Var toppsjef da militæret i Bangladesh ble sponset, ble forfremmet

Vivek Sood var toppsjef da Telenor oppdaget at datterselskapet i Bangladesh sponset lokalt politi og militærstyrker. Senere er han forfremmet til konsernsjef Sigve Brekkes innerste krets.

VAR GRAMEENPHONE-SJEF: Vivek Sood, i dag markedsdirektør i telenor.

Foto:
  • E24
Publisert:

Det melder Dagens Næringsliv tirsdag ettermiddag.

Mandag bekreftet selskapet selv at en intern granskningsrapport fra mai i år fant 11 brudd på egne regler, i forbindelse med at Telenor-datteren Grameenphone hadde gjort 250 sponsoravtaler i Bangladesh.

Ikke bare idrettslag og veldedige organisasjoner var sponset, men også lokale polititropper og militærstyrker.

Blant annet skal politiets kantine ha blitt pusset opp med Grameenphone-penger. En innsatsstyrke beskyldt for brudd på menneskerettigheter og tortur av fanger skal også ha fått penger.

Les også

Professor Aarebrot: – Brekke hadde vært sparket av Røkke

Lokale politistyrker hjalp senere Grameenphone med sikkerhetsoppdrag, blant annet ved lokale streiker, ifølge DN mandag.

- Tema i styret

Disse regelbruddene skal ifølge DNs kilder ha vært tema da Sigve Brekkes rolle som sjef ble diskutert i styret. Brekke skal ha fått vite om regelbruddene i 2013, da han var Telenors Asia-sjef og styreleder i Grameenphone.

I dag melder Dagens Næringsliv at også Grameenphones administrerende direktør på tidspunktet, Vivek Sood, visste om sponsoravtalene.

Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke

Foto: Audun Braastad NTB scanpix

E24-redaktør Valebrokk: - Brekke må ut, raskt

Sood er i dag markedsdirektør i Telenor-konsernet, og en del av Sigve Brekkes aller innerste krets. Han ble, etter at Brekke tok over, forfremmet til konserndirektør i april i år.

Hverken Sood eller Brekke har kommentert DNs sak. Glenn Mandelid i Telenor skriver imidlertid følgende i en epost til E24:

– Ingen av de kritikkverdige sponsoravtalene ble inngått i perioden Sood ledet Grameenphone, og vi har ingen indikasjoner på at han kan lastes for disse.

Ba Brekke gå av

Saken er aktualisert av at det forrige helg kom frem at Telenors styreleder Gunn Wærsted har bedt Brekke trekke seg som konsernsjef - noe som ikke er benektet av noen av partene.

Les også

Finansavisen: Brekke hyrer inn gammel fiende på Telenors regning

Wærsted skal imidlertid ikke ha full støtte i styret for dette, eller i det minste ikke for fremgangsmåten, og Brekke sitter fortsatt som konsernsjef.

Staten eier 54 prosent av Telenor.

Næringsminister Monica Mæland (H) sa mandag at «selskapet er i en vanskelig situasjon». Hun sa videre at hun har «en fortrolig dialog» med styreleder Gunn Wærsted.

Fagforeningen Tekna har tirsdag kommet ut med støtte til Brekke som konsernsjef.

Publisert:

Flere artikler

  1. Avviser at Telenor-topp slutter som følge av regelbrudd i Bangladesh

  2. LO-tillitsvalgt varsler at Brekke kan møte ny mistillit

  3. Telenors internrevisjon avdekket 11 brudd på egne regler

  4. Telenors fagforening slår ring rundt Brekke

  5. Telenor-aksjen faller etter Brekke-avklaring