Beste start på året noen gang for norsk sjømat

Sjømatrådet melder om den beste starten på ett år noensinne, med en eksport på 640.000 tonn, til en verdi av 25,6 milliarder kroner.

GOD START: Lavere volum, men gunstige valutaforhold og høyere priser for sjømat gir en historisk god start på året for norsk sjømat.
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

Til tross for at det ble eksportert mindre volumer av sjømat, vokste verdien av eksporten med syv prosent eller 1,8 milliarder kroner fra første kvartal for ett år siden.

– Verdien av sjømateksporten i første kvartal har vært rekordhøy. Dette er i hovedsak drevet av økte priser på flere av våre viktigste arter, sier sjømatanalytiker Ingrid K. Pettersen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

Hun peker på at markedsforholdene er gode, og viktige markeder etterspør mer sjømat. I tillegg bidrar den svake kronen mot euro og dollar positivt.

Volumene i eksporten falt med hele 18 prosent, men utenom pelagisk sektor var fallet på to prosent. Pelagisk fisk, som sild, makrell og lodde, lever i åpent hav.

– Volumnedgangen i eksporten av pelagisk fisk skyldes manglende loddefiske i år, i tillegg til forsinket rapportering av kolmule fra direktelandinger i utlandet, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i sjømatrådet, ifølge meldingen.

Noe økt lakseeksport

I mars måned alene eksporterte Norge 205.400 tonn sjømat til en verdi av 9,1 milliarder kroner. Tross en nedgang i volumet på 36 prosent, sørget høye priser for en vekst i verdien på eksporten med én prosent.

Lakseeksporten økte med én prosent i volum i første kvartal, til 245.000 tonn. Verdien på denne eksporten var på 16,7 milliarder kroner. Polen, Frankrike og Danmark er de største mottakerne av norsk laks i første kvartal.

– Mens verdiveksten til EU var på 5 prosent, økte eksporten til USA med hele 20 prosent, mot samme periode i fjor. Eksportverdien av fersk filet til USA økte med 58 prosent. Dette er drevet av en volumvekst på 13 prosent og en prisøkning på 40 prosent, sier Aandahl.

(saken fortsetter under figuren)

– Gøy å se klippfiskeksporten

Fiskeriminister Harald T. Nesvik mener spesielt salget av klippfisk er oppløftende. Ministeren er for tiden på reise i Brasil.

– Det er ekstra gøy å se at klippfisken gjør det så bra. Brasil er et av våre viktigste markeder for klippfisk. Derfor er jeg glad for å kunne være med på å markedsføre fisken vår her i Rio de Janeiro, sier Nesvik.

Norge eksporterte 25 000 tonn klippfisk til en verdi av 1,1 milliard kroner første kvartal. Det er en økning i volum på 17 prosent, mens verdien økte med 154 millioner kroner eller 17 prosent. Brasil, Portugal og Den dominikanske republikk var de viktigste markedene for klippfisk i første kvartal.

Han peker også på den viktige rollen fiskeeksport utgjør for norsk verdiskapning.

– Sjømatnæringen går mot nye rekorder, og det har vi all grunn til å være stolte av. Sjømatnæringen bidrar til arbeidsplasser og verdiskaping som gir ringvirkninger i hele landet vårt.

Sterk dollar gir positivt utslag

– Vekst i eksporten av filetprodukter, spesielt til det amerikanske markedet, bidro til at eksporten av bearbeidet laks nå står for 20 prosent av eksportverdien for laks, mot 18 prosent i første kvartal i fjor, sier sjømatanalytiker Aandahl i meldingen.

– Samtidig er dollaren 10 prosent sterkere mot den norske kronen enn i samme periode i fjor, som favoriserer eksport mot dollarmarkeder, sammenlignet med euromarkeder, sier han.

Volumet for eksport av ørret økte med 13 prosent eller 137 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. USA, Hviterussland og Thailand er de største markedene for denne eksporten.

Bearbeidet ørret står for 32 prosent av eksportverdien, opp fra 19 prosent i fjor. Bare i mars ble det eksportert ørret for 270 millioner kroner - en økning på ni prosent.

Været rammer torskeeksporten

Torskeeksporten sakker akterut. Volumet falt med 22 prosent til 25.200 tonn. Verdien falt med 100 millioner kroner i perioden.

– Reduserte kvoter og mye dårlig vær gjør at det er mindre råstoff tilgjengelig. Det merkes på eksporten av fersk torsk, sier Aandahl i meldingen.

Eksporten av kongekrabbe økte med 17 prosent i første kvartal, til 522 tonn. For det volumet var verdien på 159 millioner kroner, som er en oppgang på 27 prosent. Mye av krabben eksporteres til Sør-Korea.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norges sjømatråd
  2. Sjømat
  3. Laks

Flere artikler

  1. Sjømateksportens beste februar noensinne: Ny knallmåned for laksen

  2. Norge eksporterte sjømat for 105,7 milliarder i 2020

  3. Solgte norsk sjømat for 27,7 milliarder kroner i første kvartal

  4. Den fallende sjømateksporten fortsatte i februar

  5. Rekord-halvår for norsk sjømat – eksportverdien var 53,7 milliarder kroner