Få smittetilfeller i Oslo kan spores til utesteder: - Tvinger oss til å stenge
Restaurant- og utelivsbransjen varsler flere permitteringer og stengte dører. Flere store aktører reagerer på at de rammes hardt av innstrammingene, når få smittetilfeller kan spores tilbake til dem.
Fredag forbereder bransjen seg på den første helgen med nye tiltak for å begrense smitten.
– Vi føler at vår bransje er den som blir hardest straffet og at myndighetene i praksis tvinger oss til å stenge uten at de faktisk forbyr drift, sier Joppe Gjelseth i Mat&Drikke AS.
Sammen med broren, Markus Gjelseth, drifter han Albert Bistro, Louise Restaurant og Bar og Lektern’n på Aker Brygge i Oslo.
Selskapet kutter nå åpningstidene på restaurantene sine med rundt 40 prosent etter de nye smittetiltakene i Oslo.
– Det betyr i praksis stengte dører noen fulle dager og noen halve, da på dagtid, sier daglig leder Markus Gjelseth, som venter langt færre gjester fremover.
Han understreker at åpningstidene på kveldstid i helgen forblir uendret, til tross for at de kommer til å drifte med tap, men at de venter langt færre gjester fremover.
Utelivsgigant stenger utesteder og permitterer flere ansatte
– Treffes uforholdsmessig hardt
Fredag varslet utelivsgiganten Noho Norway at de stenger tre store utesteder, reduserer åpningstider og permitterer flere ansatte. Selskapet driver flere av Oslos største utesteder - blant annet Kulturhuset, Prindsens Hage, Oslo Camping, Youngs og Colonel Mustard.
Administrerende direktør Karl-Henning Svendsen er tydelig på at flere kan bli stengt fremover.
– Dette er en konsekvens av at folk ikke vil gå ut på grunn av frykten for smitte, og det skaper hjemmefester som igjen gjør at samfunnet mister kontroll, sier han til E24.
Også landets største utelivskonsern, Rekom, venter ytterligere fall i omsetningen fremover. De vil likevel ikke stenge noen av sine utesteder.
– Vi permitterer ikke nå, da vi ønsker å beholde våre fantastiske medarbeidere og sikre de. Så får vi akseptere et enda større tap på bunnlinjen, sier Norges-sjef Frederik Mygind i Rekom.
Åpner enormt Oslo-utested midt under pandemien
– Henger ikke på greip
Av de 422 smittetilfellene i Oslo forrige uke, kunne ingen av dem spores tilbake til serveringssteder, barer og utesteder. Det viser Helseetaten i Oslo kommunes siste rapport.
Ifølge rapporten ble 35 prosent av smittetilfellene sporet til privat husstand.
Samtidig har 23 prosent av tilfellene ukjent smittested.
Utelivsgigantene mener at de har gjort det de kan for å begrense smitten.
– Vi føler at vi treffes uforholdsmessig hardt sammenlignet med smittespredningen fra vår bransje og den beviselige effekten av å bruke munnbind. Det henger ikke på greip i lys av de andre retningslinjene, sier Markus Gjelseth i Mat & Drikke.
De får støtte av Svendsen.
– Jeg er enig i at vi kanskje blir betegnet som en del av problemet istedenfor som en del av løsningen, sier han.
Aktørene understreker at de er positive til tiltak som får smittetrykket ned, men at de er kritiske til hvordan mandagens innstramminger treffer særlig deres bransje.
Næringsbyråd Victoria Marie Evensen sier hun har sympati med serveringsbransjen i hovestaden.
Sammen med byrådsleder Raymond Johansen har hun tatt inititativ til et møte med næringsminister Iselin Nybø og representanter fra Virke, Felesforbundet og NHO.
Der skal de diskutere om bransjen får god nok støtte.
– Vi må sikre at vi ikke får et ras av konkurser framover. De bransjene som lider mest på grunn av tiltakene må kompenseres på en god og treffsikker måte, sier hun til E24.
– Ordningene er ikke i gode nok i dag, som bransjen også gir klart utrykk for. Jeg håper vi raskt kan få på plass ordninger som sikrer at vi har et levende uteliv i Oslo også etter koronaen, sier næringsbyrådet.
Fredag kom regjeringen med en ny pakke til ute- og reiselivet. Kun en halvannen uke etter at kompensasjonsordningen til reiselivet ble presentert.
Endringen innebærer at den totale potten økes til 2,8 milliarder kroner. Dette er 1,5 milliarder kroner mer enn da regjeringen foreslo kompensasjonsordningen tirsdag forrige uke.