Stor brexit-usikkerhet i norsk næringsliv: – Vi har vært veldig bekymret

Bedrifter fra alle kriker og kroker av Norge kjenner på usikkerheten brexit gir. – Vi har måttet ta høyde for det verste, er budskapet fra rekeprodusenten Stella Polaris. 

Publisert: Publisert:

Det tar 40 timer sammenhengende i bil å legge tilbake de 3.445 kilometer fra London til Stella Polaris' rekefabrikk i Kårvik, en nordnorsk bygd med cirka 200 innbyggere. Tross kontrastene mellom London og den lille bygda, så kjenner hjørnesteinsbedriften usikkerheten på fra Det britiske parlamentet på kroppen.

Årlig eksporterer rekefabrikken med om lag 60 ansatte reker for flerfoldige millioner kroner til det britiske markedet.

– England er egentlig vårt største marked for kaldtvannsstreker, med 20 til 25 prosent av eksporten vår de siste årene. I verste fall hadde vi gått fra 0 prosent toll på reker til WTO-satsen på 20 prosent ved en hard brexit. Så i utgangspunktet har vi vært veldig bekymret, sier Christian Nordahl, som er direktør for selskapets salgsavdeling, Stella Polaris Norway.

Les også

Onsdag kan bli skjebnesvanger for May: – De kan rote seg inn i en hard brexit

I samråd med kundene har derfor Stella Polaris flyttet forsendelsene til Storbritannia frem i tid, slik at de skulle komme før den opprinnelige utmeldingsdatoen 29. mars.

– Vi gjorde det for å unngå å havne i limbo. Det er lysere ut nå, men vi har måttet ta høyde for det verste i planleggingen. Man kan ikke vente på godvær før man gjør noe, sier han.

– Smulere farvann

Fiskeriminister Tom Harald Nesvik (Frp) håper Norge får i havn en avtale som gjør at norsk fisk ikke blir rammet av toll ved en eventuell hard brexit, altså at britene ikke signerer en handelsavtale med EU og EØS-landene.

Men en avtale kan ikke signeres og offentliggjøres før britene er ute av EU.

– Vi har gjennom mediene fått opplyst at ting er på gang, men for oss har det vært usikkert hva det innebærer. Det gjelder ikke bare toll, men også bevegelse av kapital, mennesker og transport – ja, markedstilgangen generelt. Men vi har forståelse for at forhandlingene må tas på et visst nivå, og vi får stadig mer informasjon som sier at vi beveger oss inn i smulere farvann, sier han.

Ber bedriftene forberede seg på alt

Storbritannia er Norges klart største eksportmarked, og i fjor eksporterte Norge sjømat for 5,8 milliarder kroner til Storbritannia. Selv om Norge har noen avtaler å falle tilbake på, så er det mange spørsmål som står ubesvarte.

– Usikkerheten varer, og bedriftene må derfor fortsatt forberede seg på alle mulige utfall, uttaler Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, på deres nettsider.

Han sier det er bra at Norge sammen med Island og Liechtenstein har fått på plass en frihandelsavtale med Storbritannia, men han understreker samtidig at denne ikke er like omfattende som EØS-avtalen.

Han ber derfor norske bedrifter om å forberede seg på alle mulige utfall, og at konsekvensene ved brexit vil variere for ulike bedrifter.

Les også: EU går med på å utsette brexit

– Heldige

En av utfordringene for Stella Polaris er at de selger matvarer som bør komme frem så fort som mulig.

Hvis det eksempelvis innføres veterinærkontroll på grensen, så blir plutselig veien enda lengre fra Barentshavet til britiske middagsbord. Et annet spørsmål er om en hard brexit gjør at det over natten blir innført grensekontroll mellom EU-landene og Storbritannia. Det kan i så fall gi lange køer ved grensen.

Les også: DNB Markets: Det er ingen tvil om at EU øker presset

– Stella Polaris er litt heldigere her enn dem som driver med fersk fisk, siden vi selger fryste reker. Det gir oss mer fleksibilitet, selv om en hard brexit vil gi logistikkutfordringer så det holder. Skal rekene gjennom en tollgrense, så vil det gi en periode med usikkerhet på hvordan det skal håndteres i praksis.

For øyeblikket er det lavsesong for rekefabrikken, men på salgssiden har de jobbet på høygir for å orientere seg.

– I det siste har det versert rykter om at Norge og Island har en avtale med Storbritannia ved en hard brexit, noe som gir en fallskjerm. Det gjør at våre produkter går klar av tollulemper, men det svarer ikke på spørsmål om det kan komme importkvoter. Det har blitt mindre usikkerhet, men mye er fremdeles uklart, avslutter han.

Publisert:

Her kan du lese mer om