les også

Konkurransetilsynet: Dagligvarekjedene kan ha utestengt konkurrenter på 200–300 eiendommer

Flere ønsker endring

Flere partier har denne våren uttrykt ønske om politisk endring rundt prisdiskriminering.

SV mener at mye tyder på at matprisene i Norge er kunstig høye. De har foreslått å nekte «usaklige» prisforskjeller fra dagligvareleverandører.

Dette forslaget har ikke regjeringens støtte. Det kan gi høyere priser for forbrukerne, advarer Vestre i et brev til næringskomiteen.

Også Høyre ønsker seg endring.

Til E24 har stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) sagt at partiet ikke ønsker et forbud mot prisdiskriminering, men hun mener at markedet må reguleres.

Publisert: