Legger frem ny eierskapsmelding fredag: – Tar farvel med Høyres dogmatikk

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) legger frem eierskapsmeldingen fredag denne uken. Den vil inneholde langt høyere krav til moderasjon i lederlønninger.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) varsler strengere forventninger til selskapene staten har eierandeler i.
Publisert:

– Jeg gleder meg som et barn. Dette er julaften for meg!

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) spretter opp fra sofaen på kontoret, han må få understreket hva jul betyr for ham. To julekalendere ligger klare bak statsrådens skrivebord.

– Han har sunget julesanger siden august, sier rådgiver Bhanuja Rasiah tørt.

– Julaften! Du kommer ikke høyere! svarer Vestre.

I år faller første julaften 2022 på fredag 21. oktober. Da legger Vestre frem regjeringens eierskapsmelding, som gjør rede for hva regjeringen vil med bedriftene de er hel- og deleiere i.

Les på E24+

Mener regjeringens økte utbytteskatt rammer småsparere: – Vanskelig å forstå

– Kjemisk renset

Eierskapsmeldingen har fått navnet «Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap», og er ifølge næringsministeren «en skikkelig kul eierskapsmelding».

– Vi skrur på alt. Vi skrur på statens mål som eier, på kategoriseringen av selskapene, på begrunnelsene for statens eierskap, og på forventninger til selskapene.

Les også

Staten går inn for å bygge batterifabrikk sammen med Morrow Batteries

Vestre forteller at meldingen vil åpne opp for at staten kan både kjøpe seg opp og selge seg ned i selskapene de eier, samt avslutte eierskap og gå inn i nye selskaper. Han utelukker ikke heller at det kan bli opprettet flere statlig eide selskaper de neste tre årene.

– Vi tar nå et farvel med Høyres dogmatikk om at det er et mål å redusere statlig eierskap. Eierskapsmeldingen er kjemisk renset for sånne formuleringer. Det står seg best å ha et pragmatisk syn på statlig eierskap, og det betyr at det kan både øke og bli redusert.

Næringsministeren vil ikke gå nærmere inn på hva regjeringen eventuelt kunne tenke seg å kjøpe seg opp eller inn i de neste årene, men påpeker at alle krefter trengs for å få til grønn omstilling.

– Jeg har sagt 1000 ganger at målet i det grønne skiftet er å mobilisere mest mulig privat kapital. Men jeg har veldig stor tro på at statlig kapital sammen med private initiativer kan være hensiktsmessig.

Les også

Vil støtte Freyr med 4 milliarder kroner

Strengere krav til lederlønninger

Vestre mener ingenting i den nye eierskapsmeldingen bør komme som et sjokk på dem som har lest Hurdalsplattformen. Han varsler strengere forventninger til selskapenes jobb med klima og miljø, samt alle former for avlønning av ledelsen.

– Det blir betydelig høyere forventninger til moderasjon. Og da snakker vi om samlet godtgjørelse: Lønn, bonuser og annen godtgjørelse. Vi har sagt at vi ønsker å dempe lønnsveksten og bidra til å minke forskjellene, sier Vestre.

I sommer kastet han nesten hele styret i det statseide investeringsselskapet Argentum. Bakgrunnen var en helt spesiell incentivordning, som resulterte i svært høye utbetalinger til ledelsen.

Vestre forventer at styrene fremover vil rette seg etter regjeringens forventninger. Dersom de ikke lytter, er han forberedt på å bruke lignende virkemidler som i Argentum-saken.

Les også

Å skyte når noen må dø

– Jeg har vært opptatt av å bruke handlingsrommet vi har maksimalt for å oppnå en tydeligere moderasjonslinje. I det ligger det at jeg ikke har tenkt å bare gjenta det alle andre meldinger har sagt om «konkurransedyktig, men ikke lønnsledende, og utvise moderasjon». For vi ser at det ikke har hatt ønsket effekt. Derfor går vi lenger i denne meldingen.

– Du forbereder kjøttøksen, hoder vil rulle?

– Nei, jeg er snill! Husk, jeg har sittet i menighetsråd, så jeg driver ikke med den slags.

– Jeg vet ikke om Argentum er helt enige i det?

– Nei men ... Jeg vil bare si at jeg heier på gjengen som jobber i Argentum, de er veldig flinke folk. Men hvis vi opplever at styrene ikke lytter til forventningene, gjør vi oss våre tanker, akkurat som private eiere gjør. Jeg synes ikke det er veldig oppsiktsvekkende å si.

Publisert:
Gå til e24.no