De fleste får penger tilbake på skatten – milliarder venter

Tre av fire nordmenn har betalt for mye i skatt i 2020. Over 32 milliarder kroner får de tilbake denne våren eller sommeren.

De fleste av som får penger tilbake på skatten, får pengene allerede om noen uker, eller i mai og juni.
  • NTB-Helle Høiness
Publisert: Publisert:

Pengene kommer allerede om noen uker, eller i mai og juni for de fleste av oss.

– Leverer du og eventuell ektefelle den nye skattemeldingen på skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Unntaket blir for dem som blir tatt ut til kontroll. De som leverer skattemeldingen automatisk, og ikke går inn på nettsiden og sender selv, må vente til juni. De som leverer på papir, får skatteoppgjøret først i august.

Den foreløpige skatteberegningen viser at tre av fire lønnstakere og pensjonister ligger an til å få skatt tilbake. Til sammen 2,7 millioner innbyggere skal få over 32 milliarder kroner tilbake fra skatteoppgjøret for 2020.

Les også

Skatteetaten advarer mot svindelforsøk

Restskatt

Samtidig er det også mange som skylder skatt. 1 million må være forberedt på restskatt. De skylder 24 milliarder kroner som må innbetales til Skatteetaten.

En årsak til at noen får restskatt, kan være at man ikke har gjennomført reiser til jobben i fjor på grunn av pandemien. Derfor er det denne gangen heller ikke ferdigutfylt fradrag for reisevei mellom jobb og hjem i skattemeldingen.

– Har du reist til jobb i hele eller deler av 2020 akkurat som du pleier, må du selv fylle ut opplysninger om dette i skattemeldingen, sier skattedirektøren.

Noen fikk også lavere rente på lånene sine i fjor. Det fører til mindre fradrag på skatten.

Nesten 5 millioner nordmenn har i løpet av mars og april fått skattemeldinger for 2020. Et flertall av oss kan vente penger tilbake.

Austevoll kan juble

I Innlandet ventes den laveste baksmellen for dem som skylder skatt. Det kommer i snitt en ekstra regning på 16.299 kroner til over 60.000 innbyggere. Oslo topper lista. Her må over 141.000 skattebetalere forberede seg på en baksmell som i snitt er på hele 37.660 kroner.

Blant kommunene er det i Lurøy i Nordland at innbyggerne kan vente landets saftigste baksmeller. 314 personer må i snitt betale 89.124 kroner. De følges av kommunene Røst i Nordland og Frøya i Trøndelag. Her må de som skylder restskatt til Skatteetaten, i snitt betale 78.355 og 68.514 kroner.

De som kan juble høyest, bor i Austevoll i Vestland og Værøy og Træna i Nordland. Her ventes de høyeste snittene på utbetalingene til innbyggerne som har skattepenger til gode. I snitt får de 25.407 kroner tilbake i Austevoll, og henholdsvis 23.428 og 23.339 kroner i Værøy og Træna.

Les også

Kjos-børs henter Skatteetatens kryptosjef

Det er også mange nordmenn som skylder skatt. Én million av oss må være forberedt på restskatt. De skylder 24 milliarder kroner som må innbetales til Skatteetaten.

Utsatt frist

Nesten 5 millioner nordmenn har i løpet av mars og april fått skattemeldingen for 2020. Her er også den foreløpige skatteberegningen. Den sier hva man ligger an til å måtte betale i restskatt, eller hva man har til gode.

– Det er først når du får skatteoppgjøret at du får endelig beregning av skatt. I skatteoppgjøret er det tatt hensyn til eventuelle endringer og nye opplysninger du selv har utført, sier Funnemark.

Hun understreker at selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, er den ikke ferdigutfylt. Det kan være informasjon som du selv må fylle inn, for eksempel om fradrag, ekstra inntekter eller verdier i andre land. Det er derfor viktig at du sjekker at opplysningen er korrekte.

Frist for innleveringer av endringer i skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister. Man kan søke om å få utsatt fristen én måned.

Les på E24+

Skattedirektøren om veien mot toppen: – Det var den første ordentlige motstanden jeg fikk.

Publisert: