Pyramide-anklager: Kansellerer kjempearrangement i Norge

Nettverksselskapet Be ventet tusenvis av deltagere til et event i Sandefjord. Etter «grundige undersøkelser» har Oslofjord Convention Center avlyst arrangementet.

OSLO: Be planla et stort arrangementet på Oslofjord Convention Center i slutten av mars.
Publisert:

Lørdag skrev E24 at det Dubai-baserte nettverksselskapet «Be», har tiltrukket seg skarer av ungdom til informasjonsmøter i norske byer.

Stiftelses- og lotteritilsynet advarer mot selskapet, og mener det har klare likhetstrekk med ulovlig pyramidespill. Selskapet avviser dette.

Den siste tiden har det vært arrangert Be-samlinger over hele Norge, blant annet i Porsgrunn, Haugesund, Finnsnes, Trondheim og Kristiansand.

Samtidig har det vært planlagt en kjempesamling med tusenvis av mennesker, utenfor Sandefjord.

Ventet 2000 deltagere

25.–26. mars skulle «Disrupt Convention 2023» arrangeres på Oslofjord Convention Center, i Sandefjord.

Billettene koster fra rundt 600 til 7000 kroner, og Be skrev til E24 at de ventet rundt 2000 deltagere.

«Bli med Be-grunnleggerne, verdenskjente motiverende gjesteforelesere og Topp Be-ledere (...)», sto de i informasjonen om arrangementet.

KONFERANSE: Oslofjord er en konferanseområde med plass til 9000 overnattende gjester.

– Likhetstrekk med pyramidevirksomhet

Fredag ettermiddag kansellerte Oslofjord Convention Center kontrakten med Be, og arrangementet er avlyst.

I en e-post til E24 skriver Joyce Christine Andersen, sjef for salg og prosjekter i Oslofjord Convention Center:

– Vi er blitt gjort oppmerksom på at Index Standard DMCC og arrangementet er knyttet til selskapet Better Experience DMCC (Be), som ifølge norske myndigheter har klare likhetstrekk med ulovlig pyramidevirksomhet, og som myndighetene advarer imot.

Andersen sier at det er Index Standard DMCC som har inngått avtalen med Oslo Convention Center.

Videre skriver Andersen:

– Vi har gitt BE anledning til å imøtegå våre bekymringer med bekreftelse fra norske tilsynsmyndigheter. Be har avstått fra dette. Etter grundige juridiske og finansielle vurderinger har vi valgt å avslutte samarbeidet med Be.

Oslofjord Convention Center vil ikke opplyse hvor mye Index Standard DMCC skulle betale for leie av arenaen, men sier at alle som har kjøpt billett til arrangementet vil få igjen penger.

E24 har kontaktet Be for en kommentar om avlysningen, men har foreløpig ikke fått svar.

Be har tidligere hatt lignende stadionarrangementer andre steder i verden. På YouTube er det delt filmer fra disse med festkledde mennesker som jubler, klemmer og gråter.

Advarer mot Be

Lotteri- og stiftelsestilsynet har mottatt flere titalls henvendelser om selskapet. Silje Sægrov Amble i Lotteritilsynet sier til E24 at de i perioder har fått henvendelser om Be hver dag.

– Vi ser at de har en aktiv markedsføring og at de har vervemøter i Norge. Men omfanget i Norge har vi ikke oversikt over, sier hun.

Be har ikke svart på spørsmål fra E24 om hvor mange medlemmer de har i Norge. I en ett år gammel video hevder en av lederne at selskapet har 60.000 aktive kunder totalt.

I et brev til Be fra oktober 2022, skriver tilsynet at de ser så alvorlig på virksomheten at de advarer folk mot selskapet.

I brevet skriver tilsynet at de ikke har grunnlag for å «slå endelig fast at virksomheten er ulovlig», men at Be har «klare likhetstrekk med ulovlig pyramidevirksomhet».

Be hevder de selger apper med blant annet webinarer om krypto og valutatrading. De tilbyr også en plattform som ifølge Be gir tilgang til billige reiser.

I en video hevder selskapet at dersom man verver tilstrekkelig mange kunder, som igjen verver andre kunder, er det mulig å tjene rundt en halv million kroner i måneden i bonus.

Avviser pyramide-påstand

I et svar til Lotteri- og stiftelsestilsynet avviser en representant for Be påstandene om at selskapet har likhetstrekk med pyramidespill.

De aviser også at selskapet gir investeringsråd, og skriver at det ikke er mulig å investere gjennom plattformene. Videre svarer de at det ikke er nødvendig å betale for å bli med, og at inntektene medlemmene får, utelukkende kommer fra salg av Be’s produkter – ikke fra verving av nye medlemmer.

«Be-distributører betaler ikke noe for å bli distributør. Be-distributører får ingen inntekt fra ren rekruttering. Den eneste måten å få inntekt på er via salg som salgsprovisjon», skriver selskapet i en e-post til E24.

Bakgrunn fra kryptosvindel

Ifølge Be er det brødrene Monir, Moyn og Ehsaan Islam som står bak selskapet. To av brødrene, Monir og Moyn, har bakgrunn fra kryptosvindelen Onecoin.

Ifølge det amerikanske justisdepartementet var Onecoin et pyramidespill som lurte mennesker over hele verden til å investere totalt 40 milliarder kroner i en verdiløs kryptovaluta.

Be skriver i en e-post til E24 at brødrene ble lurt inn Onecoin, i likhet med millioner av andre, og hverken var ansatt eller på eiersiden i Onecoin. Be skriver til E24 de to trakk seg ut og siden har advart alle mot Onecoin.

Videoen er fra et arrangement i Roma der en nordmann ble hyllet for innsatsen i Be. E24 har ikke fått kontakt med nordmannen.

Publisert: