Øysamfunn med stort hovedbygg, flere bolighus og badestrender: Fengselsøy selges for 8 millioner

Den har huset «løgnaktige og tyvaktige» gutter i hundre år og vært blant Norges mest unike fengsler i nesten førti år. Nå kan privatpersoner kjøpe øysamfunnet for 8,2 millioner kroner. 

ISOLERT MEN FLOTT: På øya Ulvsnesøy har det vært mye forskjellig gjennom historien, fra kirkegods, til barnehjem for gutter med atferdsproblemer, og i de siste 37 årene fengsel. Nå kan privatpersoner kjøpe øysamfunnet.

Foto: Krogsveen
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
  • Carina Hunshamar
Publisert:,

Øysamfunnet på Ulvsnesøy kan bli ditt. Eiendommen er på 95 mål og består av flere bygninger, badestrender og gårdsbruk.

– På øya er det et titalls bygninger, pluss et drivhus og naust. Det er et helt samfunn som er bygget opp der, sier daglig leder Jo André Hagen hos eiendomsmegler Krogsveen.

På øya finner du et stort hovedbygg med et industrikjøkken og en bestyrerbolig, båtførerbolig, en lærerbolig og en gammel brannstasjon. Det er også et gammelt skomakerbygg, et verksted og et forsamlingslokale på eiendommen.

Det var Bygdanytt som først omtalte eiendommen.

HOVEDBYGGET: Øyas hovedbygg er plassert sentralt blant et titalls bygningene.

Foto: Krogsveen

Prislapp: 8,2 millioner

Alt dette er nå til salgs for 8,2 millioner kroner.

Ulvsnesøy har en lang historie. I gammel tid var det antagelig klostergods, før øya ble kirkegods, og så et skolehjem i 1881.

– Opprinnelig var dette brukt som et skolehjem for gutter i alderen ti til 15 år, som ble beskrevet som «løgnaktig, tyvaktig og i høyeste grad trossig». Det fungerte som det i hundre år, før skolen ble lagt ned i 1981. Året etter begynte kriminalomsorgen å bruke det som fengsel og det har siden vært 31 soningsplasser her.

Fangene skulle i størst mulig grad klare seg selv i egne hus – men til sommeren legges Bergen Fengsel ned, da statens leieavtale utgår, og øysamfunnet skal havne i private hender.

Hagen forteller at dette er første gangen øya er åpen for allmennheten. På øya er det flere turstier, badestrender og dypvannskai.

I tillegg har øya en gård som er i drift, med sau, høns og alpakka. Eiendomsmegleren sier øya har vist seg å være populær blant potensielle kjøpere.

FRODIG VESTLANDSØY: Øya dekker like under 95 mål og har nok av turstier og badeplasser blant trær og grønne områder.

Foto: Krogsveen

Blir sannsynligvis turisme

Nå er øysamfunnet lagt ut på det åpne markedet, og pågangen har vært stor, ifølge Hagen.

– Det er mange som er nysgjerrig, men jeg har fått flere seriøse henvendelser de siste ukene, både fra privatpersoner og fra folk innen turistnæringen. Det jeg har fått inntrykk av er at man ønsker å bruke øya som enten et konferansested eller for turisme, sier han.

– Jeg mottar meldinger om visninger hele tiden, og flere og flere melder interesse hver dag. Det er et veldig stort trykk på annonsen.

Men selv om flere privatpersoner har tatt kontakt, og man kan bo i alle husene, er det ingen som har nevnt noe om å bo på øya.

– De fleste som har tatt kontakt har vært innenfor reiseliv og turisme.

Det åpner muligheter for at hvem som helst kan komme og oppleve det øysamfunnet har å by på, en tre kvarters kjøretur utenfor Bergen.

SAU, HØNS OG ALPAKKA: Det har en gård i drift på øya, med sau, høns og alpakka.

Foto: Krogsveen

Anne Marit Presterud leder Stiftelsen Ulvsnesøy skolehjem, som har eid øya i lang tid. Hun håper at den blir til noe som kommer samfunnet til gode etter salget, men legger til at det absolutt er mulig at noen bestemmer seg for å bo der.

– Vi håper det blir kjøpt av noen som tar godt vare på den, og at øya blir mer tilgjengelig for samfunnet enn den har vært tidligere. Vi følger spent med på hva som skjer videre – det er en helt spesiell og veldig spennende eiendom med mange muligheter, forteller hun til E24.

Når Ulvsnesøy omsider selges markerer det slutten på stiftelsen som oppsto i juni 1881. Pengene de sitter igjen med etter salget, skal forvaltes så de kommer til nytte for barn og ungdom – slik stiftelsen så for seg rundt oppstarten av skolehjemmet for snart 138 år siden.

ISOLERT: Her kan man kanskje bo, isolert fra resten av samfunnet. Men enda bor man ikke lenger enn tre kvarter med bil unna Bergen sentrum.

Foto: Krogsveen

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom
  2. Bolig
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fengselsøy solgt for 11,8 millioner kroner

  2. Ny salgsrunde for Sakrisøya: – De klarte ikke å skaffe finansieringen

  3. Lei av folk? Her kan du kjøpe din egen øy

  4. Annonsørinnhold

  5. Ny prisrekord i Bergen: Villa solgt for 43,25 millioner kroner

  6. Urmaker Bjerke med rekordår – tikket inn 274 millioner