Fiskeoppdretterne

Mener egen næring må ta klimagrep: Vil samle kritikere i kunstsenter på fjorden

Oppdrettselskapet Eide Fjordbruk produserer laks med 31 prosent lavere klimaavtrykk enn gjennomsnittet. Nå investerer bedriften i en turistattraksjon hvor man skal diskutere egen næring på godt og vondt.

PROSPEKT: Slik vil den nye turistattraksjonen i Hardangerfjorden se ut i 2021.

Kvorning Design og Kommunikasjon
 • Mads Yksnøy
Publisert:

– Det er på en måte en kunstgjenstand på 850 kvadratmeter som skal ligge i midten av Hardangerfjorden. Så har vi en elektrisk båt som skal frakte folk til og fra, sier daglig leder Sondre Eide i Eide Fjordbruk til E24.

Han har investert over 50 millioner kroner i «Salmon Eye» - et kuleformet senter som skal inspirere oppdrettsbransjen til å bli mer miljøvennlig.

Konseptbilder av Salmon Eye-senteret viser en gigantisk glasskule foran fjord og fjell. Senteret skal stå klart sommeren 2021, og tanken er at det skal bli et turistmål.

– Det skal være et uavhengig senter hvor vi vil hente inn folk som enten er kritiske til næringen eller har gode objektive fakta om den, sier Eide.

Fokuset på turistattraksjonen skal være på alt fra sykdom, lus og CO₂- utslipp. Men Eide ønsker også å løfte fram de positive sidene ved næringen og dens bidrag til samfunnet.

TRANSPORT: Den nye attraksjonen vil også inkludere en helelektrisk båt som skal skysse besøkende til og fra.

Kvorning Design og Kommunikasjon
Les også

Norges forhandlinger med britene skyter fart

– Skeptisk til den grønnvaskingen

Etter tall fra en rapport utviklet av Sintef kan Eide Fjordbruk denne måneden vise til å ha nådd et kortsiktig mål om 4 kilo utslipp CO₂ per kilo fisk produsert.

Det gjennomsnittlige utslippet til resten av bransjen er på 5,8 kilo. Det utgjør en forskjell på rundt 31 prosent.

DAGLIG LEDER I EIDE FJORDBRUK: Sondre Eide produserer fisk med lavere klimaavtrykk enn snittet.

Andreas Kleiberg

– Selv om alle våre anlegg og båter blir helektriske så utgjør det en veldig liten prosentandel av klimaavtrykket til det vi produserer. Skal vi klare å kutte mer er vi avhengig av et felles samarbeid, sier han.

Eide Fjordbruk bestilte tidligere i år en rapport av PWC, hvor målet var å kartlegge eget klimaavtrykk. Den kunne vise til snaue ett prosents forbedring fra 2018 til 2019. Eide tror likevel at de mest dramatiske klimakuttene for bransjen gjenstår.

– Det er en lang vei ned til null. Jeg tror det er viktig å være ærlig på det. Jeg er skeptisk til den grønnvaskingen av bedrifter vi ofte ser.

Les også

Svar fra Samordna opptak gir storinnrykk av unge boligkjøpere: – En av årets travleste dager i boligmarkedet, sier megler

SJØMAT NORGE: Kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge Kristin Langeland.

Jo Michael de Figueiredo

Kan skaleres opp

– Hvorfor gjør ikke de andre produsentene som dere?

– Mange selskaper gjør veldig mye bra, men samtidig er det nok slik at jo større du blir, jo vanskeligere blir det å snu skuta raskt. Vi er små og smidige, vårt fortrinn er at vi har muligheten til å ta «irrasjonelle» beslutninger, svarer Eide.

Han tror det skal være fullt mulig å drifte mer miljøvennlig på en større skala, men at det vil kreve flere dyrere alternativer.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Langeland i Sjømat Norge ser på slike initiativer som viktige for næringen.

– Det å drive miljøvennlig og bærekraftig er avgjørende for enhver fremtidsnæring. Dedikasjonen er definitivt til stede, men vi kan selvsagt bli enda flinkere til å vise frem hva som gjøres i næringen vår, skriver hun til E24.

– I Sjømat Norge jobber vi sammen med medlemmene våre for å gjøre sjømatnæringen enda mer miljøvennlig og bærekraftig. I dette arbeidet tar vi ikke snarveier, men er svært opptatt av at beslutninger fattes på riktig faglig grunnlag. Vi er helt avhengige av å vite hvilken påvirkning vi har på økosystemet vi har rundt oss på lang og kort sikt.

På nåværende tidspunkt koster det å minske avtrykket.

– Fisk hos oss koster det samme som hos alle andre. Per i dag er det kostnader vi som produsenter tar innover oss selv, sier Eide.

Han fortsetter:

– Det blir dyrere å vente, derfor investerer vi nå.

Les også

Billigste dollar siden mars

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Eide Fjordbruk
 3. CO2
 4. Sykdom
 5. Grønnvasking
 6. Innovasjon

Flere artikler

 1. Blir verdens første klimanøytrale lakseoppdretter

 2. Får 800 millioner i Giek-garanti

 3. Fôr fra dypet kan få havbruket til værs

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftig vekst i omstridt behandling av laks

 6. Betalt innhold

  Disse fem lite kjente bedriftene er seks ganger så lønnsomme som snittet i Norge