Ukjent storkonsern etablerer seg i Norges største datasenter

Avtalen er verdt 370 millioner kroner og skaper 150 årsverk.

FORNØYD: Kjell Baug, viseadministrerende direktør i Ringeriks-Kraft, sier de har vært i kontakt med det ukjente børsnoterte selskapet siden november 2017.

Foto: Catch

FORNØYDE: Kjell Baug, viseadministrerende direktør Ringeriks-Kraft, Rolf Jarle Aaberg, administrerende direktør i Treklyngen, og Pelle Gangeskar næringsutviklingssjef Ringerike Utvikling er strålende fornøyd med den nye kontrakten.

Foto: CATCH
 • Sindre Hopland
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Kraftselskapet Ringerike-Kraft har inngått avtalen med det som er et internasjonalt børsnotert selskap.

– Vi kan ikke si hvilket selskap det dreier seg om, men selskapet har underselskaper notert på børser i Europa, Nord-Amerika og i Asia, sier Pelle Gangeskar, sjef for næringsutvikling i Oslo Data Center Location.

Selskapet skal ha tusenvis av ansatte fordelt på flere land, og E24 får bekreftet fra flere kilder at det dreier seg om et mellomstort globalt japansk/asiatisk selskapet.

Internett-selskap

Det ukjente selskapet skal drive med internettjenester, nettsikkerhet og finans.

Kjell Baug, viseadministrerende direktør Ringeriks-Kraft, sier at dette er den største datasenteravtalen de har hatt noensinne og vil bli Norges hittil største datasenter.

– Vi har vært i kontakt med selskapet siden november, og kommer nå til å ansette rundt 50 personer.

E24 får det bekreftet at det ikke dreier seg om et av de store internettselskapene Google, Facebook, Amazon, Microsoft eller Apple.

IKT-Norges sjefsøkonom Roger Schjerva ser grunn til å feire etter dagens nyhet.

– Vi gratulerer og tar dette som en seier for satsingen på datasentre som IKT-Norge har kjempet for og som næringspolitikken har levert på.

– Dette er et viktig skritt i en større satsing som Ringeriks-Kraft gjør sammen med Ringerike Utvikling og Treklyngen. Sammen skal selskapene skape arbeidsplasser lokalt og gjøre regionen attraktiv for både norske og internasjonale aktører i fremtiden, skriver Ringeriks-Kraft.

Ringeriks-Kraft er eid av Ringerike kommune (73 prosent), Hole kommune (12 prosent) og KLP (15 prosent).

Starter i februar

Ifølge Ringeriks-Kraft vil kraftleveransen til datasenteret starte allerede i februar, og i august vil senteret være trappet opp til full drift.

Lokasjonen vil være hos Treklyngen på Follum i Ringerike.

Treklyngen er et datterselskap i Viken Skog-konsernet med ansvar for utvikling av fremtidens skogindustri.

– For oss i Treklyngen var det naturlig å satse på et slikt prosjekt. Etter at papirfabrikken på Follum ble lagt ned, har vi jobbet med å skape verdier på bakgrunn av infrastrukturen i området og utnyttelse av de fornybare naturressursene rundt oss. Vi er glade for at vi med denne etableringen kan bidra til videre utvikling av Ringeriksregionen, sier daglig leder i Treklyngen Rolf Jarle Aaberg i pressemeldingen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. IT-sikkerhet
 3. Digitalisering

Flere artikler

 1. Japansk nettkjempe satser på bitcoin-utvinning i Norge

 2. Betalt innhold

  Én prosent av bergenserne eier 43 prosent av formuene

 3. Røkkes nye IT-satsinger gjør Aker-toppene rike

 4. Derfor er sparebanker særlig opptatt av børssalget

 5. Solheim får jobb hos Røkke