Ingen umiddelbar krisehjelp til Rec Solar

Næringsminister Jan Christian Vestre sier at regjeringen vil presentere strømstøttetiltak til næringslivet i september, men garanterer ikke at Rec Solar blir truffet av den.

Næringsministeren møter Rec Solar etter at det ble kjent at selskapet permitterer alle ansatte på grunn av høye strømpriser.
  • Christina Stenbek Østtveit (Fædrelandsvennen)
  • Margrethe Saga (Fædrelandsvennen)
  • Ada Lea
Publisert:

KRISTIANSAND: Mandag er næringsminister Jan Christian Vestre på besøk hos solcelleselskapet Rec Solar i Kristiansand.

Fredag ble det kjent at selskapet hadde sendt ut permitteringsvarsler til samtlige ansatte, og vil stanse produksjonen, på grunn av de høye strømprisene.

– Vi har hatt et godt møte med Rec Solar. Først vil jeg si at dette er fantastisk bra industri som vil ha mer av. Rec Solar er en nøkkel i dette arbeidet, sier Vestre til Fædrelandsvennen i etterkant av møtet.

Vestre opplyste at de ble gjort kjent med produksjonsstansen fredag.

– Jeg har vært i kontakt med kraftselskapene gjennom helgen, som Agder Energi. De er villig til å se sette seg ned for å få til en fastprisavtale, sa næringsministeren.

Dermed ble det klart at det ikke kommer noe umiddelbar strømstøtte til Rec Solar.

Vestre sa videre at de jobber med å få til ulike tiltak som vil hjelpe de mest berørte bedriftene. Planen er at regjeringen vil presentere strømstøtten til næringslivet allerede i september.

Men Vestre garanterer ikke at Rec Solar vil bli truffet av den strømstøtten.

Takket nei til fastprisavtale

Søndag skrev Fædrelandsvennen at Rec Solar fikk tilbud om gunstige fastprisavtaler på strøm fra både Agder Energi og Statkraft, men det indiske eierselskapet takket nei.

– Det er beklagelig at Rec Solar går ut permitteringsvarsler. Samtidig har selskapet selv valgt å si nei til en fastprisavtale på mellom 50 og 60 øre for noen måneder siden, mens de har en spotpris på over 6 kroner. De har sikkert gjort sine vurderinger av om det var lurt eller ikke lurt, sier Vestre.

Næringsministeren bekreftet mandag at han har fått en forklaring på hvorfor bedriften sa nei til avtalen, men henviste videre til Rec Solar for flere kommentarer.

Til Fædrelandsvennen sier bedriften at det var for høy pris over 10 år som var årsaken til at de takket nei til avtalen.

Les på E24+

Rec Solar takket nei til gunstig fastprisavtale

Bedriftene har selv ansvaret

– Vi har det slik i blandingsøkonomien vår at det er bedriftene selv som har ansvaret, de må selv vurdere sin risiko og selv vurdere hvordan de vil sikre seg, det er det ikke regjeringen sitt ansvar, sier næringsministeren.

Kristiansandsordfører Jan Oddvar Skisland deltok også i møtet. Han håper fortsatt på strømstøtte fra regjeringen.

– Jeg regner med at regjeringen og storting vil komme med ordninger fremover for løsninger med kraftpriser for denne type industri, sa Skisland.

Han la til at han har god tro på at produksjonen ved Rec Solar vil starte opp igjen.

Les også

Fabian Stang om Thons ønske om strømstøtte: – Bør klare seg selv

Publisert:
Gå til e24.no