Norske investorer klare for stor-konferanse: Vil lokke asiatiske venturefond til Norge

Med milliarder under beltet setter norske investorer kursen mot Finland. 

VERDIFULLE SAMTALER: Samtalene under Slush kan fort bli verdt mange millioner kroner, ettersom investorer med gigantiske fond og grundere med store ambisjoner møtes til to dager i Helsinki. Bildet er tatt under Slush 2016.
 • Sindre Hopland
Publisert:

Mer enn 14 norske venturefond og institusjonelle investorer setter seg denne uken på flyet til Helsinki og Slush, Nord-Europas største teknologikonferanse med 17.500 deltakere.

Her skal det jaktes på nye investeringsmuligheter, partnere og stiftes bekjentskap på tvers av landegrenser og kontinenter.

– Også i år har vi avtaler med asiatiske investorer som er interessert, og Investinor har konkrete bedrifter som er spesielt relevante for denne typen investorer, sier investeringsdirektør Jon Øyvind Eriksen i Investinor til E24.

Investinor har 4,2 milliarder kroner til rådighet i sitt fond, og håper å finne mulige samarbeidspartnere under konferansen.

Han sier asiatiske investorer er spesielt interessert i to typer norske selskaper.

INVESTOR: Investeringsdirektør i Investinor Jon Øyvind Eriksen skal til Slush for andre gang. I år har han planer om å lokke asiatiske investeringsfond til Norge.

– Spesielt semiconductor-markedet og chip-teknologi er av interesse for asiatiske investorer, ettersom elektronikkmarkedet er stort og hurtigvoksende i Kina og Sør-Korea.

Imponerte amerikansk investor

Den norske tidligfase-investoren Alliance Venture har deltatt på Slush seks år på rad.

Partner Erling Maartmann-Moe kaller det årets konferanse-høydepunkt.

– Vi drar ikke med et konkret mål, vi ser på startups og trender, og jobber aktivt med vårt investornettverk, og dessuten skal jeg sitte i juryen for de 100 beste startups, sier Maartmann-Moe til E24.

Han forklarer at konferansen, i tillegg til å by på investeringsmuligheter, også er et sted der de ser hvordan potensielle investeringsobjekter klarer seg i møte kunder.

– Det har vært veldig bra norsk deltagelse de siste årene, og det er et sted for oss å se hvordan selskaper vi er i kontakt med håndterer det å presentere seg, og hvordan de selger produktet sitt, sier partneren.

For et av Alliances portefølje-selskaper Xeneta, fikk deltagelsen på Slush helt konkrete resultater i 2015.

– Jeg vet ikke nøyaktig hva det endte med for Xeneta, men jeg vet at en amerikansk investor endret flybilletten sin og ble med hjem til Oslo etter konferansen fordi han ble så imponert over presentasjonen deres, sier Maartmann-Moe.

 • Les også: Xeneta mangedoblet inntektene etter å ha gitt bort produktet gratis

«De store» er også med

Men det er ikke bare de tradisjonelle venturefondene som er med, også store norske selskaper ser etter muligheter.

Både Orkla Ventures, Telenor Online Marketplaces og DNBs investorarm vil være på plass i Helsinki.

Saken fortsetter under bildet.

GIGAKONFERANSE: I år samles 17.500 personer til konferansen som holdes i Helsinki.

– Vi kan ikke bare sitte i Bjørvika og lese rapporter og analyser, vi må ut å være der det skjer, sier Halvor Lande, leder for digital forretningsutvikling i DNB.

Banken har allerede planlagt møter med et knippe oppstartsbedrifter i Helsinki hvor DNB enten ser potensiale for samarbeid, partnerskap eller investeringer.

Bankens venturefond har en ramme på 250 millioner kroner dedikert til nye spennende teknologiselskaper som fokuserer på finans, og ofte med fokus på maskinlæring, kunstig intelligens og blokkjedeteknologi.

– Om vi skal investere i selskaper må de har en nordisk tilknytning, sier Lande.

Også mer tradisjonelle selskaper ser til Slush for nye partnere og investeringsobjekter.

– Vi ser i første linje etter teknologiselskaper som har potensial til å endre vår industri. Innen dette universet fokuserer vi nå på ideer innen konsumentinnsikt og engasjement, helse og tjenester som kan berike vår eksisterende portefølje, sier Espen Wiik i Orkla Ventures som deltar på Slush for første gang.

Orkla har i første omgang allokert 100 millioner kroner til investeringer i oppstartsbedrifter.

E24 deltar på Slush, og vil rapportere fra konferansen både torsdag og fredag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Finland
 3. Digitalisering
 4. Kunstig intelligens
 5. Gründere

Flere artikler

 1. Samsungs venturefond er sultne på norsk teknologi

 2. Svensk gründer: Norske millionlønninger fra oljen har bidratt til mindre risikovillighet

 3. Tencent-sjef: – Vi gjorde en feil verdt 25 milliarder

 4. Betalt innhold

  Ane og Jørgen skal gå skole for å bli risikokapitalister

 5. Norske gründere jakter investormillioner og nye ansatte under Slush