LO vil nekte kryptoselskaper strømstøtte

Landsorganisasjonen (LO) er villige til å diskutere direktestøtte til bedriftene, men vil ha den strengt avgrenset.

KRYPTONEKT: LO vil ikke gå med på at selskaper som jobber med å utvinne kryptovaluta skal omfattes av en offentlig strømstøtte.
Publisert: Publisert:

LO og NHO er kalt inn til Næringsdepartementet klokken 16 fredag for å diskutere strømstøtte til bedriftene.

Flere potensielle løsninger har allerede blitt luftet i offentligheten. En av dem er en mulighet for at bedrifter kan søke om gunstige, statlige lån.

Samtidig har næringslivet og NHO etterspurt en direktestøtte til bedrifter i bunnen.

LO sier nå til E24 at de i sine innspill til regjeringen har vært opptatt av at ingen skal profitere unødvendig på strømstøtten.

Les på E24+

Eiendomsbaroner i eksil

Les på E24+

Strømsjokket: Grepene som virkelig betyr noe – uten at det koster en krone

– Det overordnede prinsippet vi har vært opptatt av er at de som trenger skal få, og de som ikke trenger skal ikke få, sier sjeføkonom i LO Roger Bjørnstad.

– Strømprisene vil påvirke alle bedrifter. Både de som har lite og stort strømforbruk i forhold til øvrige kostnader. En ordning som treffer alle bedrifter er ikke hensiktsmessig. De som har lite trenger ikke støtte, så man diskuterer hvor gulvet skal ligge. De som har stort forbruk kan tegne gode fastprisavtaler.

GRENSESETTER: Sjeføkonom Roger Bjørnstad sier en støtteordning må være nøye avgrenset.

Videre har LO i sine innspill til regjeringen lagt vekt på at de ikke ønsker at selskaper som for eksempel driver med kryptovaluta skal få støtte.

– Det å bruke strøm til å generere krypto er ikke en produktiv virksomhet. Det er ikke en måte vi ønsker å bruke en slik knapp ressurs som strøm er akkurat nå, sier Bjørnstad.

I tillegg til en låneordning og en støtteordningen har partene diskutert en såkalt hybridordning knyttet til energieffektiviserende (Enøk) tiltak.

En mulig løsning er at deler av et lån kan gjøres om til tilskudd om bedriften oppfyller krav til Enøk-tiltak for å strømeffektivisere driften.

NHO sa torsdag at noe annet enn en ordning med direktestøtte i bunnen er for lite og for dårlig. De krever offentlig midler til bedriftene.

– NHO har understreket hele veien: Det må ligge en direkte tilskuddsordning i bunnen. Vi har vært tydelige på at en ordning som kun inneholder lånegarantier og energieffektiviseringstiltak, alene ikke vil være nok, sa administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid torsdag.

Publisert: