Permitteringsordningen utvides: – Nå unngår vi masseoppsigelser
Han fryktet masseoppsigelser, og at verdifull kompetanse skulle forsvinne ut av bransjen. Nå er hotelldirektør på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport lettet. Samtidig kan ikke Choice-konsernet love at alle arbeidsplassene finnes etter 52 uker.
– Det er en veldig glad bedriftsleder som nå fikk denne beskjeden og ser muligheter til å på sikt ta tilbake ansatte, sier Jonas Johansson, hotelldirektør på Clarion Hotel & Congress Oslo Airport, som er en del av Petter Stordalens Nordic Choice-kjede.
Torsdag ettermiddag kom beskjeden om at permitteringsreglene utvides til 52 uker. Endringen innføres 1. november og varer til 30. juni neste år.
– Nå unngår vi masseoppsigelser som ellers hadde vært nødvendige, sier Johansson
– Hvor mange hadde dere måttet si opp dersom ordningen ikke hadde blitt utvidet?
– Det ønsker jeg ikke å kommentere, svarer han.
Tidligere har Choice uttalt at rundt 1.000 arbeidsplasser stod i fare om ikke reglene ble utvidet.
Tillitsvalgt: – Kjøper oss tid
Konserntillitsvalgt Merethe Sutton i Nordic Choice sier beskjeden om forlengelse av permitteringsordningen kom samtidig som de satt og bestemte hvem som måtte gå hvis ordningen ikke hadde blitt forlenget.
– Dette redder veldig mange, og kjøper oss tid, sier Sutton til E24.
Hun sier signalene fra Nordic Choice hele tiden har vært at arbeidsplassene berges om ordningen utvides.
– Jeg ville blitt veldig overrasket hvis man nå skulle si opp folk, det har aldri blitt diskutert, sier hun.
Tidlig i juni varslet Norge største hotellkjeder oppsigelser dersom utvidelse av permitteringsordningen ikke kom på plass. I slutten av samme måned meddelte Scandic at kjeden nedbemanner med 1.000 årsverk.
Dagens Næringsliv omtalte tidligere torsdag at Scandic uavhengig av permitteringsordningen vil nedbemanne.
Erna Solberg: Nå får bedriftene permittere folk i ett år
Ingen garantier
Senior kommunikasjonsrådgiver i Choice, Geir Økland, sier at dette er en god dag, ettersom mange ansatte som har hatt en sommer med mye usikkerhet kan gå en litt mer forutsigbar fremtid i møte.
– Betyr utvidelsen av permitteringsordningen at den prosessen med nedbemanning som er startet nå blir stoppet?
– Vi slipper masseoppsigelser ja, sier Økland.
– Betyr det at ingen ansatte vil bli sagt opp?
– Det kan jeg ikke svare på. Vi kan jo ikke garantere at alle jobbene i konsernet finnes etter 52 uker, det kommer helt an på markedet og hvordan smittevernssituasjonen utvikler seg.
Økland legger likvel til at det ikke er lov til å permittere om selskapet ikke tror det er jobber å komme tilbake til.
– Vi har holdt igjen på oppsigelsene fordi vi har hatt et håp om at denne ordningen kunne komme på plass. Vi har hatt is i magen, og det får vi betalt for nå ved at vi slipper en tung og krevende nedbemanningsprosess i høst, sier han.
En god avgjørelse – men ingen hvilepute
Tidlig i juni varslet Norge største hotellkjeder oppsigelser dersom utvidelse av permitteringsordningen ikke kom på plass. I slutten av samme måned meddelte Scandic at kjeden nedbemanner med 1.000 årsverk.
Nordic Choice og Thon Hotels Norge har imidlertid ikke gått til oppsigelser, og tidligere i sommer sa administrerende direktør i Nordic Choice, Torgeir Silseth, at han føler seg trygg på at ordningen utvides.
– Det er en god avgjørelse som er tatt, og for ansatte og bedrifter som er berørte, gir det en økonomisk trygghet fremover, sier Johansson.
– Men selv om vi er glade for denne avgjørelsen, er det ingen hvilepute, og vi må jobbe for å få de ansatte tilbake igjen på jobb.
Da E24 snakket med ham torsdag formiddag, fortalte han at dersom det ikke kommer en forlengelse av permitteringsordningen, og ansatte må sies opp, risikerer man å miste verdifull kompetanse ut av bransjen fordi folk finner seg andre jobber.
– Og da kan vi ikke hente tilbake kompetansen når krisen er over. Det er veldig, veldig ille for vårt hotell, sa Johansson.
Nå er han derimot langt mer optimistisk.
– Jeg har fått mange glade SMS-er fra kolleger som er lettet over at utvidelsen av ordningen endelig kom på plass, sier han.
Mener utvidelsen kom sent
Leder i Parat, Unn Kristin Olsen, sier Parat lenge har etterlyst utvidelse av permitteringsordningen og er glad regjeringen nå utvider til 52 uker. Samtidig er Parat-lederen kritisk til at dette ikke er gjort tidligere.
Mange innenfor blant annet hotellbransjen er allerede blitt sagt opp.
– I tillegg til at vi har etterlyst en utvidelse i lang tid, sendte partene i frontfaget en henstilling til statsministeren om en slik utvidelse nå i forbindelse med det pågående tariffoppgjøret. Utvidelsen vil bidra til at flere nå beholder sin tilknytning til arbeidslivet. Samtidig kommer avgjørelsen så sent at mange allerede er sagt opp, sier Parat-lederen i en pressemelding.
Utvidelsen av permisjonsordningen ble ifølge Olsen også tatt opp med regjeringen under møtet hovedorganisasjonene hadde med regjeringen, onsdag denne uken.
– Arbeidsledigheten er høy, og det er i dagens arbeidsmarked ikke mange ledige stillinger. Uten en slik utvidelse av permisjonsordningen vi nå får, ville enda flere arbeidstagere blitt oppsagt og med det fare for å bli skjøvet ut av arbeidslivet, sier Parat-lederen.